Τσενάμο: «Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη διέξοδος για τα παιδιά!»
Σε μία συνέντευξη που μιλάει για όλα ο Λουίτζι Τσενάμο δίνει τις δικές του απαντήσεις
Λουίτζι Τσένναμο , παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, επίσης τον γνωρίσαμε με την φανέλα του Αιγάλεω, του Παναιτωλικού, του Ατρομήτου και πολλών ομάδων της μεγάλης κατηγορίας.
Τον τελευταίο χρόνο είναι στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, μάλιστα έχει αναλάβει υπεύθυνος τερματοφυλάκων στην ομάδα U20 .
Ο Λουίτζι Τσένναμο μίλησε στο Athlitika.news και την δημοσιογράφο Μαρία Ξενάκη.
Η συνέντευξη του Λουίτζι Τσένναμο στην Μαρία Ξενάκη:
Μαρία Ξενάκη: «Καλησπέρα κόουτς, come stai; Να ξεκινήσω με το πως νιώθεις που έχεις επιστρέψει και πάλι στον Ολυμπιακό, ύστερα από 18 χρόνια , από το πόστο του προπονητή τερματοφυλάκων;»
Τσένναμο: «Είμαι εδώ και ένα χρόνο στο τιμ του Ολυμπιακού, είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι στον σύλλογο με τον οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσω επαγγελματικά το ποδόσφαιρο και ένας σύλλογος που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Ολυμπιακός στην Ελλάδα.
Συγχρόνως είναι για εμένα είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί τώρα ξεκινάω την προπονητική, ξεκινώ μια νέα καριέρα και βρίσκομαι σε ένα σύλλογο ο οποίος σου δίνει όλες αυτές τις δυνατότητες να δουλέψει και να εξελιχθείς».
Μαρία Ξενάκη: «Στην επίσημη σελίδα σου , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπες χαρακτηριστικά ότι είναι μεγάλη σου τιμή που επιστρέφεις στην ομάδα , που σου έδωσε όνομα και επώνυμο , στην ποδοσφαιρική κοινωνία. Τι σημαίνει για σένα ο Ολυμπιακός!»
Τσένναμο: «Να σας πω την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια που έπαιζα ποδόσφαιρο είχα μέσα μου την πεποίθηση, ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω στον Ολυμπιακό, βέβαια την περίοδο εκείνη πίστευα ότι θα επιστρέψω στον Ολυμπιακό ως ποδοσφαιριστής, εν μέρει έπεσα έξω, δεν με χαλάει, γιατί κατάφερα και επέστρεψα όπως είπα στην ομάδα η οποία μου έδωσε την δυνατότητα να ξεκινήσω το ποδόσφαιρο επαγγελματικά και να κάνω ότι έκανα στην καριέρα μου τα χρωστάω στο Ολυμπιακό.
Επέστρεψα τελικά στην ομάδα από άλλο πόστο και είμαι εξίσου χαρούμενος για αυτό»
Μαρία Ξενάκη: « Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τα αγωνιστικά τμήματα του Ολυμπιακού και ποιες είναι οι αρχές σου στην συγκεκριμένη Ακαδημία; Υπάρχει κάποια φιλοσοφία που σε διακρίνει;»
Λουίτζι Τσένναμο: «Η αλήθεια είναι ότι μόλις είχα αποδεσμευτεί πέρσι το Μάιο μαζί με το προπονητικό τιμ του κυρίου Δέλλα από τον Παναιτωλικό, ο προκάτοχος μου έφυγε από τον Ολυμπιακό, ήταν ανοιχτή θέση, πέρασα ένα interview και από ότι κατάλαβα τα πήγε καλά και επιλέχθηκα στο να είμαι ο υπεύθυνος τερματοφυλάκων στην ακαδημία.
Όταν μιλάμε για αναπτυξιακές ηλικίες και παιδιά δεν υπάρχουν οι αρχές του Λουίτζι ή οι αρχές κάποιου άλλου προπονητή, η προσέγγιση όταν μιλάμε για παιδιά και όχι για ενήλικες είναι πάντα η ίδια, τα αντιμετωπίζεις πρώτα ως παιδιά, ως ανθρώπους και μετά ως αθλητές.
Αυτό που προσπαθώ πάντα να περάσω στα παιδιά, στους αθλητές μου, στους τερματοφύλακες μου είναι ότι δεν κρινόμαστε με βάση το αν δεχθούμε γκολ ή όχι, ότι ο κάθε αθλητής έχει ένα συγκεκριμένο potential, προσπαθούμε να πλησιάσουμε όσο μπορούμε αυτό το potential, να κάνει όσο περισσότερο σωστά πράγματα μπορεί ο αθλητής μας, ανεξαρτήτως του αν δέχεται γκολ ή όχι και έτσι να βγάλει όσα πιο πολλά μπορεί στην καριέρα του, να καταφέρει όσο πιο πολλά πράγματα μπορεί».
Μαρία Ξενάκη: «Ασχολείσαι με παιδιά, τι μεθόδους χρησιμοποιείς για να κρατήσεις μια ισορροπία;»
Λουίτζι Τσένναμο: «Η μέθοδος είναι μια και είναι ξεκάθαρη, απόλυτο σεβασμό σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως το πόσο καλά ή όχι είναι μέσα στο γήπεδο, όλα τα παιδιά είναι ίσα απέναντι στα μάτια μας και τα βλέπουμε πρώτα ως ανθρώπους, ως παιδιά και μετά ως αθλητές.
Το πρώτο πράγμα από την στιγμή που πατάνε στο Ρέντι τα παιδιά μαθαίνουν την λέξη σεβασμός».
Μαρία Ξενάκη: «Αθλητές τους οποίους κάνεις προπόνηση , τα έχεις δει να αγωνίζονται στην αντρική ομάδα;και πως αισθάνεσαι;»
Λουίτζι Τσένναμο: «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα αυτό, είναι το πιο ωραίο συναίσθημα όταν ασχολείσαι με τις αναπτυξιακές ηλικίες.
Παιδιά τα οποία έχουν περάσει από τα χέρια σου, θεωρούμε ότι έχουμε δώσει κάποια στοιχεία ουσιώδεις να τα βλέπεις να κάνουν προπόνηση με την αντρική ομάδα, να παίζουν αγώνες και να δείχνουν πράγματα τα όποια τους έχεις εκπαιδεύση εσύ μέσα στο γήπεδο, αυτό νομίζω είναι καλύτερη ανταμοιβή για κάποιον που ασχολείται με αυτές τις ηλικίες».
Μαρία Ξενάκη: «Οι αναπτυξιακές ηλικίες, χρήζουν μια άλλη μεταχείριση, υπάρχει διαφορετικός τρόπος προσέγγισης από αυτόν της U20;»
Λουίτζι Τσένναμο: «Πολύ καλή και η έκτη ερώτηση. Μετά φεύγοντας τα παιδιά από την Κ17 και μπαίνοντας στην Κ19, πλέον στα δικά μας μάτια λογίζονται ως εν δυνάμει επαγγελματίες ή ως ενήλικες.
Η προπόνηση εξομοιώνεται με αυτή των ενηλίκων και περνάμε σε αυτό που λέμε φάση ανταγωνισμού, πλέον θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί.
Μαθαίνουν να παίζουν βάση των αρχών της ομάδας και ασφαλώς για να κερδίζουνε».
Μαρία Ξενάκη: «Όταν ξεχωρίσετε σαν Ακαδημία Ολυμπιακού, αθλητές ταλέντα, κάνουν επιπλέον εξάσκηση για να εξελιχθούν περισσότερο»;
Λουίτζι Τσένναμο: «Όλα τα παιδιά που είναι στο δυναμικό μας εννοείτε ότι έχουμε την ελίτ όλο των παιδιών που ανήκουν στις σχολές, η ελίτ έρχεται σε εμάς, αλλά από εκεί και πέρα ναι, όταν υπάρχουν κάποια παιδιά που ξεχωρίζουν πολύ περισσότερο, ”όχι” δεν κάνουν περισσότερο προπόνηση από τα άλλα τα παιδιά τα συνομήλικα, γιατί υπάρχει ένα πλάνο και μια στρατηγική στην προπόνηση, απλά μερικά παιδιά αν κριθεί σκόπιμο μέσα από τα meeting και την φιλοσοφία που έχουμε ανεβαίνουν ηλικιακό επίπεδο, αυτό, αλλά επιπλέον προπόνηση, ”όχι”.
Όλα τα παιδιά παίρνουν φορτίο προπόνησης, μελετημένο βάση διάφορων αναφορών».
Μαρία Ξενάκη: « Η Ελλάδα έχει αρκετά ταλέντα που όμως δεν αξιοποιούνται σωστά, κάποια σταματούν τον αθλητισμό γιατί απογοητεύονται , κάποια φεύγουν στο εξωτερικό. Ποια είναι οι γνώμη σου γιαυτό»;
Λουίτζι Τσένναμο: «Ενώ υπάρχει πρώτη ύλη στην Ελλάδα, έχουμε καλούς αθλητές, έχουμε ταλέντο, δυστυχώς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, το επαγγελματικό Ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή μετά τα 18 που συναντούν τα παιδιά, δεν είναι δομημένο έτσι, ώστε να βοηθήσει τους αθλητές αυτούς πάρα μόνο ένα παιδί προχωράει αν είναι εξαιρετικά καλός ή ταλέντο, απορροφάται από τις ομάδες και έτσι καταφέρνει το παιδί και κάνει πρωταθλητισμό.
Δυστυχώς το επίπεδο των ομάδων και το επίπεδο των παραγόντων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι το κατάλληλο για να βοηθήσει τους αθλητές και να εξελιχθούν.
Χρειάζεται βελτίωση, όχι κυρίως στο πώς προπονούνται τα παιδιά μας στις αναπτυξιακές ηλικίες, αυτό που χρειάζεται βελτίωση είναι ο Έλληνας παράγοντας»
Μαρία Ξενάκη: «Τι θα έλεγες σε ένα παιδί, το οποίο θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, να μοιάσει στον ποδοσφαιριστή ή τον τερματοφύλακα που έχει πρότυπο»;
Λουίτζι Τσένναμο: «Ασφαλώς να ασχοληθεί, είναι πάρα πολύ ωραίο να έχουμε κάποια πρότυπα, γιατί τα πρότυπα μας δίνουν δύναμη, μας δίνουν κουράγιο, μπορούμε από τα πρότυπα αυτά να ”κλέβουμε” κάποια τεχνικοτακτικά στοιχεία, πράμα το οποίο έκανα και εγώ πάρα πολύ προσωπικά.
Είναι καλό να έχουμε ανθρώπους μέσα από τον πρωταθλητισμό τους οποίους θαυμάζουμε, γιατί μας δίνουν επιπλέον κίνητρο, αλλά και ουσιώδεις βοήθεια γιατί αναλύοντας αυτούς τους αθλητές γινόμαστε καλύτεροι»
Μαρία Ξενάκη: «Σαν γονέας που είσαι, τι μήνυμα θέλεις να περάσεις σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό».
Λουίτζι Τσένναμο: «Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη διέξοδος για τα παιδιά, καλό είναι όλα τα παιδιά να αθλούνται συμπληρωματικά, το πρώτο μέλημα που πρέπει να έχουν τα παιδιά στο σχολείο μόρφωση και στο σπίτι παιδεία και συμπληρωματικά για πολλούς και διάφορους λόγους είναι καλό να αθλούνται για να ξεσκάνε, να έχουν το σώμα τους σε ένα καλό επίπεδο και αν μέσα από αυτή την διαδικασία κάποιο παιδί καταφέρει και δείξει συγχρόνως με την παιδεία και την μόρφωση που λαμβάνει όπως είπαμε από το σχολείο και από το σπίτι, καταφέρει και δείξει ότι μπορεί να ξεχωρίσει και να κάνει κάποια επιπλέον πράγματα, ίσως να κάνει και πρωταθλητισμό, τότε και μόνο τότε να προχωρήσει περαιτέρω και να ακολουθήσει το άθλημα.