Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, έγινε ευρέως γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, έγινε ευρέως γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας συμβουλές στους πολίτες και έχοντας τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έπαιρνε τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα και τους εμβολιασμούς.
Πλέον ο παγκόσμιος συναγερμός έχει λήξει και ο καθηγητής προειδοποίησε για την επόμενη απειλή και προβληματίζει… Σε συνέντευξή του, ο καθηγητής περιέγραψε τη φύση ως ένα «απέραντο εργαστήρι» και έστειλε το ηχηρό μήνυμα πως πρέπει «ως κοινωνία να δεσμευτούμε και να θεωρήσουμε την πρόληψη πανδημιών ως μια τόσο σημαντική πολιτική προτεραιότητα όσο και η αντιμετώπιση των πανδημιών».
Μπορεί ο παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό να έχει λήξει, αλλά τα λόγια του Σωτήρη Τσιόδρα προκαλούν ανησυχία…

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής θεωρεί δεδομένο πως θα έχουμε ακόμη μία πανδημία και το ερώτημα είναι το πότε.
«Το ανθρώπινο γένος επιβιώνει στη Γη μας για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η ζωή μας απειλείται από καθημερινούς κινδύνους που σχετίζονται με τα μικρόβια που θα μας μεταδοθούν με διάφορους τρόπους όπως με τον αέρα, ή με την τροφή και το νερό ή με την άμεση επαφή μεταξύ μας», είπε αρχικά στο Βήμα.

Ολυμπιακός – Καρδίτσα 93-72: «Πάρτι» στο ΣΕΦ και τώρα… Ισπανία!
Ολυμπιακός – Καρδίτσα 93-72: «Πάρτι» στο ΣΕΦ και τώρα… Ισπανία!

«Η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε από τεράστιες επιδημίες στο παρελθόν όπως αυτές της ευλογιάς, της πανούκλας, της χολέρας και της γρίπης που εξαφανίστηκαν με τα εμβόλια και τα διαθέσιμα φάρμακα, με τους κανόνες υγιεινής, με το ασφαλές νερό», συνέχισε.

Στο εάν θα έχουμε μία πανδημία, ξεκαθάρισε: «Η απάντηση σύμφωνα με τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου του ΠΟΥ είναι όχι το εάν θα έρθει αλλά το πότε. Αρα ναι, πρέπει να προετοιμαζόμαστε, να έχουμε πλάνο απόκρισης, να έχουμε υποδομές που θα στηρίξουν την απόκριση».

Μάλιστα, ο καθηγητής είπε πως «κατά την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, οποιοσδήποτε επιστήμονας ταπεινώνεται μπροστά στη δύναμη ενός απειροελάχιστου μικροοργανισμού. Στα αρχικά χρόνια της COVID αποκτήθηκε αρκετή εμπειρία στο πεδίο, που ήταν ανύπαρκτη για τέτοιο μέγεθος απειλής τα τελευταία 100 έτη. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία για ενσωμάτωση της εμπειρίας που αποκτήθηκε σε ολοκληρωμένα σχέδια απόκρισης».

«Όπως οι σύγχρονες τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την εργαστηριακή διάγνωση, την παρασκευή φαρμάκων και εμβολίων, την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα, και η ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον μας θα διευκολύνει την επόμενη διαχείριση μιας παρόμοιας κρίσης. Για παράδειγμα, προβλέπω πως τεχνολογίες καθαρισμού του αέρα σε εσωτερικούς χώρους θα αλλάξουν το περιβάλλον εργασίας και είναι καταλυτικές στο μέλλον για την πρόληψη μετάδοσης αερογενών νοσημάτων. Μιλάω όχι μόνο για καλύτερο αερισμό και φίλτρα αλλά για λάμπες που θα εκπέμπουν φως ειδικού μήκους κύματος που θα εξουδετερώνει τα παθογόνα όπως οι ιοί του κοινού κρυολογήματος ή τον ιό της ιλαράς. Πρέπει όμως ως κοινωνία να δεσμευτούμε και να θεωρήσουμε την πρόληψη πανδημιών ως μια τόσο σημαντική πολιτική προτεραιότητα όσο και η αντιμετώπιση των πανδημιών», συνέχισε.
Πηγή: Instanews.

Redman

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24