Θύελλα για την διαιτησία, πλούσιο παρασκήνιο και… όλα τα εγκλήματα!
Καυτό διαιτητικό παρασκήνιο στην 4η αγωνιστική και η Αθλητική διαπλοκή αναλύει τα παράπονα Ολυμπιακού και ΑΕΚ και τις κριτικές που είδαμε στις αθλητικές εκπομπές.
Το διαιτητικό μπάχαλο στο πρωτάθλημα που προκλήθηκε μετά τον ορισμό Έλληνα διαιτητή από την ΕΠΟ στο ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ, ο οποίος μάλιστα αναιρέθηκε κακήν κακώς λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, έθεσε στο προσκήνιο τις διαιτητικές αποφάσεις στους αγώνες της 4ης αγωνιστικής.
Αξίζει να αναφερθούμε στις επίμαχες φάσεις των αγώνων Παναθηναϊκού-ΑΕΚ και Ολυμπιακού-Ιωνικού για τις οποίες ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ
Ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε έντονα με επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ για τη διαιτησία Φωτιά στον ισόπαλο αγώνα με τον Βόλο στο γήπεδο Καραϊσκάκη (1-1) ζητώντας μάλιστα να μην ξανασφυρίξει ποτέ Έλληνας διαιτητής αγώνα της ομάδας τους.
Οι Ερυθρόλευκοι ζήτησαν δύο πέναλτι, το ένα σε σπρώξιμο του Παπασταθόπουλου από τον Εσκοβάλ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και το άλλο σε ανατροπή του Ρέαμπτσουκ στις καθυστερήσεις του αγώνα. Επίσης ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για τις ελάχιστες καθυστερήσεις που κράτησε ο διαιτητής, για το γεγονός ότι δεν παρατηρούσε τους παίκτες του Βόλου στις καθυστερήσεις τους, αλλά και για τον τομέα των κίτρινων καρτών.
Ας δούμε καταρχάς τη διαιτητική κριτική του κ. Σπάθα στην εκπομπή «Super Μπάλα live» του Mega. Αναφορικά με το σπρώξιμο στον Παπασταθόπουλο είπε τα εξής:
«Στην πρώτη φάση, ενώ η μπάλα βρίσκεται στον αέρα, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Παπασταθόπουλος κοιτάει ψηλά να βρει την μπάλα να πηδήξει για κεφαλιά, θα δούμε όμως τον αμυνόμενο ποδοσφαιριστή του Βόλου δεν κοιτάει καθόλου την μπάλα, κρατάει με το δεξί του χέρι τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, βάζει μετά και το αριστερό του, δεν τον αφήνει να κάνει την ενέργεια. Αυτό λοιπόν δεν είναι ποδόσφαιρο. Εδώ έχουμε μία παράβαση και μία περίπτωση πέναλτι. Προσπαθεί ο παίκτης να παρεμποδίσει και το καταφέρνει τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού να πάρει την κεφαλιά. Θα μπορούσε, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε με το σώμα, όχι με τα χέρια. Εδώ έχουμε κράτημα, έχουμε παράβαση, έχουμε μία περίπτωση πέναλτι. Ο var θα έπρεπε να καλέσει τον διαιτητή να ξαναδεί τη φάση και να δει ότι εδώ υπάρχει τράβηγμα, αρχικά με το δεξί του χέρι και μετά και με το αριστερό του, το βλέπετε το βάζει στον ώμο του δεν τον αφήνει να πηδήξει».
Αναφορικά με την ανατροπή Ρέαμπτσουκ τις καθυστερήσεις του αγώνα, είπε τα εξής:
«Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού αναμένει την μπάλα, η μπάλα έρχεται συρτή, χαμηλά και βρίσκει αέρα. Ο ποδοσφαιριστής, όχι δεν ξέχασε να παίζει ποδόσφαιρο και δεν βρήκε τη μπάλα. Θα δείτε ότι ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής από πίσω έρχεται, τον μαρκάρει, δεν χρειάζεται ούτε να του σπάσει το πόδι, ούτε να τον στείλει στο νοσοκομείο. Του χτυπάει το αριστερό πόδι, γι αυτό δεν καταφέρνει να βρει την μπάλα και βρίσκει αέρα και κάνει αυτό που λέμε τσάμικο, όχι δεν ξέχασε την μπάλα. Ο παίκτης δέχεται χτύπημα από πίσω, χάνει το κοντρόλ, πέφτει κάτω, έχουμε ανατροπή και περίπτωση πέναλτι. Κι εδώ ο διαιτητής μπροστά στη φάση δεν δίνει την παράβαση και δεν έρχεται ο var να τον βοηθήσει και να κάνει ανασκόπηση της φάσης και να δώσει το πέναλτι».
Κλείνοντας, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Επειδή μιλάμε για δύο περιπτώσεις πέναλτι πολύ σοβαρές, αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει το var, γιατί δεν κάλεσε τον διαιτητή να δει τη φάση και ας επιμείνει. Αν θέλει ο διαιτητής, μετά από τα replay που βλέπουμε κι εμείς εδώ, ας επιμείνει.
Εκτός από αυτό, ο διαιτητής δεν κράτησε το χρόνο καθυστέρησης που θα έπρεπε. Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ο ξένος διαιτητής, στο 1ο ημίχρονο, χωρίς cooling break, κράτησε 9 λεπτά καθυστέρηση. Ο διαιτητής Φωτιάς, στο 2ο ημίχρονο με τους παίκτες του Βόλου να κάνουν καθυστέρηση και καλά έκαναν από πλευράς τους κράτησε με cooling break μόνο 7 λεπτά. Ο χρόνος καθυστέρησης ήταν πολύ παραπάνω, πάνω από τα 10 λεπτά που θα έπρεπε να κρατήσει ο διαιτητής Φωτιάς και δεν το έκανε. Είναι υποχρέωσή του. Πέρα από τα ένα τσουβάλι λάθη, κίτρινες κάρτες, κτλ είχαμε μία πάρα πολύ κακή διαιτησία».
Επειδή όμως μπορεί κάποιος να αισθάνεται μία καχυποψία επειδή το Mega είναι κανάλι ιδιοκτησίας Μαρινάκη, ας δούμε την αντίστοιχη διαιτητική κριτική του κ. Κάκου στην εκπομπή «Total football» στο OPEN ιδιοκτησίας Σαββίδη:
«Δεν θα μιλήσω για τη διαιτησία, δεν χρειαζόταν διαιτητής στον συγκεκριμένο αγώνα».
Οπότε από τη μία μεριά, έχουμε μία υπερ-αναλυτική έκθεση του κ. Σπάθα ο οποίος απλά θα μπορούσε να πει αυτό που ήθελε αλλά το τεκμηρίωσε από δέκα πλευρές και από την άλλη ο κ. Κάκος είπε ότι ο αγώνας δεν χρειαζόταν διαιτητή. Δηλαδή στους επόμενους ορισμούς, η ΚΕΔ/ΕΠΟ θα μπορεί σύμφωνα με τη λογική του κ. Κάκου να μην ορίζει διαιτητές σε κάποιους αγώνες.
Η σύγκριση των δύο διαιτητικών κριτικών είναι στην κρίση σας.
Ο κ. Βαρούχας στην «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ έκρινε επίσης ότι δεν υπήρχε πέναλτι στη φάση του 95ου λεπτού, χαρακτήρισε όμως τη φάση ως δύσκολη. Κάτι τέτοιο γεννά ξανά το ερώτημα γιατί ο κ. Φωτιάς δεν παραπέμφθηκε στο var για μία δύσκολη φάση και ας επέμενε στην απόφασή του.
Φυσικά η κριτική διαιτησίας στις αθλητικές εκπομπές περιορίζεται στις επίμαχες φάσεις και όχι σε ζητήματα που μπορεί να έχουν τεράστια σημασία, όπως οι κάρτες, τα φάουλ ή οι καθυστερήσεις.
Για παράδειγμα, σε έναν αγώνα με κατοχή 70-30 υπέρ του Ολυμπιακού και με τον Βόλο να αμύνεται διαρκώς, οι κίτρινες κάρτες των παικτών του Ολυμπιακού ήταν 4 ενώ μόλις μία κίτρινη κάρτα δόθηκε σε παίκτη του Βόλου κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική!
Θέλετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα; Δείτε αυτή τη φάση:
Και όμως αυτή την κλωτσιά από πίσω του Μπαριέντος στον Μπα δεν τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα! Το ίδιο συνέβη και σε παρατεταμένο τράβηγμα της φανέλας του Παπασταθόπουλου από τον Φερνάντες στις καθυστερήσεις του αγώνα, αλλά και στις καθυστερήσεις του τερματοφύλακα του Βόλου.
Οι καθυστερήσεις των παικτών των φιλοξενούμενων που ήταν προκλητικές δεν αντιμετώπιζαν συστάσεις ή παρατήρηση από τη διαιτησία. Τα 7 λεπτά καθυστερήσεων ήταν ελάχιστα. Αν έρθει σε αντιπαραβολή το γεγονός ότι στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι της Λεωφόρου δόθηκαν 9 λεπτά χωρίς cooling break με το ότι στο δεύτερο ημίχρονο του Καραϊσκάκη δόθηκαν 7 λεπτά ενώ υπήρξε και cooling break (πέραν των καθυστερήσεων των παικτών του Βόλου σε αλλαγές και σε υποτιθέμενους τραυματισμούς), μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Φυσικά, τα φάουλ, οι κάρτες, οι καθυστερήσεις, αποτελούν διαιτητικά λάθη που χτυπάνε ύπουλα μία ομάδα και ας μην «διαφημίζονται» όσο οι επίμαχες φάσεις (πέναλτι, οφσάιντ, αποβολές).
Αναφορικά με το πέναλτι που ζητάει ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις, λέμε να συμφωνήσουμε με την τρομερή διαιτητική ανάλυση Κάκου που είπε απλά ότι ο αγώνας δεν χρειαζόταν διαιτητή, αλλά ας λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι ο Ντε Λα Φουέντε βρέθηκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα του Βόλου στη συνέχεια της ίδιας φάσης, ακριβώς επειδή οι παίκτες των φιλοξενούμενων σάστισαν και σταμάτησαν να αμύνονται θεωρώντας προφανώς ότι δόθηκε πέναλτι.
Λέτε τελικά να ήταν όντως επηρεασμένος από την ποινή στον Καραντώνη ο κ. Φωτιάς;
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΑΕΚ 1-1
Στο γήπεδο Καραϊσκάκη υπήρχε μία… «δυσκοιλιότητα» ως προς τα πέναλτι. Αντίθετα στη Λεωφόρο ο ξένος διαιτητής δεν είχε καμία δυσκολία να υποδείξει δύο πέναλτι σε διάστημα λίγων λεπτών και αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η εξέλιξη του αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη αν είχε οριστεί και εκεί ξένος διαιτητής που θα έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το bullying στον Καραντώνη.
Αξίζει να σημειώσουμε για την ιστορία ότι ο Παναθηναϊκός είναι μέχρι στιγμής πρωτοπόρος και στην κατάταξη των καταλογισθέντων πέναλτι φέτος με τρία σε 4 αγωνιστικές.
Η ΑΕΚ διαμαρτύρεται έντονα για τη διαιτησία του Βούλγαρου Καμπάκοφ και ειδικά για το δεύτερο πέναλτι που υποδείχθηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου υπέρ του Παναθηναϊκού και με το οποίο πήρε προβάδισμα το Τριφύλλι.
Στην ΕΡΤ, ο κ. Βαρούχας είπε τα εξής:
«Η παράβαση γίνεται μέσα, υπάρχει επαφή, είναι εντός περιοχής, πατάει το πόδι ο παίκτης της ΑΕΚ, το χέρι είναι μέσα, σωστός ο καταλογισμός για πέναλτι, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και από το VAR».
Στο Mega, ο κ. Σπάθας είπε τα εξής:
«Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η παράβαση ήταν μέσα. Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού προλαβαίνει, μπαίνει μπροστά από τον παίκτη της ΑΕΚ, ο οποίος έρχεται σε επαφή, τον βγάζει εκτός πορείας, είναι μία ξεκάθαρη παράβαση. Σωστά ο διαιτητής άμεσα δίνει το πέναλτι, κάνει και το τσεκάρισμα το var, συμφωνούμε μαζί του».
Στο OPEN, ο κ. Κάκος είπε τα εξής:
«Ο διαιτητής σφύριξε εύκολα. Είναι μία επαφή η οποία θεωρώ ότι δεν προκαλεί την ανατροπή του επιθετικού, ήταν εύκολη η πτώση του, άρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει παράβαση πέναλτι. Ο διαιτητής ήταν αρκετά μακριά, μπορεί να μην είχε πολύ καλή εικόνα, όμως ο var θα έπρεπε να τον βοηθήσει και εδώ ο var δεν τον βοήθησε».
Αναλύοντας την κριτική Κάκου στο OPEN (θυμίζουμε για την ιστορία ότι το κανάλι παραμένει υπό την ιδιοκτησία Σαββίδη παρά τις φήμες ότι πρόκειται να πουληθεί), ο κ. Κάκος ήταν ο μόνος κριτικός διαιτησίας που θεώρησε λανθασμένη την υπόδειξη του δεύτερου πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, γιατί προφανώς με κάποιο μαγικό… δυναμόμετρο, μέτρησε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επαφή δεν ήταν τόσο δυνατή ώστε να υπάρχει παράβαση!
Ωστόσο, ο ίδιος ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα δήλωσε ότι υπήρξε παράβαση διαφωνώντας με το ότι ήταν εντός περιοχής.
Ο κ. Κάκος λοιπόν αμφισβήτησε την ίδια την παράβαση (άλλωστε το ότι ήταν εντός περιοχής δεν θα μπορούσε να το αμφισβητήσει καθώς είναι εμφανές στο replay), κάτι που δεν αμφισβήτησε ο ίδιος ο προπονητής της Ένωσης!
Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ας το επαναλάβουμε, μας περιμένει ένα απόλυτα τοξικό πρωτάθλημα το οποίο κατά τη γνώμη μας δεν είναι και απόλυτα δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί. Η μάχη θα είναι μεγάλη σε κάθε επίπεδο, ειδικά φέτος που στο Champions League οδηγούν δύο θέσεις, ενώ αν οι βαθμολογικές διαφορές είναι μικρές θα γίνει «μακελειό» και στα απανωτά ντέρμπι των playoffs.
Το λέγαμε τον Ιούνιο. Χειμώνα αργείς;
ΥΓ: Εμπρός της ΑΕΚ παλληκάρια, σπάστε τα ρεκόρ σαν τα δοκάρια! Ο εφιάλτης συνεχίζεται… 8 νίκες σε 58 αγώνες με ξένους διαιτητές. Ποσοστό 13,8%… Θλίψη και μόνο θλίψη…