Στην τελική ευθεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν πριν από δύο και πλέον μήνες για την προστασία μας από τον κοροναϊό, μπαίνει η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου

Στην τελική ευθεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν πριν από δύο και πλέον μήνες για την προστασία μας από τον κοροναϊό, μπαίνει η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο από αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, σε μια πρόβα τζενεράλε προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή τουριστών από τις 15 Ιουνίου.

Σάκης Κατσούλης & Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Έγιναν πολλά και είπαμε τέλος» – Όλη η αλήθεια για τον χωρισμό τους!
Σάκης Κατσούλης & Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Έγιναν πολλά και είπαμε τέλος» – Όλη η αλήθεια για τον χωρισμό τους!

Αυτό, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα της εστίασης εδώ και μια εβδομάδα, γεννούν ελπίδες στους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι μπορεί, έστω και τώρα, η «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας να πάρει μπρος και να σωθεί ό,τι σώζεται…

Έτσι, μετά τη «φτωχή» πρώτη εβδομάδα της εστίασης, οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων, που ίσως φέρει ένα μικρό κύμα εσωτερικού τουρισμού, αλλά και με το άνοιγμα των συνόρων, πως θα δουν και πάλι τα μαγαζιά τους να γεμίζουν από κόσμο, δίνοντας πάντα ιδιαίτερο βάρος στους κανόνες προστασίας.

Προκειμένου λοιπόν να είναι όλες οι πλευρές έτοιμες, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την ΚΥΑ για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδέχεται τους τουρίστες.

Ακόμα, προσπαθώντας να κερδίσει ένα μεγαλύτερο μέρος της αρκετά περιορισμένης τουριστικής φετινής τουριστικής πίτας η Ελλάδα έχει αρχίσει, εκτός από την πεπατημένη, να στρέφεται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως αυτή του «γαστρονομικού τουρισμού».

Ποιοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου

Έτσι, το Σάββατο το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Έτσι θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

Μια μέρα αργότερα, σήμερα, Κυριακή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους ξένους.

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικεντρώνονται στα αεροδρόμια προέλευσης των τουριστών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα

Την ίδια ώρα, σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, δηλαδή με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια περιέχονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δόθηκε στη δημοσιότητα σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Πότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Παράλληλα, στους τουρίστες που έρχονται από αεροδρόμια τα οποία σύμφωνα τον EASA εκτιμούνται ως απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία

Με την προς δημοσίευση ΚΥΑ θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Παράλληλα καταγράφεται πού και πότε είναι η χρήση μάσκας που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργική είτε πάνινη/υφασμάτινη με την υποσημείωση ότι το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα.

Επίσης, γίνεται αναλυτική καταγραφή για τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού, της διαχείρισης ύποπτου κρούσματος αλλά και του βιβλίου συμβάντων Covid-19.

Αναφορά υπάρχει και για τα τουριστικά λεωφορεία με σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες.

Για τους παραβάτες, δε, προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες βάσει μιας εξάβαθμης κλίμακας των παραβάσεων.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιδημιολόγους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι προαιρετική η χρήση plexiglass στην υποδοχή, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών εναλλακτικών για το check in -check out (η διάρκεια των οποίων παρατείνεται) αλλά και για πληρωμές, επίσης συνιστάται η διακριτική παρακολούθηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση.

Στο κομμάτι της εστίασης η λειτουργία εστιατορίου, μπαρ κτλ. θα είναι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως και η λειτουργία των χώρων αναψυχής για τα παιδιά και οι εξωτερικές πισίνες, ενώ για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές «δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους».

Για τις αναχωρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 2 πρωτοκόλλων είτε δηλαδή του κανονικού καθαρισμού και αναμονής 24 ωρών πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη ή σχολαστικός καθαρισμός – απολύμανση (πχ με ατμοκαθαριστή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.

Προς αύξηση επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών στα πλοία

Μάλιστα, με το βλέμμα στον εσωτερικό τουρισμό το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιθυμεί αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών στα πλοία για το τριημέρο του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο από το υπ. Ναυτιλίας προς τον ΕΟΔΥ αναμένοντας την απάντηση των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, το ποσοστό των επιβατών που θα μπορούν να ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς θα αυξηθεί κατά 10% φτάνοντας στο 65%.

Σήμερα το ισχύον πρωτόκολλο προβλέπει 55% πληρότητα στα συμβατικά με καμπίνες και 50% στα συμβατικά χωρίς καμπίνες και ταχύπλοα.

Όπως είχε αποκαλύψει στον ΘΕΜΑ ο κ. Πλακιωτάκης πριν από περίπου 10 ημέρες ήταν στα σχέδιά του η αύξηση του πρωτοκόλλου στις 15 Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε αύξηση στη ζήτηση εισιτηρίων.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να υλοποιείται τις προσεχείς ημέρες οπότε και θα υπάρξει και η επισημοποίησή του.

Προωθείται η δημιουργία ενός γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας

Σε διαδικασία επανασχεδιασμού βρίσκεται η αγορά του τουρισμού στην Ελλάδα μετά τις επιπτώσεις που άφησε πίσω της η πανδημία του κοροναϊού.

Η επόμενη μέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση με επιδίωξη την προσέλκυση τουριστών.

Μια από τις σημαντικότερες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, με τους επισκέπτες αυτού του είδους να επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά, πέρα από τα αξιοθέατα που προσφέρει κάθε προορισμός, την κουλτούρα κάθε περιοχής που γεννιέται μέσα από τις γεύσεις της.

Χαρακτηριστικά τα οποία η Ελλάδα διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό, καθώς, πέρα από τις καταγάλανες παραλίες, το ιδιαίτερο ανάγλυφο αλλά και την εντυπωσιακή πολιτιστική της κληρονομιά, προσφέρει και ένα «θησαυρό» γεύσεων, που περιμένει τον επισκέπτη να τον ανακαλύψει.

Για τον τουρίστα αυτού του είδους, καλύτερη διαφήμιση από τη διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική κουζίνα αλλά και τη μεσογειακή διατροφή δε θα μπορούσε να υπάρξει.

Η ομάδα εργασίας

Με απώτερο σκοπό την άμεση σχεδίαση ενός γαστρονομικού οδηγού για τη χώρα μας, τα υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησαν στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πρώτες διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στόχος είναι καθένας από τους 52 νομούς της Ελλάδας να γίνει ξεχωριστός γαστρονομικός προορισμός, με τη δική του γαστρονομική σφραγίδα, και αυτό να επιτευχθεί μέσω της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του περιφερειακού σχεδίου προώθησης γαστρονομικού χάρτη όπου θα προβάλλονται οι τοπικές κουζίνες με την απαραίτητη συνδρομή των νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά.).

Επικεφαλής είναι η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Σε αυτή συμμετέχουν επίσης ξενοδοχειακοί φορείς, επαγγελματίες της εστίασης και σεφ, όπως ο Κωνσταντίνος Μουζάκης, πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολις, και η Ντίνα Νικολάου, στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ με την ομάδα συνεργάζονται στενά οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα.

Οι στόχοι του εγχειρήματος

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα ελκυστικό γαστρονομικό προϊόν, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στη χώρα μας» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της ομάδας, η οποία εξηγεί:

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα αξιοποιήσει όλες τις εξαιρετικές αλλά αποσπασματικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με την πρωτοβουλία τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη επαγγελματικών φορέων και ιδιωτών, αλλά και της τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού».

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της ομάδας, «είναι απαραίτητο να καταρτιστεί εθνικό Γαστρονομικό Χαρτοφυλάκιο, στο οποίο θα βασιστεί η διαμόρφωση του Γαστρονομικού Τουρισμού ως προϊόντος».

Η ίδια προσθέτει ότι «έχουν γίνει εξαιρετικές μελέτες από το ΥΠΠΑΤ για την γαστρονομία, από τον ΣΕΤΕ για τη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και από άλλους φορείς, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εξαιρετικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση των παραγόντων που θα μας οδηγήσουν στην τελική διαμόρφωση».

Η ομάδα εργασίας θα αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση, θα αξιοποιήσει την υπάρχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία των υφισταμένων προτάσεων, θα προτείνει δράσεις για το συντονισμό φορέων που αφορούν τη γαστρονομία, τον τουρισμό και την οριζόντια σύνδεση διαφορετικών κλάδων, θα επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και θα υποβάλει τις προτάσεις της.

«Ο τουρισμός αποτελεί ένα σταθερό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα» λέει η κ. Τριανταφυλλοπούλου και αναφέρει ότι «μπορεί να στηρίξει άλλους τομείς παραγωγής με τις κατάλληλες δράσεις διασύνδεσης. Η γαστρονομία, και μέσα από αυτήν ο πρωτογενής τομέας και τα τοπικά προϊόντα, είναι ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμισή του».

Σε αυτό το σημείο, ο ρόλος των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν όλο το φάσμα των επαγγελματικών κλάδων του αγροδιατροφικού τομέα, είναι πολύ σημαντικός, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις τοπικές δυνάμεις για μην μείνει το εγχείρημα αυτό στα χαρτιά. Να αποτυπωθούν οι παθογένειες και να βρεθούν οι λύσεις για να ξεπεραστούν όλα εκείνα τα εμπόδια που λειτουργούν ως τροχοπέδη όλα αυτά τα χρόνια στην ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιον, τα προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας είναι πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, γι’ αυτό και πρέπει να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν.

«Μέχρι τώρα», υπογραμμίζει ο κ. Γίτσας, «στις προθέσεις μας ήταν να δώσουμε ταυτότητα στα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, για να καταστούν αναγνωρίσιμα και ασφαλή, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για το εγχείρημα αυτό».

Πολλές οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα

«Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα είναι πολλές, όπως π.χ. τα ΠΟΠ προϊόντα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ και συνεχίζει:

«Δημιουργήθηκε το απαιτούμενο πλαίσιο, αναδείχθηκαν διάφορα τοπικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το αρνάκι Ελασσόνας, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι απουσιάζει ο φορέας που θα συντονίσει και θα οργανώσει την παραγωγή, την εμπορία και την προβολή τους».

Σύμφωνα με τον ίδιον, πάγια θέση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος είναι ότι τα ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα κρέατα και τα προϊόντα κρέατος, αποτελούν θαυμάσιους πρεσβευτές της παράδοσής μας, που αξίζει να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες.

Πρέπει, όμως, να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την απαιτούμενη ποσότητα σε όλη την αλυσίδα, από την παραγωγή, στην εστίαση και τα ξενοδοχεία.

«Το κάθε προϊόν έχει το δικό του μύθο, τη δική του ιστορία διατροφικής αξίας. Ο κάθε τόπος χρειάζεται να αναδείξει τα δικά του επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, η κάθε περιοχή να ταυτιστεί με τα ιδιαίτερα προϊόντα της, ώστε να δημιουργηθεί ο τουριστικός προσανατολισμός για κάθε τοπικό προϊόν» προσθέτει ο ίδιος.

 

πηγή: in.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24