Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε ένα αφιέρωμα, των ιστορικών και αξέχαστων ματς των Βετεράνων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής, το γνωστό σε όλους «Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός». Η Βίκυ Νικολάκου γράφει όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την μεγάλη αναμέτρηση...

Ο θεσμός του αγώνα ΒραδυποριακόςΤαλαιπωριακός είναι πλέον αναμφισβήτητα, ένας αγώνας που έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Το Thrylos24.gr κάνει μια αναδρομή και σας παρουσιάζει σε ένα αφιέρωμα, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβληματικά αυτά ματς.

Από το 1961 ως το 2013, κάθε Μεγάλη Παρασκευή, οι συντάκτες των αθλητικών εφημερίδων είχαν κλείσει από νωρίς την ύλη τους και περίμεναν το «ντέρμπι» Βραδυποριακού Ταλαιπωριακού, πριν αναχωρήσουν για τις πασχαλινές τους διακοπές.

Είθισται τις μέρες του Πάσχα, όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες να σταματούν, ελέω των ημερών. Όμως, εξαίρεση αποτελεί ο αγώνας παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή.

Μια παρέα μερικών ποδοσφαιριστών που είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και η αγάπη για το άθλημα, θέλησαν να δημιουργήσουν έναν αγώνα που θα τους άφηνε να ταξιδεύουν με την ιστορία τους.

Αυτή η δίψα γέννησε τον πιο ιστορικό αγώνα παλαιμάχων στην Ελλάδα, αυτόν μεταξύ του Βραδυποριακού και του Ταλαιπωριακού.

Στα πρώτα παιχνίδια ο Ταλαιπωριακός αγωνίστηκε με διαφορετικό όνομα, μιας και την πρώτη χρονιά «κατέβηκε» ως «Σύνδεσμος Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής» και τη δεύτερη ως «Αθλητική Ένωσις Αγανακτήσεως».

Ο αγώνας έγινε θεσμός και μάλιστα, υποστηρίζεται από το Δήμο Νίκαιας και το Δήμο Πειραιά, όπως και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, ενώ το «παρών» δίνουν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές κι άλλων ομάδων, χωρίς να ανήκουν ,σε κάποια από τις δύο ομάδες.

Με αφορμή το 53ο ραντεβού μεταξύ των δύο ομάδων, σας παρουσιάζουμε την… ιστορία της αναμέτρησης, η οποία πλέον έχει πάρει χαρακτήρα… παράδοσης.

Διεξαγόταν ανελλιπώς στην Νίκαια του Πειραιά κάθε Μεγάλη Παρασκευή για 52 χρόνια από το 1961 μέχρι και το 2013. Ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα ήταν πάντοτε το γήπεδο Νίκαιας και έδρα της Προοδευτικής με εξαίρεση 3 χρονιές που διεξήχθη στο γήπεδο Νεάπολης Νίκαιας, το 1968 και το 1993 λόγω εκτέλεσης έργων ανακατασκευής και συντήρησης και το 2008 λόγω κακής κατάστασης του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου της Νίκαιας, την παραδοσιακή έδρα του αγώνα. Αγωνιζόταν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού («Βραδυποριακός») και της Προοδευτικής («Ταλαιπωριακός»), ενισχυμένοι κάποιες φορές και από παλιούς παίκτες άλλων σωματείων.

Το 2014 έπειτα από άρνηση του Βραδυποριακού να συνεχίσει να μετέχει στη διοργάνωση, τη θέση του πήρε ο «Παλαιμαχιακός», μικτή ομάδα παλαιμάχων του Πειραιά, του Συνδέσμου Βετεράνων Πειραιά. Το 2019 οι σύλλογοι βετεράνων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής αποφάσισαν από κοινού την αναβίωση του ιστορικού αγώνα Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός στο γήπεδο της Νίκαιας, έπειτα από το πέρασμα 6 χρόνων από την Μεγάλη Παρασκευή του 2013 που διεξήχθη για τελευταία φορά.Ωστόσο όμως η διαφορά είναι πως ο πάλαι ποτέ καθιερωμένος παραδοσιακός αγώνας της Μεγάλης Παρασκευής, αυτή τη φορά ορίστηκε να γίνει την Μεγάλη Τετάρτη στις 24 Απριλίου του 2019.

Η ιδέα:

Η ιδέα για το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων άνηκε στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και τότε προπονητή της Προοδευτικής, Γιούρκα Σεϊταρίδη, παππού του άσου των «πράσινων», ο οποίος βρήκε την συμπαράσταση των παραγόντων των «βυσσινί» Λάμπρου Τσεμπεράκη και Νίκου Τσανίδη, όπως και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Θανάση Σούλη(Κινλευ), σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους Νίκο Τσαπίδη και Νίκο Γερακάρη.

Άμεσα ποδοσφαιριστές από τους δύο συλλόγους εξέφρασαν την θέλησή τους να πάρουν μέρος, μιας και ήθελαν να επιστρέψουν έστω και για λίγο στην ενεργό δράση. έτσι, στις 7 Απριλίου του 1961 στο γήπεδο του Κορυδαλλού, ο Ταλαιπωριακός αντιμετώπισε τον Βραδυποριακό, με τους… φιλοξενούμενους να παίρνουν τη νίκη 8-5 .

Η επόμενη μέρα…

Με τη λήξη του αγώνα δόθηκε ραντεβού για τη επόμενη Μεγάλη Παρασκευή του επόμενου έτους, ήτοι στις 27 Απριλίου του 1962, όπου νικητές ήταν και πάλι οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, οι Βραδύποροι, επικρατώντας 2-1.

Η πρώτη… εμφάνιση του Ταλαιπωριακού

Πρωτομαγιά του 1964, οι «βυσσινί» πήραν την ισοπαλία 2-2, ενώ σε εφημερίδα της εποχής, αναφέρονται και οι συνθέσεις των παλαιμάχων, οι πρώτες καταγεγραμμένες συνθέσεις του συγκεκριμένου «ζευγαριού».

Βραδυποριακός: Τσεμπεράκης, Τερκεσίδης, Σούλης, Σουρούνης, Σταυρούλης, Παπαδόπουλος (ο πυγμάχος), Χάλαρης, Μαυρίκος (Μπέσης), Μανουσαρίδης, Στυλιανού, Βογιατζής, Γερασίμου.

Ταλαιπωριακός: Μπαχάς, Καλαμίτσης, Στελίου, Ματούσης, Ξανθόπουλος, Μπουρνιάς, Κατσούπης, Μπογοσιάν Ι και ΙΙ, Γιούρκας Ι, Βαραμέντης-πατήρ (Γιούρκας ΙΙ).

Τα πρώτα παιχνίδια του Βραδυποριακού με τον Ταλαιπωριακο συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών φιλάθλων του ποδοσφαίρου, οι οποίοι, κάθε Μεγάλη Παρασκευή το πρωί έδιναν το «παρών» στο γήπεδο του Κορυδαλλού, το οποίο φιλοξενεί όλες τις «μάχες», με εξαίρεση» το 1972, όπου ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο του Ιωνικού στη Νίκαια, λόγω εργασιών στο «κλουβί» της Προοδευτικής. Ο Θεσμός αυτός δεν διακοπή, το 1967, καθώς συν έπεσε με τη δικτατορία της 21 Απριλίου γιατί «πάτησε» πόδι ο Θανάσης Μπέμπης και πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των αστυνομικών . Σιωπηλά και αθόρυβα..

Όλοι οι αγώνες από το 1979 -1980 και μετά , με πρόεδρο του Ολυμπιακού τότε τον αείμνηστο Νταϊφά πήραν άλλη αίγλη οι αγώνες των βετεράνων . Δημιουργήθηκε κάθε επισημότητα με τοποθέτηση διαιτητή .

Έκτοτε, όλες οι Διοικήσεις του Ολυμπιακού είναι διπλά στα Λιοντάρια του Θρύλου και ιδιαίτερα η Διοίκηση του προέδρου κυρίου Βαγγέλη Μαρινάκη που τους στηρίζει έμπρακτα και είναι διπλά τους στο έργο που προσφέρουν οι Βετεράνοι.

Ρεκόρ συμμετοχών

Ο Ηλίας Ρωσίδης ο οποίος έχει αγωνιστεί στα πρώτα 47 «ραντεβού» των δύο ομάδων από το 1961 μέχρι το 2008, ενώ το 2010 αποφάσισε να αποσυρθεί, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα, ωστόσο, το 2011 επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και έφτασε τις 50 συμμετοχές !

Στα 100 ο Γραμματικόπουλος και ο Ανδριανόπουλος !

Μάλιστα, ο Ηλίας Ρωσίδης, από το 2011 κατέχει και το ρεκόρ μεγαλύτερου ηλικιακά ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς αγωνίστηκε σε ηλικία 84 ετών, ενώ πριν το ρεκόρ είχε ο Ανδρέας Μουράτης, ο οποίος έπαιξε μέχρι τα 70 του, ενώ απόλυτος ρέκορντμαν είναι ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο οποίος το 2008 σε ηλικία 100 ετών έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα και σε ηλικία επίσης 100 ετών , το 2009 ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος.

Το σπουδαίο ματς σταμάτησε το 2014, όταν οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού αρνήθηκαν να αγωνιστούν, μετά από απόφαση του Δ.Σ . Οι βετεράνοι του Ολυμπιακού χωρίς να σταματήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες εκείνη την ημέρα, πραγματοποιούταν μέσα στο Καραϊσκάκη με άλλες ομάδες των Βετεράνων.

Το Δ.Σ των Βετεράνων του Ολυμπιακού αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο έχει και μια έκπληξη…φέρνει και ένα « νέο» Βετεράνο να αγωνιστεί με την ομάδα που έχει τιμήσει την φανέλα του Ολυμπιακού, όπως ο Υβ Τριαντάφυλλος το 2002 ( εποχή προέδρου Γουλανδρή – πήρε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα).

Κάθε χρονιά έναν μοναδικό όπως τον Προτασοφ, την άλλη τον Γκογκιτς , την άλλη τον Λουτσιάνο, την άλλη τον Λοσάντα , την άλλη τον Ανατολάκη , την άλλη τον Κωφίδη, την άλλη τον Παμπουλής, την άλλη τον Χατζίδη και άλλους γίγαντες του ελληνικού ποδοσφαίρου .

Φέτος περιμέναμε την έκπληξη του 2020 αλλά μάλλον θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε τον καλεσμένο τους και να τους θαυμάσουμε από κοντά στο πρώτο ή δεύτερο παιχνίδι που θα δώσουν οι βετεράνοι του Ολυμπιακού.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24