Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την αλλαγή και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς.

Ογδόντα τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να κινδυνεύουν έως το 2027 από την τεχνητή νοημοσύνη, με τα καταλύματα, το χονδρεμπόριο και τις τέχνες να επηρεάζονται δυνητικά σοβαρά.

Η αυτοματοποίηση, τα μεγάλα δεδομένα και οι οικονομικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στον τερματισμό 83 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια.

Καιρός: Η πρόγνωση για τη Κυριακή από το MEGA!
Καιρός: Η πρόγνωση για τη Κυριακή από το MEGA!

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε περισσότερες από 800 εταιρείες και 673 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την αλλαγή και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, μαζί με ειδικούς στη βιωσιμότητα και αναλυτές επιχειρηματικής ευφυΐας.

τεχνητή νοημοσύνη: Νέες αλλά άνισα κατανεμημένες θέσεις εργασίας

Η μελέτη προβλέπει ότι 94 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση έως το 2030 λόγω της προόδου της αυτοματοποίησης.

Η McKinsey προσδιόρισε επίσης τους τομείς με το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας που δυνητικά θα εκτοπιστούν από την αυτοματοποίηση, στην Ευρώπη: υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (94%), τέχνες (80%), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (68%), κατασκευές (58%) και μεταφορές και αποθήκευση (50%).

“Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα με φθίνουσα πορεία μπορεί να είναι σε θέση να βρουν παρόμοια είδη εργασίας, 21 εκατομμύρια μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα μέχρι το 2030”, αναφέρει η μελέτη, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να φέρουν σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας και σε άλλους τομείς, με περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη, αυτές οι θέσεις εργασίας είναι πιθανό να είναι άνισα κατανεμημένες.

Έως και το 40% των Ευρωπαίων εργαζομένων θα μπορούσε να βρεθεί να ζει σε περιοχές με συρρικνωμένες αγορές εργασίας, σημειώνει η McKinsey.

Η εξ αποστάσεως εργασία, το μέλλον

Η έκθεση προτείνει να ενθαρρυνθεί η εξ αποστάσεως εργασία μέσω κινήτρων για τις εταιρείες και της δημιουργίας ψηφιακών υποδομών, ώστε να διατηρηθούν αυτές οι περιοχές.

Η παραγωγικότητα της Ευρώπης είναι σήμερα ιδιαίτερα συγκεντρωμένη σε λίγες αγορές εργασίας, όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Μόναχο και το Παρίσι.

Αυτές οι πόλεις φιλοξενούν μόνο το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά αντιπροσώπευαν το 43% της αύξησης του ΑΕΠ της Ευρώπης, το 35% της καθαρής αύξησης των θέσεων εργασίας και το 40% της αύξησης του πληθυσμού της μεταξύ 2007 και 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 438 συρρικνούμενες περιφέρειες, που αντιστοιχούν στο 30% του πληθυσμού, στην ανατολική και νότια Ευρώπη, με φθίνον εργατικό δυναμικό, ηλικιωμένους πληθυσμούς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24