Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι για πάντα – Κανένας νέος θάνατος, 16 νέα κρούσματα
Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε 16 νέα κρούσματα στη χώρα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.506 κρούσματα κοροναϊού. Από αυτά 56% είναι άνδρες.
Ευχάριστα τα νέα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, ενώ γνωστοποίησε πως συνεδριάζει ξανά απόψε η Επιτροπή για την άρση των μέτρων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον νέο κοροναϊο, Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε στην καθιερωμένη ανακοίνωση πως περισσότερα από 2.760.000 κρούσματα κοροναϊού.
16 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα
Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε 16 νέα κρούσματα στη χώρα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.506 κρούσματα κοροναϊού. Από αυτά 56% είναι άνδρες.
47 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
Επιπλέον, οι ασθενείς Covid-1 που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 47, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 13 είναι γυναίκες, ενώ το 89,4% παρουσιάζει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ 63 άτομα.
Με τα 16 νέα κρούσματα, το σύνολο ανέρχεται 2.506. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κοροναϊό.
Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο
Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κοροναϊού να παραμένει σε 130, εκ των οποίων 34 ήταν γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι και σημείωσε ότι η αρμόδια Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά απόψε για να αποφασίσει τα μέτρα άρσης των περιορισμών που θα προτείνει.
Αισιόδοξο μήνυμα για μεταλλάξεις και εμβόλιο
Στη συνέχεια, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία με δείγματα από 36 χώρα και όλες τις ηπείρους.
«Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.
Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στη μια άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έδωσε ένα θετικό μήνυμα για το εμβόλιο, τονίζοντας πως σύμφωνα με την ελβετική μελέτη ο ιός δεν θα εμφανίσει σημαντικές μεταλλάξεις τα επόμενα έτη.
«Οι κοροναϊοί εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν. Τέτοιες αναλύσεις μπορούν να μας πουν αν κάποιες ασθένειες συνδέονται μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα για το εμβόλιο που θα είναι έτοιμο στο μέλλον με την προϋπόθεση πως ο ιός θα μείνει έτσι όπως μείνει. Αν παραμείνουν δηλαδή έτσι τα δεδομένα ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και το εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».
Σημαντικό το να χτίσει κανείς ανοσία
Ο καθηγητής μίλησε επίσης για ακόμη μία φορά για το θέμα της ανοσίας και πόσο σημαντική είναι.
«Το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία στον ιό είναι σημαντικό όπως δείχνει η εμπειρία των άλλων χωρών. Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού δεν είναι ακριβώς γνωστή. Άλλοι λένε για 50% άλλα για 70%» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει.
«Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρχει προστασία για ένα χρόνο και άλλοι λένε ότι δεν βοηθάει. Εγώ συμφωνώ με την πρώτη άποψη» υποστήριξε.
πηγή:in.gr