Ο Θρύλος πρωταθλητής των Βαλκανίων!
Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε τρόπαιο εκτός των συνόρων με την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου του 1963.
Το 1963 ο Ολυμπιακός έγραψε μία ακόμα πολύ σημαντική σελίδα της ιστορίας του με την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου. Έχοντας πάρει την 2η θέση στην σεζόν 1960-61, κέρδισε έτσι το δικαίωμα συμμετοχής στο 2ο Βαλκανικό Κύπελλο, που άρχισε το 1961 και ολοκληρώθηκε το 1963, περνώντας από διάφορα στάδια. Στις 18 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς (1963) σήκωνε το πιο σπουδαίο τότε τρόπαιο των Βαλκανίων σε μία διοργάνωση που είχε ακόμα αίγλη και λάμψη. Ήταν μάλιστα απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή η κατάκτηση. Ο Ολυμπακός είχε νικήσει στο πρώτο ματς στο Φάληρο την Λέφσκι Σόφιας με 1-0. Έχασε με 1-0 στον επαναληπτικό και επειδή τότε δεν υπήρχαν ούτε παράταση αλλά ούτε και πέναλτι έγινε τρίτο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη. Ένας αγώνας που με σουτ του Στεφανάκου λίγο πριν το τέλος του οι Πειραιώτες πήραν το νικηφόρο αποτέλεσμα.
Στο πρώτο παιχνίδι ο Σιδέρης είχε βάλει στο 37′ ένα… περιπετειώδες τέρμα. Ο Σάββας Παπάζογλου έβγαλε μια μπαλιά στον «Φόντακα» που από 18 μέτρα έπιασε κεφαλιά κερδίζοντας τη μπάλα, ενώ αμέσως μετά έπεσε στον Βούλγαρο τερματοφύλακα. Η μπάλα αργά αργά κατέληξε στα δίχτυα χωρίς να καταφέρει κάποιος από τους ποδοσφαιριστές να την σταματήσει. Οι Βούλγαροι τότε φώναξαν για επιθετικό φάουλ ενώ ο ρέφερι έδειξε σέντρα. Στην ρεβάνς της Βουλγαρίας μετά το τέρμα του Ιορντάνοφ στο 8′ ο Σιδέρης είχε δοκάρι στο 37′ ενώ δύο δοκάρια είχαν και οι Βούλγαροι με τους Ιορντάνοφ και Μπούτσεφ στο 24′ και το 48′. Στο τελευταίο ματς που έγινε στην Πόλη και ο Στεφανάκος χάρισε τον τίτλο ο Ολυμπιακός είχε την στήριξη αρκετών ομογενών στις κερκίδες.
Η επιτυχία του Ολυμπιακού σήμαινε πολλά για τον ελληνισμό εκείνης της εποχής, που περνούσε αρκετά τότε… Οι πανηγυρισμοί είχαν όλη την μεγαλοπρέπεια των μετέπειτα οπαδικών θριάμβων. Κόσμος στο αεροδρόμιο, πορείες και όλα τα σχετικά. Στους πανηγυρισμούς τότε ήταν ο κωμικός, Νίκος Σταυρίδης, πολύ γνωστός και μεγάλος Ολυμπιακός, που συνόδευσε την αποστολή στο Ελληνικό προς την Κωνσταντινούπολη και την υποδέχθηκε από την Πόλη. Και η Μελίνα Μερκούρη, που ήταν στην Πόλη τον Σεπτέμβριο του 1963 για την ταινία της «Τοπ Καπί». Και ας μην ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού.
Τα φύλλα αγώνων των τριών τελικών του Βαλκανικού Κυπέλλου:
ΤΕΛΙΚΟΣ (Α’ αγώνας)
Πειραιάς, στάδιο Καραϊσκάκη: 3 Απριλίου 1963:
Ολυμπιακός – Λέφσκι Σόφιας: 1 – 0 (Γιώργος Σιδέρης 37′)
Διαιτητής: Τέσανιτς (Γιουγκοσλαβία)
Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Πλέσσας, Στεφανάκος, Μελίσσης, Πολυχρονίου, Σάββας Παπάζογλου, Γ. Σιδέρης, Μπαρμπαλιάς, Π. Γρηγοριάδης, Αριστείδης Παπάζογλου και Μπέσσης (Γρυπαίος).
Λέφσκι Σόφιας: Αλεξαντρόφ (Λαζάροφ), Μανόλοφ (Ίλιεφ), Μπότεφ, Ζντράβκοφ, Αρσόφ, Βούτσεφ, Αμπαντίεφ, Ιορντάνοφ, Σοκόλοφ, Γκαϊντάροφ και Κοστόφ.
ΤΕΛΙΚΟΣ (Β’ αγώνας)
Σόφια, στάδιο ‘Βασίλι Λέφσκι’: 8 Μαΐου 1963:
Λέφσκι Σόφιας – Ολυμπιακός: 1 – 0 (Ιορντάνοφ 8′)
Διαιτητής: Πανουρεάνου (Ρουμανία)
Λέφσκι Σόφιας: Αλεξαντρόφ, Μανόλοφ, Βούτσεφ, Μπότεφ, Γκαϊντάροφ, Σκουρόφ, Αμπαντίεφ, Σοκόλοφ, Ιορντάνοφ, Κυρίλοφ και Κοστόφ.
Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Σημαντήρης,, Στεφανάκος, Μελίσσης, Πολυχρονίου, Μπαρμπαλιάς, Ψύχος, Σάββας Παπάζογλου, Γ. Σιδέρης, Μπέμπης και Π. Γρηγοριάδης.
ΤΕΛΙΚΟΣ (Γ’ αγώνας)
Κωνσταντινούπολη, στάδιο ‘Μιτχάτ Πασά’ (πλέον ‘Ινονού’): 8 Σεπτεμβρίου 1963:
Ολυμπιακός – Λέσφκι Σόφιας: 1 – 0 (Δημήτρης Στεφανάκος 88′)
Διαιτητής: Φαρούκ Ταλού (Τουρκία)
Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Γ. Σιδέρης, Π. Βασιλείου, Π. Γρηγοριάδης, Κυπριανίδης, Τζίνης (Νεοφώτιστος).
Λέφσκι Σόφιας: Αλεξαντρόφ, Μανόλοφ, Βούτσοφ, Ζντράβκοφ, Ιβανόφ, Αμπαντίεφ, Ιορντάνοφ, Σοκόλοφ, Γκαϊντάροφ, Κοστόφ και Φιλίποφ.