Την εβδομάδα μετά το Πάσχα τρία τμήματα του Ολυμπιακού θα διεκδικήσουν ευρωπαϊκό τρόπαιο, ενώ ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το πόλο των ανδρών.

Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού με τη βοήθεια επιφανών φίλων του συλλόγου, όπως για παράδειγμα του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και τα έσοδα που προκύπτουν από τα διαρκείας και την κάρτα φιλάθλου, έχει δημιουργήσει ομάδες που πρωταγωνιστούν εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Άλλωστε, οι τίτλοι που έχουν κατακτηθεί το μαρτυρούν από μόνοι τους.

Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε τα πέντε ομαδικά τμήματα του συλλόγου να είναι σε θέση να προχωρήσουν μέχρι τέλους στην Ευρώπη, ενώ μόνο για το νεοσύστατο τμήμα του χάντμπολ δεν υπήρξε αυτή η πρόβλεψη. Ποιο είναι το αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα; Με εξαίρεση το τμήμα του μπάσκετ γυναικών, τα άλλα τέσσερα βρίσκονται σε τροχιά ευρωπαϊκού τροπαίου.

Μάλιστα, τα τρία από αυτά (βόλεϊ ανδρών, βόλεϊ και πόλο γυναικών) θα διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή κορυφή μέσα σε μία εβδομάδα. Την ίδια ώρα η ομάδα πόλο ανδρών είναι στην πρώτη θέση του ομίλου της και όλα δείχνουν ότι και εκείνη θα βρίσκεται τουλάχιστον στο Final 4 (η πρόκριση στην οκτάδα είναι δεδομένη). Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα; Τι έγινε και ο Ολυμπιακός το διάστημα 11-14 Απριλίου μπορεί να κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια;

ΒΟΛΕΙ ΑΝΔΡΩΝ : ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ

Η νέα απώλεια του τίτλου έφερε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας. Συνολικά, εννιά παίκτες αποχώρησαν από του Ρέντη και μόλις τέσσερις παρέμειναν (Στεφάνου, Στιβαχτής, Ζουπάνι και Ρουμελιωτάκης). Ο Ολυμπιακός έδωσε τα κλειδιά της νέας ομάδας που θα έφτιαχνε στον Φερνάντο Μουνιόθ.

Ο Ισπανός ήταν μία εξαιρετική λύση, με πλούσιο βιογραφικό, η οποία έδινε τις εγγυήσεις ότι η χρονιά θα στεφθεί με επιτυχία. Το επόμενο σκέλος αφορούσε τους ξένους. Οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να προχωρήσουν με πέντε κοινοτικούς και προτίμησαν παίκτες που “κούμπωναν” μεταξύ τους. Ραουβέρντικ και Αλεξίεφ συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον προσθέτοντας την εμπειρία από αγώνες υψηλών προδιαγραφών. Ο Μπέμε ήταν δεδομένο ότι θα αποτελέσει φόβητρο πάνω στο φιλέ, ενώ ο Μίκο Οϊβάνεν είναι ένας σταθερά καλός διαγώνιος.

Η μεγάλη επένδυση ωστόσο έγινε στη θέση του πασαδόρου. Εκεί οι ερυθρόλευκοι έριξαν τη μεγάλη τους βόμβα με την απόκτηση του Φαμπιαν Ντζίζγκα. Ο Πολωνός πασαδόρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου στη θέση του και είναι ο παίκτης που εμπιστεύθηκε ο Μουνιόθ για να κατευθύνει την ομάδα που έφτιαξε. Αν δει κανείς έναν αγώνα του Ολυμπιακού μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο που έγινε αυτή η επένδυση, αφού ο Ντζίζγκα ανεβάζει τουλάχιστον ένα επίπεδο τους ερυθρόλευκους.

Παράλληλα, έγιναν κινήσεις και στην εγχώρια αγορά οι οποίες ήταν στην ίδια λογική. Ο Πετρέας ήταν ο ιδανικός παρτενέρ για τον Μπέμε, με τον Ανδρεάδη σε πρώτη φάση και τον Τσέλιο να έρχονται από πίσω τους. Ο Δαρίδης προσφέρει πολλά στο κομμάτι της υποδοχής και της άμυνας όποτε του ζητηθεί, ενώ το ίδιο κάνει και 41χρονος πια Κώστας Χριστοφιδέλης. Αν μη τι άλλο η εικόνα του Ολυμπιακού μέσα στον αγωνιστικό χώρο δικαιώνει όσους θεωρούν ότι η φετινή ομάδα των ερυθρόλευκων είναι η πιο γεμάτη των τελευταίων ετών.

Απέναντι στη Ραβένα, εάν πιάσει τα γνώριμα στάνταρ απόδοσής του δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και θα καταφέρει να επιστρέψει στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου μετά από 13 χρόνια.

ΒΟΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ : ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του μέσα σε περίπου ένα χρόνο ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την ευρωπαϊκή κορυφή θέλοντας να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα καταφέρει να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βόλεϊ γυναικών. Οι ερυθρόλευκοι το προηγούμενο καλοκαίρι φρόντισαν να κρατήσουν το βασικό ελληνικό κορμό τους και παράλληλα γέμισαν το ρόστερ τους.

Από τις βασικές οι μόνες που αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους ήταν οι Μαλασάι και η Λαζάρεβιτς. Έτσι, ο Μπράνκο Κοβάτσεβις έψαξε να βρει δύο αθλήτριες για να τις αντικαταστήσει. Η μία επιλογή προήλθε από τον αιώνιο αντίπαλο αφού η Φρανζίσκα Πολ αποκτήθηκε για να προσθέσει σταθερότητα στην υποδοχή της ομάδας, ενώ η δεύτερη ήταν η Αμερικανίδα, Στέφανι Νιέμερ η οποία αποτελεί μία πιο επιθετική ακραία με εξαιρετικό σερβίς.

Την ίδια ώρα η τετράδα των Χριστοδούλου, Γιώτα, Λαμπρούση και Κονόμι παρέμεινε σταθερή, με τη Σάσκια Χίπε να αποτελεί το βαρό πυροβολικό της ομάδας και φέτος. Την ίδια ώρα ο Μπρανκο Κοβάτσεβιτς επέλεξε να γεμίσει το ρόστερ του με τρεις κινήσεις προσθέτοντας διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Μαρία Νομικού, Κατερίνα Ζακχαίου και Αλίκη Κωνσταντινίδου αποκτήθηκαν για να προσφέρουν λύσεις όποτε χρειάζεται ερχόμενες από τον πάγκο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού χτίστηκε για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο επέλεξαν οι άνθρωποι της να αγωνιστεί στο Challenge Cup αντί για το CEV Cup αφού η διάκριση είναι ρεαλιστικά πιο εφικτή. Ο δρόμος του Ολυμπιακού τον φέρνει και πάλι απέναντι στην Μπούρσα η οποία έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της.

Θεωρητικά ο τίτλος του φαβορί ανήκει στις Τουρκάλες, όμως όλα θα κριθούν από το πως θα εμφανιστούν οι δύο ομάδες στους δύο τελικούς. Εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κρατήσει στην υποδοχή τότε σίγουρα μπορεί να κάνει την ανατροπή.

ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ : ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΚΟΥΠΕΣ

Λίγες αλλαγές είχαμε το καλοκαίρι και στη γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού. Ο Χάρης Παυλίδης παρέμεινε στον πάγκο της και ταυτόχρονα έκανε την πιο ισχυρή μεταγραφική κίνηση εντός των ελληνικών συνόρων. Η απόκτηση της Χριστίνας Τσουκαλά ενίσχυσε σημαντικά την ομάδα και ταυτόχρονα αποδυνάμωσε τη βασική αντίπαλο στις εγχώριες διοργανώσεις, τη Βουλιαγμένη.

Ο Ελληνικός κορμός των ερυθρολεύκων ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικός με παίκτριες όπως η Μανωλιουδάκη, η Ασημάκη και η Αβραμίδου συν τις μικρές (Διαμαντοπούλου, Ελευθεριάδου και τις τρεις αδερφές Πλευρίτου) οι οποίες έχουν πια μεγαλώσει. Επιπρόσθετα παρέμεινε η Τζούλια Έμολο, επέστρεψε η Μόνικα Έγκενς, ενώ αποκτήθηκε ως επένδυση για το μέλλον και η Μυριοκεφαλιτάκη. Αντίθετα από τις αθλήτριες που αποχώρησαν η μοναδική ουσιαστική απώλεια είναι η Μπιανκόνι, αφού η Σμιτ δεν έδωσε τα αναμενόμενα.

Εντός ελληνικών συνόρων ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ενώ και στην Ευρώπη τα πήγε εξαιρετικά μέχρι τα διπλά παιχνίδια με την Κίνεφ Κίρισι στα οποία οι ερυθρόλευκοι έχουν δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία. Μπορεί, λοιπόν, στον Ολυμπιακό ο στόχος να ήταν η κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ωστόσο και το LEN Trophy είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ο χαμένος προημιτελικός με την Κίνεφ Κίρισι σίγουρα πλήγωσε τις ερυθρόλευκες, όμως είναι δεδομένο πως το διήμερο 13-14 Απριλίου θα τα δώσουν όλα επί ισπανικού εδάφους για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Είναι σίγουρο ότι οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη έχουν όλες τις δυνατότητες για να τα καταφέρουν.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Βόλεϊ ανδρών

Πρώτος τελικός : 4 Απριλίου

Δεύτερος τελικός : 11 Απριλίου

Βόλεϊ γυναικών

Πρώτος τελικός : 4 Απριλίου

Δεύτερος τελικός : 11 Απριλίου

Πόλο γυναικών

Ημιτελικός : 13 Απριλίου

Τελικός : 14 Απριλίου

Πόλο ανδρών

Προημιτελικά : 7 Ιουνίου

Ημιτελικά : 8 Ιουνίου

Τελικός : 9 Ιουνίου

* Οι ημερομηνίες των αγώνων στο βόλεϊ ανδρών και στο βόλεϊ γυναικών είναι πιθανό να αλλάξουν.