Κυρώσεις προανήγγειλαν ΗΠΑ και Ρωσία στην κίνηση του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας.

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Ανατολική Ουκρανία με τις μεγάλες δυνάμεις να επιδίδονται σε παιχνίδι ισορροπιών που ξυπνάει μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Ο Πούτιν ασκεί ασφυκτική πίεση στην Ουκρανία, θέτοντας μια σειρά από όρους για να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα αμφισβητήσουν κι άλλα εδάφη της, ενώ το Κίεβο έχει στραμμένα τα μάτια του στη Δύση για στήριξη.

ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα κυρώσεις για τη Μόσχα που περιορίζονται κατά κύριο λόγο στο οικονομικό πεδίο, ενώ αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι οι κινήσεις του Πούτιν πέρα από τη ρητορική.

Το φυτίλι έχει ανάψει στην Ανατολική Ουκρανία

Ένταση επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία με εκατέρωθεν μετακινήσεις στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων, τόσο από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όσο και από τον ουκρανικό στρατό.

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, λίγο αφότου η Άνω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου έδωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν άδεια να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό στρατό στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πάνω από 100 φορτηγά με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα
Διαδηλωτές πήγαν έξω από τη ρωσική Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ρώσου Προέδρου και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι βλάπτει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την εθνική τους υπερηφάνεια.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι οι ρωσικές κινήσεις επαναφέρουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα των ορίων του Ντονμπάς

Η αυριανή ημέρα αργίας, είναι ιδιαίτερη συμβολική για τη Ρωσία καθώς τιμά την Ημέρα της Υπεράσπισης της Πατρίδας με το Βλαντίμιρ Πούτιν να καταθέτει το πρωί της Τετάρτης στεφάνι στον Τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο. Αναφερόμενος στο ζήτημα των ορίων του Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος υπήρξε πολύ προσεκτικός, δηλώνοντας πως η αναγνώριση σημαίνει ότι «αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος.

Και το σύνταγμα ορίζει τα σύνορα εντός των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ σε μια εποχή που ήταν μέρος της Ουκρανίας». Ωστόσο, αυτό το ζήτημα φάνηκε να μην το κλείνει καθώς – όπως τόνισε – όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των σημερινών αρχών του Κιέβου και της ηγεσίας αυτών των δημοκρατιών. Ο Πούτιν ουσιαστικά θέτει μία σειρά από τελεσίγραφα στο Κίεβο, όπως την ένταξή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην δώσει το πράσινο φως για αποστολή στρατού στο Ντονμπάς.

Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Η κίνηση αναγνώρισης των Ντοντσέκ και Λουγκάνσκ από τον Πούτιν σήμανε συναγερμό στη Δύση, που είδαν κλιμάκωση και απειλή πολέμου. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «αρχή εισβολής» και ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά ότι αν κλιμακώσει η Ρωσία θα κλιμακωθούν και οι κυρώσεις.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο και οι κινήσεις αυτές έχουν αμυντικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστεί το νατοϊκό έδαφος, στο οποίο φυσικά δεν περιλαμβάνεται η Ουκρανία.

Το μεγάλο ερώτημα που θα κρίνει το που θα γείρει η πλάστιγγα τις επόμενες ημέρες είναι εάν η ρωσική πλευρά θα τραβήξει κι άλλο το σχοινί.

Στρατηγική της μπλόφας;

Προς το παρόν, η ρωσική πλευρά σκοπίμως διατηρεί έναν βαθμό ασάφειας αναφορικά με όσα προτίθεται να κάνει. Επί του παρόντος, δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί -για παράδειγμα -τα ακριβή γεωγραφικά όρια των περιοχών τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες.

Τα ρωσικά στρατεύματα πάντως, που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία, δεν φαίνεται προς το παρόν να φεύγουν. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τίθενται αν αμφιβόλω πλέον και οι διπλωματικές επαφές που θεωρητικώς προωθούνταν περί μιας διεθνούς Συνόδου για το Ουκρανικό.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να δώσει την αφορμή στη Ρωσία να εισβάλει στη χώρα. Από την άλλη μία παθητική στάση δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση του Κιέβου που φαίνεται να παραδίδεται άνευ όρων στη Ρωσία.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για γενική κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους εφέδρους από τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντοντσέκ να είναι σε ετοιμότητα για ένα διάστημα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε γενική επιστράτευση. Την ίδια στιγμή το Κίεβο ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο και η ΕΕ να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.