Πόλεμος στην Ουκρανία: Να αντέξουμε άλλες επτά ημέρες λέει το Κίεβο
Την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για επικείμενη ρωσική εισβολή στην πρωτεύουσα του Κιέβου, ουκρανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα σημειώνοντας ότι καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας για επτά ακόμη μέρες.
Η αποφασιστικότητα του ουκρανικού στρατού να σταθεί απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα που υπερτερούν, έχει προκαλέσει τα εγκωμιαστικά σχόλια της Δύσης καθώς δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κίεβο συνεχίζει να αντιστέκεται.
Την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για επικείμενη ρωσική εισβολή στην πρωτεύουσα του Κιέβου, ουκρανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα σημειώνοντας ότι καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη.
Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.
«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.
Συνεχίζεται η απομάκρυνση αμάχων
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί συμφώνησαν σήμερα το πρωί να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός γύρω από μια σειρά ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρύνουν τους αμάχους, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ ο δήμαρχος του Σούμι, ο Ολεξάντρ Λισένκο, δήλωσε στην τηλεόραση πως άμαχοι αναχωρούν σήμερα από την πόλη του μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Σύμφωνα με την Βερεστσούκ, η Μόσχα επιβεβαίωσε πως συμφωνεί να τηρήσει μια εκεχειρία από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) γύρω από έξι ζώνες που πλήττονται από τις μάχες: διάδρομοι έχουν καθοριστεί για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το Ενεργκοντάρ προς τη Ζαπορίζια (νότος), από το Ιζιούμ προς τη Λοζόβα (ανατολικά) και από το Σούμι προς την Πολτάβα (βορειοανατολικά), όπου ένας διάδρομος είχε ήδη επιτρέψει να απομακρυνθούν χθες, Τρίτη, χιλιάδες άμαχοι.
Διάδρομοι πρόκειται να ανοίξουν επίσης για να απομακρυνθούν προς το Κίεβο οι άμαχοι από πόλεις που βομβαρδίζονται σφοδρά δυτικά της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων οι Μπουτσά, Ιρπίν και Γκοστομέλ.
Δέκα νεκροί στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, χθες, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.
Η περιοχή είναι θέατρο μαχών εδώ και ημέρες.
Θα μπορέσει η διπλωματία να βάλει τέλος στη φρίκη του πολέμου;
Μπορεί οι μάχες στην Ουκρανία να συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, ωστόσο η διπλωματία δεν έχει εγκαταλειφθεί και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθούν αύριο ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, μία εξέλιξη που ανοίγει μία χαραμάδα ελπίδας.
Μετά τους τρεις γύρους των διαπραγματεύσεων στους οποίους δεν έχουν επιτευχθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα, Λαβρόφ και Κουλέμπα θα επιχειρήσουν να βρουν μία κοινή γραμμή ώστε να μπει το πρώτο λιθαράκι για το τέλος του πολέμου.
Τι σηματοδοτούν οι τελευταίες δηλώσεις Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ, σε νέο μήνυμα με αποδέκτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε χθες Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο ABC. Παράλληλα ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει με τη ρωσική πλευρά.
«Πρώτα απ’ όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός: να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του λεγόμενου LPR/DPR.
«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ακόμη επεσήμανε πως η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ακόμη.