Πάτρα – Έρευνα που σοκάρει: Αυτές είναι οι πιθανότητες για τα 3 παιδιά
Πόσες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό; Να χαθούν τελικά 3 παιδιά μιας οικογένειας στην Ελλάδα;
Ο Θάνατος των 3 παιδιών της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση πως η οικογένεια έχασε και το τρίτο της παιδί όλοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πόσο άτυχη μπορεί να είναι αυτή οικογένεια ενώ όπως είναι λογικό τα σενάρια για τους 3 αυτους θανάτους έχουν φουντώσει.
Μια από τις πρώτες απορίες που κάποιος σκέφτεται μαθαίνοντας την είδηση είναι, καλά πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει αυτό; Να χάσει μια οικογένεια και τα 3 της παιδιά. Το Sportime αποφάσισε να δώσει μια απάντηση σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα μας σοκαρε αφού οι πιθανότητες είναι τρομακτικά μικρές. Ας το δούμε αναλυτικά.
Από τα 3 κοριτσάκια, πρώτο πέθανε το 2019 η μικρή Μαλένα σε ηλικία μόλις 3,5 ετών. Το 2019 πέθαναν 16 παιδιά από τα 91.847 που είχαν γεννηθεί το 2015, όπως η Μαλένα. Η πιθανότητες μια οικογένεια να χάσει το 3-4 χρονών παιδί της λοιπόν, ειδικά εκείνη τη χρονιά, ήταν 1 στις 5.740.
Το 2021 το δράμα χτυπάει ξανά την οικογένεια. Αυτή τη φορά η μικρή Ίριδα, που είχε γεννηθεί μόλις λίγους μήνες πριν, χάνει τη ζωή της. Οι πιθανότητες για μια οικογένεια να χάσει το λίγων μηνών (μεγαλύτερο των 28 ημερών που παρατηρείται αυξημένη θνητότητα) παιδί της είναι 1 στις περίπου 900. Συνδυαστικά αυτές οι δυο πιθανότητες μέχρι στιγμής μας δίνουν το εξαιρετικά σπάνιο 1 στα 513.000.
Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του δράματος έρχεται πριν 2 περίπου μήνες. Η μικρή Τζωρτζίνα είναι το τελευταίο παιδί της οικογένειας που πεθαίνει, μόλις 9 χρονών. Οι πιθανότητες ένα 9χρονο παιδί να χάσει τη ζωή του; 1 στις 10.500 περιπου.
Συνολικά τα 3 αυτά δραματικά περιστατικά μας δίνουν μια πιθανότητα 1 στα 5.386.500.000. 220 φορές περισσότερες από το να κερδίσει κάποιος στο τζοκερ (ατυχές παράδειγμα γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο δράμα). Οι πιθανότητες θα ήταν ακόμα λιγότερες αν βάζαμε και άλλες παραμέτρους (πχ αφαιρούσαμε τους θανάτους παιδιών κλπ απο τροχαία κλπ).
Η σπανιότητα του συνδυασμού αυτων των γεγονότων εξηγεί κάπως την αγωνία της κοινωνίας να δοθεί μια λύσει στο μυστήριο. Οι παραπάνω πιθανότητες φυσικά δεν ισχύουν αν δε μιλαμε για τυχαία γεγονότα. Μια κληρονομική προδιάθεση, μια κοινη πάθηση, ένας εξωγενής παράγοντας, ενας κοινός παρανομαστής με άλλα λόγια που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο σε 2 ή και στις 3 περιπτώσεις τα αλλάζει όλα. Αυτός είναι και ο γρίφος που προσπαθούν να λύσουν οι αρχές. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως είναι πολύ κοντά.