Σε «βραχνά», εξελίσσονται οι επαναλοιμώξεις που... καραδοκούν.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά όπως και οι νοσηλείες. Επιστήμονες βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα.

Μολονότι, δε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, γεγονός παραμένει πως ο ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς έχει ηλικία κάτω των 64 ετών. Την ίδια ώρα, σε «βραχνά», εξελίσσονται οι επαναλοιμώξεις που… καραδοκούν. Ο κοροναϊός, αρρωσταίνει χιλιάδες ανθρώπους για δεύτερη ή τρίτη φορά, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς.

Αναγνωστοπούλου: «Μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, μετακόμισα στη Φιλαδέλφεια, αλλά εγώ είμαι Ολυμπιακός από παιδί» (vid)
Αναγνωστοπούλου: «Μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, μετακόμισα στη Φιλαδέλφεια, αλλά εγώ είμαι Ολυμπιακός από παιδί» (vid)

Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι επαναλοιμώξεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 23.000.

Πάνω από 23.000 επαναλοιμώξεις σε 7 μέρες

Συγκεκριμένα, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν χθες, 9 Ιουλίου, ήταν 3.895 ενώ
από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 202.899 (5.0% του συνολικού
αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στις 3 Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 179.876 (4.6% του συνολικού
αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Δηλαδή μέσα σε 7 ημέρες είχαμε 23.023, επαναλοιμώξεις.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παππά, παθολόγο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων, ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.

Επίσης όπως αναφέρει, το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλη Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και ανεμβολίαστος.

«Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε»», σημειώνει ο κ. Παππάς.  «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη», αναφέρει. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πως πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πως θα περάσεις την δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης ο εμβολιασμός

Ο κ. Παππάς, σημειώνει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνει οφέλη της 4ης δόσης. Οπως επισήμανε, η ωφέλειά της για τους άνω των 60 ετών είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες μελέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθά και τους νεότερους και τόνισε πως δεν κάνει κακό σε κανέναν.

«Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει», τόνισε ο καθηγητής.

Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι αυτό για τις εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Την Παρασκευή, εισήχθησαν 362 (ημερήσια μεταβολή +8.71%) όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 301 ασθενείς.

Μία πιο λεπτομερής εικόνα με περισσότερα στοιχεία για το νέο πανδημικό κύμα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα μας καταγράφεται στην 108η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου.

Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε κρούσματα, θανάτους, διασωληνωμένους και εισαγωγές από τις 23 μέχρι τις 29 Ιουνίου όπου και ξεκίνησε να διαφαίνεται σημαντικά η αύξηση ειδικά στις διαγνώσεις με covid.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Ιουνίου σε 1,35, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (1,32).

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά σε 12,07% το 7ήμερο 20 – 26 Ιουνίου, από 8,77% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 12.529 κρούσματα, από 7.873 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση +59,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 61,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,0% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Γιατί εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο,η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερο.

«Χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί» σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της Όμικρον.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24