Το Ιράκ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στήριξη από το Ιράκ προς το Μαρόκο από τον ΥΠΕΞ της χώρας.
Ο ιρακινός ΥΠΕΞ, Φουάντ Χουσεΐν, επανέλαβε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας συνάντησης με τον μαροκινό ομόλογό του Νάσερ Μπουρίτα, στις 28 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη, τη «σταθερή θέση του Ιράκ στο ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας και τη στήριξή του υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Βασιλείου του Μαρόκου». Οι μεταξύ τους συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε περιφερειακά ζητήματα και σε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας υπογράμμισε την υποστήριξη του Ιράκ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη οριστικής λύσης στο ζήτημα της Σαχάρας, σημειώνοντας ότι η χώρα του στηρίζει τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού, ενώ τόνισε τη σημασία της προσφυγής σε ειρηνικά μέσα μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση της διαμάχης, με στόχο τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας του Μαρόκου, καθώς και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Μαγκρέμπ.
Από πλευράς του, ο μαροκινός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στο Ιράκ αντικατοπτρίζει το όραμα του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Μαρόκου-Ιράκ σε όλους τους τομείς και επιβεβαιώνει ότι το Μαρόκο υποστήριζε πάντα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις επιλογές του ιρακινού λαού και των εθνικών του θεσμών, με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία, την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν δημοσιεύσει κοινή δήλωση κατά την επίσημη επίσκεψη του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στο Μαρόκο στις 13 Μαΐου 2022, στην οποία το Ιράκ είχε επιβεβαιώσει «τη στήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου και τις προσπάθειες και τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη πολιτικής λύσης».
Η συνάντηση έκλεισε με την υπογραφή δύο μνημονίων: ενός για τη δημιουργία μηχανισμού πολιτικής διαβούλευσης και ενός δεύτερου για τον τομέα της διπλωματικής επιμόρφωσης.
Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ παρευρέθηκαν στην επαναλειτουργία της Πρεσβείας του Βασιλείου του Μαρόκου στη Βαγδάτη, μετά από 18 χρόνια απουσίας. Η μαροκινή πρεσβεία έκλεισε το 2005 και μεταφέρθηκε στην Ιορδανία, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας» στο Ιράκ, σύμφωνα με το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών.