Το Telegram συνδυάζει την ανωνυμία του σκοτεινού διαδικτύου με την ευκολία μιας online αγοράς, κάτι που έχει εξαντλήσει την υπομονή των αρχών.

Το Telegram συνδυάζει την ανωνυμία του σκοτεινού διαδικτύου με την ευκολία μιας online αγοράς, κάτι που σε πολλές δημοκρατικές χώρες έχει εξαντλήσει την υπομονή των αρχών.

Η πλατφόρμα βρίσκεται σε μια φάση αλλαγών, ειδικά μετά τη σύλληψη του δημιουργού της, Pavel Durov, στη Γαλλία. Αν και στο παρελθόν το Telegram δεν ανταποκρινόταν επαρκώς σε αιτήματα των αρχών για αντιμετώπιση της τηλεοπτικής πειρατείας, πλέον προχωρά σε βελτιώσεις για να συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις και να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Η σύλληψη του Durov φαίνεται πως ήταν η αφορμή για τις μεγάλες αυτές αλλαγές, με την πλατφόρμα να δεσμεύεται να παρέχει πληροφορίες για τους παραβάτες, όπως διευθύνσεις IP και αριθμούς τηλεφώνου, και να αφαιρεί παράνομο περιεχόμενο ταχύτερα. Οι κάτοχοι αθλητικών δικαιωμάτων, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες, έχουν διαπιστώσει μείωση της τηλεοπτικής πειρατείας και ταχύτερη αφαίρεση παράνομων streams.

Οι χρήστες που παρακολουθούν παράνομες αθλητικές μεταδόσεις μέσω του Telegram θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς οι αλλαγές δείχνουν ότι η πλατφόρμα συμμορφώνεται πλέον περισσότερο με τις αρχές και τις απαιτήσεις τους.

Οι πειρατικές υπηρεσίες εντοπίζονται και διακόπτονται πιο γρήγορα, με το Telegram να κλείνει παράνομες ροές μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ώρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πειρατεία συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων.

Ένα παράδειγμα από την Ελλάδα είναι η σύλληψη ενός 54χρονου στην Εύβοια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον περασμένο Δεκέμβριο, για την παροχή πειρατικού περιεχομένου σε 26.000 χρήστες μέσω ομαδικής συνομιλίας στο Telegram. Η έρευνα συνεχίζεται από τις αρχές.

Η χρήση πειρατικών υπηρεσιών ενέχει πλέον περισσότερους κινδύνους, καθώς τα στοιχεία των χρηστών μπορεί να αποκαλυφθούν κατόπιν εισαγγελικών αιτημάτων. Η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι ασφαλής και μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες.

Το Telegram έχει γίνει διεθνής χώρος εγκληματικών δραστηριοτήτων, παραπληροφόρησης, παιδικής κακοποίησης, τρομοκρατίας και ρατσιστικής προπαγάνδας, σύμφωνα με έρευνα των New York Times, που ανέλυσε εκατομμύρια μηνύματα από χιλιάδες κανάλια της πλατφόρμας. Η εταιρεία, αν και έχει τα μέσα να αποτρέψει αυτούς τους χρήστες, συχνά κλείνει τα μάτια στις παράνομες και εξτρεμιστικές δραστηριότητες.