Συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει οι ειδικοί να εξακριβώσουν ποια άτομα ακούγονται στα ηχητικά ντοκουμέντα.

Οι συνομιλίες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη με την γραμμή έκτακτης ανάγκης «112» αναμένεται να βρεθούν ξανά στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Και αυτό γιατί συγγενείς θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος έχουν ζητήσει την περαιτέρω διερεύνηση των ηχητικών που υπάρχουν στη δικογραφία των Τεμπών.

Ειδικότερα, όπως κατέθεσαν στα τέλη του Ιανουαρίου γονείς επιβατών της αμαξοστοιχίας Intercity 62, τα παιδιά τους βρήκαν τραγικό και φρικτό θάνατο από τη φωτιά που ακολούθησε. Καθώς ήταν ζωντανά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

«Μαρτυρικός ο θάνατος των παιδιών»

Σε κατάθεσή του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, οι γονείς ενός θύματος υποστηρίζουν ότι. «Από τα ηχητικά αυτά προκύπτει ότι ο θάνατος της κόρης μας ήταν μαρτυρικός λόγω της φωτιάς».

Όπως τονίζουν, για μερικά λεπτά, το παιδί τους ζούσε. Και αν δεν είχε ξεσπάσει η φωτιά –από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία- το άτυχο κορίτσι θα ζούσε.

«Διότι τουλάχιστον για τρία λεπτά (όσο διαρκεί και η κλήση) η κόρη μας ήταν ζωντανή έχοντας πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόταν» συμπληρώνουν στην κατάθεσή τους στον κ. Μπακαΐμη.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προβεί και τον Δεκέμβριο του 2024 οι γονείς ενός ακόμα θύματος της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, κάνοντας και αυτοί λόγο για μαρτυρικό θάνατο.

Ζητούν ανάλυση των ηχητικών

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ζητούν από τις ανακριτικές αρχές να προχωρήσουν σε πραγματογνωμοσύνη στα ηχητικά ντοκουμέντα του «112». Προκειμένου να διαπιστωθεί ποια άτομα ακούγονται στις συνομιλίες.

Παράλληλα, ζητούν να μάθουν γιατί οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν να κάνουν τις ιατροδικαστικές εξετάσεις γιατί δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο. Και δεν προχώρησαν σε ιστολογικές εξετάσεις, ώστε να υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου.

«Είχαν πλήρη διαύγεια» μετά τη σύγκρουση

Στο γεγονός ότι ορισμένα άτομα ζούσαν και είχαν πλήρη αντίληψη του τί γινόταν στο χώρο του δυστυχήματος είχε αναφερθεί και ένας από τους πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων.

Ειδικότερα, ο ειδικός πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης είχε υποστηρίξει ότι το περιεχόμενο των ηχητικών ντοκουμέντων βοήθησε να αντιληφθούν την κατάσταση που βρίσκονταν οι επιβάτες που δεν πέθαναν από τη μοιραία σύγκρουση, αλλά από τη φωτιά που ακολούθησε.

Σχολιάζοντας τη φράση «δεν έχω οξυγόνο» που λέει η νεαρή κοπέλα που ζητά βοήθεια, ο κ. Κοκοτσάκης σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι από τη στιγμή που δεν βήχει, δεν υπάρχει δυσκολία. Το παιδί δεν έχει καπνό στον χώρο του. Επίσης, είχε πλήρη διαύγεια. Έχει τις αισθήσεις της, μπορεί και εκφράζεται, δίνει και πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν εισπνέει οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει το μυαλό της».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κάποιες προσπάθειες να πουν ότι η φράση που ακούγεται παρακάτω, που το κορίτσι προσδιορίζει γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει, λέγοντας «έχω ελάχιστο οξυγόνο», προέρχεται από κορεσμό της ατμόσφαιρας με καύσιμα. Μιλάω για τα καύσιμα που παρανόμως μεταφέρονταν. Δεν είναι σωστό να λέγεται αυτό, διότι τεχνικά δεν μπορεί να γίνει. Αν υπήρχε κορεσμός, το παιδί δεν θα είχε δυνατότητα πνευματικής διαύγειας. Το «έχω ελάχιστο οξυγόνο» είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει απέξω. Αυτά τα φαινόμενα τα προκαλούν μόνο οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, δηλαδή χημικοί διαλύτες».

πηγή: in.gr