Στα Χανιά, οι εξελίξεις γύρω από τη διαδοχή του μητροπολίτη δεν είναι απλά μια εκκλησιαστική διαδικασία. Είναι μια μάχη για τις ψυχές της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Και αυτή η μάχη διεξάγεται, όπως φαίνεται, σε δύο διαφορετικά επίπεδα: στο φως της κοινωνίας και στο σκοτάδι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι σκοτεινές σελίδες της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας της Μητρόπολης Χανίων (Διαδοχή Μητροπολίτη Χανίων) πάνε πολλά χρόνια πίσω. Όμως, θα περίμενε κανείς που σε μία εποχή που η εκκλησία καλείται να αναλάβει νέους ρόλους, να προσαρμοστεί στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική πρόοδος, η οικονομική ανάπτυξη σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, στις νέες νοοτροπίες και στάσεις ζωής, τέτοια φαινόμενα να εκλείπουν. Αντί όμως η τοπική εκκλησία να λειτουργεί ως μία κοινή αναφορά, ως πνευματικός φάρος, δεν υπάρχουν αυτά που είδαμε τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στα Χανιά στήνονται τέτοια σκηνικά. Οι παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους έχουν ιστορία.

Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο με τη φονική παράσυρση της ναυτικού σε πλοίο – Τι λέει ο οδηγός της νταλίκας
Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο με τη φονική παράσυρση της ναυτικού σε πλοίο – Τι λέει ο οδηγός της νταλίκας

Το ερώτημα είναι αν η κοινωνία θα επιτρέψει και αυτή τη φορά να επιβληθεί το σκοτεινό παρασκήνιο ή αν θα απαιτήσει διαφάνεια και πραγματική πνευματική καθοδήγηση.

Διαδοχή Μητροπολίτη Χανίων: Το παρελθόν των σκανδάλων στην Εκκλησία Χανίων

Οι εκκλησίες των Χανίων | travel.gr

Τι να πρωτοπεί κανείς; Την καταχρέωση ιστορικού μοναστηριού των Χανίων, την πώληση του brand name του, και μεγάλου μέρος της ακίνητης περιουσίας του προς ικανοποίηση αναγκών όχι μόνο πνευματικών, μελών της αδελφότητας; Την κοψοχρονιά πώληση παραθαλάσσιας έκτασης φιλέτου στα πλαίσια της νομιμοποίησης των καταπατημένων αγροτεμαχίων του μοναστηριού; Την απόπειρα μετατροπής αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων μοναστηριακής γης σε πάρκο φωτοβολταϊκών-γίγας; Το κλείσιμο της ιστορικής εκκλησιαστικής σχολής Κρήτης και την άμεση μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχειακή μονάδα; Την ανακαίνιση ιστορικού ενδιαφέροντος κτηρίου με ευρωπαϊκό κονδύλιο για την μετατροπή του σε μουσείο, και την επίσης μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μοναδα; Την εκδίωξη κοινωφελών υπηρεσιών που στεγάζονταν σε κτίρια της εκκλησίας, για την άμεση οικονομική εκμετάλλευσή τους; Την πλήρη διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων στην λήψη αποφάσεων για την διαχείριση ζητημάτων που σε τελική ανάλυση αφορούν τους πολλούς;

Τις δωρεές με ανταλλάγματα; Της ιδιωτικές σουίτες σε μοναστήρια; Τις απόπειρες σφετερισμού περιουσίας του ενός εκκλησιαστικού θεσμού από τον άλλο εκκλησιαστικό θεσμό; Την αμφισβήτηση της κοινωφελούς απόδοσης μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας στο παρελθόν για την αποκατάσταση των πληγέντων από μείζονα εθνικά γεγονότα; Την οικτρή κατάσταση των ναών της μητρόπολης, των παρεκκλησίων, και των ενοριακών ναών που έχουν ιστορική, αρχαιολογική, αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και ενδιαφέρον; Την σκιώδη διαχείριση των οικονομικών εσόδων της μητρόπολης, της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που προέρχονταν από κληροδοτήματα;

Την διείσδυση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, και την επιρροή παραγόντων τοπικών και όχι μόνο, σε κάθε περίπτωση εξωγενών, στα πράγματα της εκκλησίας; Τις κοινωφελής δομές, τα συσσίτια, τα οικοτροφεία που βρίσκονται σε παρακμή; Είναι δυνατόν ή διαπλοκή να έχει φτάσει στην καρδιά της θεσμικής εκκλησίας, και να λειτουργεί εν είδη πολιτικού γραφείου; Προφανώς ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι πολύ αναλυτικότερος και πολύ περισσότερο εκτενής, αλλά δεν χρειάζεται. Όλα αυτά αμαύρωσαν στο παρελθόν την τοπική εκκλησία, τους ανθρώπους της, και από απομάκρυναν από αυτήν τους πιστούς.

Η αναμόχλευση τους φαίνεται απρεπής, ειδικά πριν την παρέλευση των 40 ημερών από τον θάνατο του προηγούμενου μητροπολίτη. Όμως η ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι διαδικασίες, μην τυχόν βρεθούν μερικοί προ απροόπτου, δεν αφήνει περιθώρια. Η ανάμνηση τέτοιων σκοτεινών γεγονότων, είναι απαραίτητη. Γιατί οι υπεύθυνοι και οι κύκλοι τους, πρέπει να μείνουν απέξω από την διαδοχή. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να τελειώσουν. Ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον μακαριστό Δαμασκηνό, να απέχει από κυκλώματα, από σκοτεινές διεργασίες. Να τον χαρακτηρίζει απλότητα, την ταπεινότητα και την άμεση επαφή του με τον λαό, να δημιουργήσει μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία. Να πονάει τον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά. Να είναι ένας άνθρωπος της εκκλησίας, όχι της θρησκείας , όπως την ονειρεύεται ο κόσμος: κοντά στους ανθρώπους, μακριά από συναλλαγές και σκοπιμότητες.

Μητροπολίτες Χανιά

Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τον καθιστούν τους άξιους “ανεπιθύμητους” για κάποια κέντρα. Για όσους βλέπουν την Εκκλησία όχι ως χώρο πνευματικότητας, αλλά ως μέσο άσκησης επιρροής και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Οι πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: κάποιοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την εκλογή κάποιου που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, κριτήρια του ποιμνίου και όχι των επιχειρηματιών.

Κλειστές συναντήσεις, υπόγειες συμφωνίες, “συμμαχίες” ανάμεσα σε φαινομενικούς αντιπάλους – όλα ρίχνονται στη μάχη για να στηθεί ένα σκηνικό αποκλεισμού, προωθήσεων, και νομικών τερτιπιών επί του κανονισμού της εκκλησίας της Κρήτης. Για τα εγκαίνια μιας πρακτικής που εξαιρετικά σπάνια χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, της μετάθεσης. Μιας επιθυμίας που φανερώνει υστεροβουλία και ιδιοτέλεια. Ο νέος Επίσκοπος για να αναζωογονήσει την τοπική εκκλησία, πρέπει να ανήκει στα κλειστά κυκλώματα, δεν εξυπηρετεί σκοτεινές επιδιώξεις όπως αυτές που κυριαρχούν στην τοπική εκκλησία τα τελευταία (και όχι μόνο) χρόνια .

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στα Χανιά δεν βλέπουν τον νέο μητροπολίτη μόνο ως πνευματικό ηγέτη, αλλά ως πιθανό ρυθμιστή ισορροπιών. Θέλουν έναν άνθρωπο που να είναι «βολικός», που να ξέρουν ότι θα διατηρεί σιγή ιχθύος όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Έναν δεσπότη που θα εξυπηρετεί τα σχέδιά τους, όχι έναν που θα βρίσκεται στην πλευρά των απλών πολιτών.

Η νέα ευκαιρία για την Εκκλησία και τον λαό

Μητρόπολη Χανίων

Σε αυτό το σκηνικό, ο η σύνοδος καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταθεί εμπόδιο. Να αποτελέσει κριτήριο η ευρεία αποδοχή του από τον λαό. Γιατί όσο κι αν σχεδιάζουν και συνωμοτούν, δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν τη φωνή της κοινωνίας. Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα, σε συζητήσεις και άρθρα, αναδεικνύεται μια αυθεντική κίνηση, ο κόσμος βλέπει, κρίνει και, παρά τα υπόγεια παιχνίδια, συνεχίζει να εκφράζει ανοιχτά την προτίμησή του.

Η επιλογή του νέου δεσπότη δεν αφορά μόνο το σήμερα. Θα επηρεάσει τη φυσιογνωμία της Εκκλησίας και τη θέση της μέσα στην κοινωνία για τις επόμενες δεκαετίες. Θα είναι ένας ποιμενάρχης κοντά στον λαό ή ένα πιόνι επιχειρηματικών σχεδίων; Η απάντηση θα δείξει αν στα Χανιά μπορεί τελικά να νικήσει το φως απέναντι στο σκοτάδι των συμφερόντων.

Φώτης Ρουμελιώτης

Από την ημέρα που γεννήθηκα θυμάμαι ο Ολυμπιακός να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι και όταν τελείωσα τις σπουδές μου είχα ταυτιστεί με το Καραϊσκάκη και αργότερα το ΟΑΚΑ με τον Θρύλο να μου δίνει το στίγμα του επαγγελματικού μου προσανατολισμού. ‘Έτσι κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα και να παρακολουθήσω τον Θρύλο μας σε όλα τα αθλήματα σχεδόν σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.
 
Ζώντας τα δύσκολα και τα εύκολα στο ρεπορτάζ ο Ολυμπιακός έγινε πραγματικά μέλος της κουλτούρας μου και της καθημερινότητας μου. Σε αυτήν την πορεία ξεκίνησα από την εφημερίδα «Ρεκόρ» «sportime» «Φίλαθλο» στην συνέχεια στο Δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι ένα» 90.4 με ατελείωτες ώρες εκπομπών και μεταδόσεων του Θρύλου. Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία ήταν το «tv magic» που εξελίχτηκε σε «sport tv» και τώρα «action24».
Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24