Βελγίδα ΥΠΕΞ: Tο μαροκινό σχέδιο αυτονομίας «είναι μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης» στο ζήτημα της Σαχάρας
Το Βέλγιο θεωρεί το σχέδιο αυτονομίας, που παρουσίασε το Μαρόκο το 2007, ως «μια καλή βάση για μια λύση αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη» στο ζήτημα της Σαχάρας.
Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Οκτωβρίου στο Ραμπάτ, στο τέλος των συνομιλιών μεταξύ του μαροκινού υπουργού Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα, και της βελγίδας ομολόγου του, Χάτζα Λαχμπίμπ, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας της στο Μαρόκο, αναφέρεται ότι «το Βέλγιο θεωρεί το μαροκινό σχέδιο αυτονομίας για το ζήτημα της Σαχάρας, το οποίο παρουσιάστηκε το 2007, ως μια σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια του Μαρόκου και ως μια καλή βάση για την εξεύρεση αποδεκτής από τα εμπλεκόμενα μέρη λύσης».
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ως προς «την αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΗΕ για τις πολιτικές διαδικασίες και επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στο ψήφισμα 2602 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υπογράμμισε τον ρόλο και την ευθύνη των εμπλεκομένων μερών στην αναζήτηση μιας ρεαλιστικής, πρακτικής και βιώσιμης πολιτικής λύσης βάσει συμβιβασμού».
Μαρόκο και Βέλγιο χαιρετίζουν επίσης τον διορισμό του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα, επιβεβαιώνοντας την ενεργή τους στήριξη στις προσπάθειές του για την πρόοδο της πολιτικής διαδικασίας βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το Βέλγιο μπαίνει, έτσι, στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν ξεκάθαρα το σχέδιο αυτονομίας όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Σερβία.
Εξάλλου, οι δύο υπουργοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον συντονισμό τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε επίπεδο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να διατηρούν τακτικό πολιτικό διάλογο και να διαρθρώσουν τη βελγομαροκινή εταιρική σχέση μέσα από διάφορους τομείς, και ιδίως σε αυτούς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ασφάλειας, δικαιοσύνης, μετανάστευσης και επανεισδοχής, καθώς και πολιτιστικής συνεργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στη διοργάνωση της 3ης συνόδου της Ύπατης Μικτής Επιτροπής Εταιρικής Σχέσης, στο Ραμπάτ.
«Mme Hadja Lahbib a également, souligné, lors d’un point presse à l’issue de sa rencontre avec BOURITA,
que « le Maroc est un partenaire historique et stratégique pour la Belgique et l’ensemble de l’Union
européenne (UE), notamment en matière de commerce, de stabilité régionale, de sécurité, de migration, de
climat, d’énergie et de lutte contre le terrorisme».
Η κυρία Χάτζα Λαχμπίμπ υπογράμμισε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Μπουρίτα, ότι «το Μαρόκο είναι ιστορικός και στρατηγικός εταίρος για το Βέλγιο, καθώς και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο, την περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, το κλίμα, την ενέργεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».