Το καρκινογόνο βενζόλιο «σκοτώνει» τη Δραπετσώνα – Οι κάτοικοι αναλαμβάνουν δράση κατά της Oil One
Μετά την αποκάλυψη του πορίσματος του Δημόκριτου που ενοχοποιεί την Oil One για την περιβαλλοντική ρύπανση, οι κάτοικοι διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή το απόγευμα για να φύγουν οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις
Η ζωή στη Δραπετσώνα έχει γίνει πλέον αβίωτη εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Η αποκάλυψη από το in.gr του πορίσματος του Δημόκριτου αλλά και του εγγράφου του Αστεροσκοπείου που «δείχνουν» ξεκάθαρα ότι ένοχος για τη μόλυνση του αέρα με καρκινογόνα μικροσωματίδια, είναι η Oil One του Δ. Μελισσανίδη, την κατάσταση παίρνουν στα χέρια τους οι πολίτες.
Με μπροστάρη το δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κι έχοντας πλέον στα χέρια τους απτές αποδείξεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της περιοχής, οι κάτοικοι μπαίνουν στο δρόμο των κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή ο δήμαρχος, Χρ. Βρεττάκος, καλεί όλο τον κόσμο στις 7 το απόγευμα στα Λιπάσματα, είσοδος Κράκαρη, στην κινητοποίηση ενάντια στις ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής, που διοργανώνουν εκπαιδευτικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί σύλλογοι.
Και αυτή θα είναι μόνον η αρχή μέχρι να απομακρυνθούν όλες οι οχλούσες και ρυπογόνες επιχειρήσεις από την περιοχή.
Ειδικά οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, που αποδεδειγμένα μολύνουν τον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με το πόρισμα – σοκ που δημοσίευσε την Τρίτη το in.gr, υπάρχει άμεση σύνδεση της δυσοσμίας που είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαιοειδών της Oil One.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν: Ως προς τις εκπομπές οσμηρών ενώσεων η έκθεση ορίζει ως μία πηγή «Βιομηχανικές Δραστηριότητες με εκπομπές οσμηρών ενώσεων (επεξεργασία πετρελαιοειδών, αποβλήτων», που ορίζονται ως «Πηγή 3». Η περιγραφή της συγκεκριμένης δραστηριότητας και ο τρόπου που σχετίζεται με τις διευθύνσεις των ανέμων σε σχέση με τους 5 σταθμούς μέτρησης στην περιοχή του Δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου, δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες ότι πρόκειται όντως για τις εγκαταστάσεις της Oil One.
Εάν κανείς κοιτάξει το χάρτη με τις θέσεις των σταθμών μέτρησης και τις αντίστοιχες διευθύνσεις των ανέμων εύλογα συνάγει ότι πρόκειται ακριβώς για τις εγκαταστάσεις της Oil One, μια που αυτές επιπλέον αφορούν το συγκεκριμένο είδος δραστηριότητες.
Ούτε μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η έντονη παρουσία αυτής της πηγής ακριβώς στο σταθμό μέτρησης ΔΚ4, που είναι μέσα στη ζώνη ανάπλασης, την περιοχή των «Λιπασμάτων», δηλαδή πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της Oil One.
Σημειώνουμε εδώ ότι οι μερκαπτάνες προκαλούν έντονη δυσοσμία, ενώ το βενζόλιο (benzene) έχει καρκινογόνα και μεταλλαξιγόνα δράση και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Κι εδώ πράγματι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Η ύπαρξη βενζολίου και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Πρόκειται για καρκινογόνα ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των πολιτών.
Βενζόλιο… εκτός ορίων
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή έχει εγκατασταθεί μόνιμος σταθμός μέτρησης ρύπων στην Αγία Τριάδα του Πειραιά. Εκεί, λοιπόν, όπου η κυκλοφοριακή κίνηση χτυπάει… κόκκινο από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που περνούν καθημερινά, καθώς είναι μια περιοχή δίπλα στο λιμάνι, το βενζόλιο δεν ξεπέρασε τα 5 mg ετησίως που είναι και το όριο.
Στην περιοχή της Δραπετσώνας, ο μετρητής που είχε τοποθετηθεί δείχνει ότι το βενζόλιο, η καρκινογόνα αυτή ουσία έχει φτάσει τα 8,5 mg.
Δηλαδή πολύ πάνω από το όριο που έχει τεθεί αλλά και από τη μέτρηση από το λιμάνι όπου υπάρχουν χιλιάδες Ι.Χ.
Ποιος αμφιβάλλει ότι το βενζόλιο είναι μια ουσία που έρχεται από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας επεξεργασίας πετρελαιοειδών; Δηλαδή από αυτές της Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη;
Σύμφωνα με το έγγραφο – βόμβα του Αστεροσκοπείου που αποκάλυψε το in;gr, οι υψηλές τιμές βενζολίου σε ένα σταθμό μέτρησης που είναι πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της Oil One δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στην κίνηση οχημάτων αλλά υπάρχει και άλλη πηγή, κάτι που προφανώς παραπέμπει σε βιομηχανική εγκατάσταση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και μια ακόμη αναφορά στο έγγραφο του Αστεροσκοπείου: «Οι πρώτες ενδείξεις διερεύνησης του γεωγραφικού προσανατολισμού των πηγών εκπομπής υποδεικνύουν ενίσχυση από τον βόρειο τομέα, ενώ κατά την επικράτηση νοτίων ανέμων (θαλάσσια επίδραση) παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις.
Επιπλέον, θέτοντας ως τιμή κατωφλίου τα 5 μg m3 (χρησιμοποιείται το ετήσιο όριο καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο ημερήσιο ή ωριαίο) και εφαρμόζοντας την στατιστική τεχνική CPF (Conditional Probability Function), αποτυπώνεται στην Εικόνα 3 η πιθανότητα εμφάνισης ημίωρων υπερβάσεων της συγκεκριμένης τιμής ανά τομέα διεύθυνσης του ανέμου. Παρατηρείται αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης του κατωφλίου κατά την επικράτηση ανέμων προερχόμενων από τον βόρειο τομέα (δείκτες της κίτρινης γραμμής ανά διεύθυνση) καθώς και κατά τις συνθήκες άπνοιας».
Σημειώνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της Oil One βρίσκονται στα βόρεια του Πολυχώρου των Λιπασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια αμφιβολίας για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή πολύ κοντά στα σπίτια των ανθρώπων λειτουργεί μια βιομηχανική εγκατάσταση που είναι παράγοντας και έντονης όχλησης (δυσοσμία) για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία αφού μιλάμε για χημικές ενώσεις με αποδεδειγμένα καρκινογόνα και μεταλλαξιγόνα δράση.
Δεν θα έπρεπε να παρέμβει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τη στιγμή που έχουν ξεπεραστεί τα όρια για το βενζόλιο και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών; Δεν θα έπρεπε να έχουν κλείσει οι εγκαταστάσεις οι οποίες, αποδεδειγμένα πλέον, ευθύνονται για τη ρύπανση;
Είναι και το ερώτημα των κατοίκων που θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στα Λιπάσματα.
Το κάλεσμα των διοργανωτών
ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ
Όλοι/ Όλες στην Κινητοποίηση την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 στις 7 μ.μ. στα Λιπάσματα, είσοδος Κράκαρη.
Οι πόλεις δεν φτιάχνονται στην τύχη. Τις φτιάχνουν οι άνθρωποι. Όχι όμως όλοι οι άνθρωποι. Τις φτιάχνουν οι άνθρωποι που ονειρεύονται και παλεύουν για να δώσουν ζωή στο όνειρό τους.
Κάποιοι ονειρεύονται φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λεφτά, λεφτά κι άλλα λεφτά.
Για να ζωντανέψει το όνειρό τους δεν νοιάζονται για τον βρόμικο αέρα που αναπνέουμε, για το βενζόλιο και τις άλλες χημικές ενώσεις που σκορπάνε στην ατμόσφαιρα. Ούτε σκοτίζονται για τα μικροσωματίδια που το τσιμέντο τους αφήνει στα πνευμόνια μας. Όταν μπορούν, φτιάχνουν πόλεις για πολίτες β’ κατηγορίας. Αρκεί να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Κάποιοι άλλοι ονειρευόμαστε καθαρό αέρα, ανοιχτά παράθυρα, μια πόλη που παλεύει ενάντια στον καρκίνο και τις ασθένειες του αναπνευστικού, απομακρύνοντας τις πηγές του κακού. Ονειρευόμαστε μυρωδιές θαλασσινού αέρα, μια βόλτα στη θάλασσα που να την σηκώνει άνετα η τσέπη μας και δεν θα την διακόπτει η συχνή, ανυπόφορη και επικίνδυνη βρόμα από τα διπλανά καζάνια. Θέλουμε ένα μεγάλο πάρκο δίπλα στις γειτονιές μας, ικανό να φιλοξενήσει όλους εμάς και τους επισκέπτες μας.
Για να ζωντανέψει το δικό μας όνειρο, πρέπει:
• να διώξουμε τα καζάνια της OilOne μακριά από κατοικημένες γειτονιές,
• να πάρουμε τα παρατημένα καζάνια των ΕΛΠΕ, για να μη ζωντανέψει κι αυτός ο εφιάλτης,
• να απομακρύνουμε τις δραστηριότητες συσκευασίας τσιμέντου της Lafarge και να κερδίσουμε και τα υπόλοιπα 560 από το σύνολο των 640 στρεμμάτων της παλιάς βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων.
Στην πραγματικότητα, πρέπει να κόψουμε μέρος από τα κέρδη κάποιων επιχειρηματιών. Όχι να κόψουμε μεροκάματα ή δουλειές, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις με ελάχιστους εργαζόμενους, ο τόπος εργασίας των οποίων μονάχα θα απομακρυνθεί.
Στο παρελθόν οι άνθρωποι στις γειτονιές μας, κατόρθωσαν μερικές φορές να επιβάλλουν τα όνειρά τους. Τότε που έδιωξαν τη χαβούζα. Τότε που έκλεισαν τη ΔΕΗ. Τότε που κέρδισαν το ένα παρκάκι και την άλλη πλατεία. Σήμερα είναι η σειρά μας. Να δυναμώσουμε τη θέλησή μας. Να την επιβάλουμε.
Ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα κάνουμε τον τόπο μας παράδεισο. Ένα κομμάτι μιας μεγαλούπολης είναι. Ξέρουμε όμως επίσης ότι όλοι μαζί μπορούμε τώρα να φέρουμε αυτή την πόλη στα μέτρα μιας καλύτερης για όλους μας ζωής.
Όλοι/όλες στην Κινητοποίηση ενάντια στις ρυπογόνες βιομηχανίες που υποβαθμίζουν τη ζωή και πλήττουν την υγεία μας την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στα Λιπάσματα, είσοδος Κράκαρη.
πηγή: in.gr