Σαντορίνη: Χαμός με τις κρουαζιέρες – Βίντεο δείχνει το νησί να «πνίγεται» από τουρίστες
Μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων καταφθάνουν στη Σαντορίνη κατά την περίοδο του high season, κατευθυνόμενοι κατευθείαν σε δημοφιλή σημεία
Κατά περιόδους μες στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι κρουαζιέρες μετατρέπουν τη Σαντορίνη σ’ ένα μίνι «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί από την πολυκοσμία. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο υπερτουρισμό, αφού «σκάει» στο νησί κατά κύματα.
Τα εκθαμβωτικά ασβεστωμένα σπίτια, οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους, ο γαλάζιος ουρανός και η θάλασσα αυτού του μοναδικά εντυπωσιακού ελληνικού νησιού προσελκύουν 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολύ περισσότερους από τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης
Μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων καταφθάνουν στο νησί κατά την περίοδο του high season, κατευθυνόμενοι κατευθείαν σε δημοφιλή σημεία όπως η Οία, γνωστή για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματά της. Έχει κερδίσει ακόμη και το παρατσούκλι «το νησί του Instagram» λόγω του μεγαλείου της «χωρίς φίλτρο», γράφει το CNN.
«Η Σαντορίνη έχει γίνει θύμα της ίδιας της ομορφιάς της, προσελκύοντας πλήθη για να θαυμάσουν τις εκκλησίες με τους γαλάζιους θόλους και τις ασβεστωμένες βίλες της» γράφει και ο Telegraph.
Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα μπαλκόνια στην άκρη του βράχου γεμίζουν με παραθεριστές που αναζητούν selfies στο ηλιοβασίλεμα, ενώ οι ντόπιοι ενοχλούνται καθώς κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές. Όταν έρχεται το βράδυ, ωστόσο, οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι το νησί μετατρέπεται από Times Square σε πόλη-φάντασμα.
Πρόκειται για ένα ευμετάβλητο μείγμα που έχει οδηγήσει στη δημιουργία δυσαρέσκειας σε αυτό το νησί των Κυκλάδων.
Το ανώτατο όριο επισκεπτών
Ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος πρότεινε ανώτατο όριο για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, έως και 8.000 την ημέρα.
Οι διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού αποτέλεσαν σημείο πολιτικής ανάφλεξης στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με διαδηλώσεις στην Ισπανία, την Ολλανδία και όχι μόνο. Την Πέμπτη, η Βενετία περιόρισε το μέγεθος των τουριστικών ομάδων στα 25 άτομα και απαγόρευσε τα μεγάφωνα, έχοντας πρόσφατα δηλώσει ότι το προσωρινό εισιτήριο εισόδου ήταν επιτυχημένο, αποφέροντας στην πόλη έσοδα περίπου 2,64 εκατομμύρια δολάρια.
Ο υπερτουρισμός έχει γίνει μια σημαντική λέξη στα ταξίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δημοφιλείς προορισμοί αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την ανάγκη τους για δολάρια επισκεπτών με την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και τη διατήρηση ενός επιθυμητού και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους.
«Το νησί είναι άδειο»
«Ο υπερτουρισμός δεν υπάρχει. Αυτό που βλέπω είναι η έλλειψη δομών», λέει στο CNN Travel ο Gianluca Chimenti, τοπικός τουριστικός πράκτορας και κάτοικος της Σαντορίνης εδώ και 18 χρόνια. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με εικόνες από τον έντονο συνωστισμό στα hot spots του νησιού τις ώρες αιχμής, λέει ότι η εικόνα τον υπόλοιπο χρόνο είναι πολύ διαφορετική.
«Η αλήθεια είναι ότι το νησί είναι άδειο. Αυτή τη στιγμή είναι όπως ποτέ άλλοτε, είναι η χειρότερη εποχή που έχει υπάρξει ποτέ».