Η Χάρις επιδοκίμασε τη Ρουμανία για την υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τις μάχες στη γειτονική Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί στην διπλωματία δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρουμανία, τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Χάρις επιδοκίμασε τη Ρουμανία για την υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τις μάχες στη γειτονική Ουκρανία και είπε ότι η Ουάσινγκτον επαναξιολογεί συνεχώς τα επίπεδα υποστήριξης για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη δυναμική κατάσταση στο πεδίο.

Χωρίς αποτέλεσμα

«Από όλα όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει, ο Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι εμπλέκεται σε σοβαρή διπλωματία», είπε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

επίσκεψή της στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν απέφεραν αποτέλεσμα για την αποκλιμάκωση του πολέμου.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Ρουμανία, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος είπε: «Θα αξιολογούμε σε καθημερινή βάση τις ανάγκες που έχουμε για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή.

Θέλουν το ΝΑΤΟ

Ο Γιοχάνις υπογράμμισε κατά τις συνομιλίες του με την Χάρις, την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία το συντομότερο δυνατό . Το Βουκουρέστι ήταν ο δεύτερος σταθμός της Χάρις σε μια τριήμερη περιοδεία της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Χάρις συνάντησε Πολωνούς ηγέτες και Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία χθες Πέμπτη και πρόσφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα πιθανών εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας. Η επίσκεψή της στην Πολωνία έγινε εν μέσω ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας σχετικά με την προμήθεια πολεμικών μαχητικών στην Ουκρανία.

Βοήθεια για τη στέγαση

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για στέγαση και σίτιση σε Ουκρανούς πρόσφυγες και είπε ότι ζήτησε από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να πάνε στις ΗΠΑ που ενδέχεται να έχουν οικογένεια εκεί.

Περίπου 1,43 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

Πάνω από 2,3 εκατ. πρόσφυγες

Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έως τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από την χώρα. Αυτό θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να υπογράψει αργότερα σήμερα νόμο για βοήθεια στην Ουκρανία σε πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και σε ανθρωπιστική υποστήριξη.