Το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας
Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το Σχέδιο Νόμου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για συζήτηση και ψήφιση προκειμένου να γίνουν Νόμος του Κράτους, όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της βίας.
Όλα όσα περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για την αντιμετώπιση της βίας.
Κάμερες στα γήπεδα
Η εγκατάσταση και σωστή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης (κάμερες) είναι πλέον απαραίτητη για όλες τις ομάδες της Super League και της Α1 στο μπάσκετ και όποιος σύλλογος δεν συμμορφώνεται με το μέτρο, δεν θα μετέχει στο πρωτάθλημα.
Δύο ημέρες πριν από τον αγώνα διεξάγεται έλεγχος από την αστυνομία για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των καμερών. Αν υπάρχει πρόβλημα δίδεται 12ώρα παράταση για να λυθεί, διαφορετικά το ματς γίνεται χωρίς την παρουσία φιλάθλων.
Αν μετά το τέλος του αγώνα και το νέο έλεγχο που θα κάνει η αστυνομία, διαπιστωθεί πλημμελής λειτουργία του συστήματος, τότε ο επόμενος εντός έδρας αγώνας της ομάδας διεξάγεται δίχως θεατές.΄
Για την εγκατάσταση των καμερών και την λειτουργία τους, έχει συσταθεί ομάδα που αποτελείται από τους Γενικούς Γραμματείς Προστασίας του Πολίτη, Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων και εκπροσώπους των δεκατεσσάρων ΠΑΕ της Super League.
Hλεκτρονικό εισιτήριο
Αλλάζει ο τρόπος εισόδου στα γήπεδα της Super League καθώς θεσπίζεται ένα νέο σύγχρονο σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια ελέγχων από φυσικά πρόσωπα δηλαδή αστυνομικούς ή προσωπικό ασφάλειας, μέσω εφαρμογής που θα είναι εγκατεστημένη στο κινητό του κατόχου του εισιτηρίου.
Αν υπάρχει διαφοροποίηση του προσώπου που έχει το εισιτήριο με το πρόσωπο που επιχειρεί να μπει στο γήπεδο και η παράβαση διαπιστωθεί σε χώρο ευθύνης της γηπεδούχου ομάδας, τότε πέρα από τις προσωπικές κυρώσεις, κινδυνεύει και η ομάδα με ποινή απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων τμημάτων των κερκίδων από δεκαπέντε έως σαράντα πέντε ημέρες ή ακόμη και διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης χωρίς την παρουσία θεατών.
Ποινές από τη ΔΕΑΒ
Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) θα αποτελείται από πέντε μέλη προκειμένου καταστεί πιο ευέλικτη και λειτουργική, αναβαθμίζεται και αποκτά ουσιαστικό ρόλο με τη δυνατότητα επιβολής ποινών.
Επιβάλλει σε περίπτωση ρίψης εντός αγωνιστικής εγκατάστασης εύφλεκτου αντικειμένου (πχ πυρσός, φωτοβολίδα, κροτίδα) το διοικητικό μέτρο της διεξαγωγής ενός αγώνα χωρίς την παρουσία θεατών.
Η ίδια ποινή ισχύει και στην περίπτωση της παράνομης εισόδου θεατή ή άλλου μη διαπιστευμένου προσώπου εντός του αγωνιστικού χώρου και του χώρου των αποδυτηρίων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, εφόσον από την είσοδο αυτή προκλήθηκε καθυστέρηση της έναρξης ή προσωρινή διακοπή του αγώνα.
Αν από την είσοδο αυτή προκλήθηκε ματαίωση ή οριστική διακοπή της αθλητικής συνάντησης, επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο διεξαγωγής τριών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
Αν μία ομάδα είναι υπότροπος για τα προηγούμενα, εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, οι κυρώσεις διπλασιάζονται σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη απόφαση επιβολής τους.
Απαγορεύεται η ανάρτηση στην αθλητική εγκατάσταση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό.
Τέλος, εάν μία ομάδα έχει τιμωρηθεί περισσότερες από μία φορές – χωρίς να διευκρινίζεται πόσες – τότε ενδέχεται να μην της δοθούν το 50% των χρημάτων από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος.
Μία μόνο Λέσχη φιλάθλων
Στο θέμα των οργανωμένων οπαδών, θεσπίζεται η ύπαρξη μίας μόνο λέσχης ανά έμβλημα ομάδας, η οποία πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ ή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου και να έχει την καταστατική έδρα της στην έδρα της ΠΑΕ ή του σωματείου.
Το οικείο αθλητικό σωματείο ή η ΠΑΕ υποχρεούται να ασκεί με εκπρόσωπό την εποπτεία και έλεγχο στη Λέσχη ενώ υπάρχει αστική ευθύνη της ομάδας για πράξεις βίας που τελούνται στον εν γένει χώρο μίας αθλητικής εγκατάστασης, από μέλη της Λέσχης, όταν αυτές οι πράξεις βίας εκδηλώνονται στο πλαίσιο οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων.
Τέλος, θα διώκεται ποινικά η υποκίνηση και η προτροπή σε πράξεις βίας ή απειλής βίας που στρέφεται σε βάρος των θεσμοθετημένων οργάνων και των προσώπων του επαγγελματικού αθλητισμού. Αυτό θα γίνεται προκειμένου να μπει φρένο στις δημόσιες δηλώσεις παραγόντων ή άλλων ατόμων που υποδαυλίζουν την οπαδική βία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του In, η συγκεκριμένη πρόταση θα ψηφιστεί και θα γίνει Νόμος του Κράτους την ερχόμενη Τετάρτη και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή των διατάξεων του.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να εφαρμοστούν οι διατάξεις του, καθώς όπως όλοι γνωρίζουν, Νόμοι για την αντιμετώπιση της βίας υπάρχουν, απλώς δεν εφαρμόζονται!