Μένει να φανεί πως θα αποτιμήσει η Τουρκία τη στάση Μητσοτάκη και το μήνυμα των Βρυξελλών

Στο χέρι της Τουρκίας είναι πλέον το αν θα κάνει πράξη τις απειλές της κατά της Ελλάδας και θα βάλει μπουρλότο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου.

Οι παραινέσεις

Πλέον μένει να φανεί πως θα αξιολογήσουν στην Άγκυρα τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και τη σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας την οποία σε ρητορικό επίπεδο εξέφρασαν για ακόμα μια φορά οι Βρυξέλλες τόσο με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων όσο και με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο όπως είπε ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα δούμε και θα βαθμολογήσουμε

Τα ως τώρα δεδομένα που υπάρχουν είναι αφενός ο προ ημερών εκβιασμός της Τουρκίας όπως εκφράστηκε από ανώτατο τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα κρίνει  το εάν θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στη επικείμενο Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα με βάση τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα, και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία» είναι το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πώς θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ.

Μένει πλέον να φανεί πως θα εκλάβει η Άγκυρα τα συγκεκριμένα μηνύματα που έστειλε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Οκτάι επανέλαβε τις απειλές

Πάντως χτες ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη επανέλαβε τις  απειλές ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

«Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», υποστήριξε για μία ακόμα φορά ο τούρκος αντιπρόεδρος, αδιαφορώντας για τις νέες προειδοποιήσεις της ΕΕ.

Αφοπλισμός το ταχύτερο δυνατό

Οι αναφορές Οκτάι είχαν αιχμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κυπριακή Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα και την ομιλία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου σημείωσε ότι «η Ουκρανία βιώνει ότι και η Κύπρος το 1974».

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον «ελληνικό τομέα» συνέκρινε αυτό το νησί, όπου βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία, και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ. την τουρκική εισβολή)» ανέφερε ο Οκτάι.

Και συνέχισε την επίθεση του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Αθήνα λέγοντας, σύμφωνα με τη Μιλιέτ,  ότι «είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά της στο Αιγαίο, αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».

«Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας»

Στην ίδια γραμμή για τα νησιά του Αιγαίου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε σήμερα πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, η χώρα του δεν μπορεί εγκλωβιστεί στα σύνορά της, γιατί «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας».

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη χώρα απο την Τουρκία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

«Turkaegean»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και έχει αρμοδιότητα για την παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων και ονομασιών εμπορικής χρήσης, έφθασε ένα αίτημα από την… Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Τούρκοι αιτούνταν να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Στην ιδιαίτερα λεπτομερή αίτηση των Τούρκων περιλαμβάνονται διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Εν ολίγοις οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Όπως ο γνωστός λογαριασμός στο Twitter υπό την ονομασία «Greek Analyst» εντόπισε, η αίτηση των Τούρκων απορρίφθηκε στο σύνολό της.