Με αυστηρά μέτρα προστασίας για πελάτες και εργαζόμενους ανοίγουν και πάλι σήμερα τα μαγαζιά εστίασης σε όλη τη χώρα...

Με το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ σε όλη τη χώρα από σήμερα Δευτέρα, ολοκληρώνεται η επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα νέα δεδομένα βέβαια στην εστίαση θα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, καθώς τα μέτρα για την προστασία από τον κοροναϊό θα είναι αυστηρά αφού προβλέπονται μεταξύ άλλων αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, μέγιστος αριθμός ατόμων ανά μαγαζί.

Σάκης Κατσούλης & Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Έγιναν πολλά και είπαμε τέλος» – Όλη η αλήθεια για τον χωρισμό τους!
Σάκης Κατσούλης & Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Έγιναν πολλά και είπαμε τέλος» – Όλη η αλήθεια για τον χωρισμό τους!

Οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τις καφετέριες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες  ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά.

Ανοίγουν νωρίτερα οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση
Τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα φέρνουν όμως Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με υπαίθριο χώρο ή ημιυπαίθριο χώρο χωρισμένο με τζαμαρίες είναι πιο τυχεροί, καθώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο αυτό για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα φέρνουν νωρίτερα και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση οι οποίοι αναμένεται να βγάλουν το «λουκέτο» στις 15 Ιουνίου όπως επιβεβαίωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι νέοι κανόνες στην εστίαση
Για τα καταστήματα εστίασης, η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας από τις επιχειρήσεις εστίασης
Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

• Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
• Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
• Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
• Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
• Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
• Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
• Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Τι ισχύει εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού
Σημειώνεται πως αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

πηγή: tanea.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24