Η επιστροφή του στη Stoiximan Basket League έπειτα από απουσία δύο σεζόν δεν ήταν μόνο αποτελεσματική αφού παράλληλα επέστρεψε και στους τίτλους έπειτα από έξι χρόνια.

Ήταν και πειστική αφού στη διαδρομή προς την κορυφή γνώρισε μόνο μία ήττα στην κανονική περίοδο και έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία που έμεινε αήττητη στα πλέι οφ.

Το esake.gr ολοκληρώνει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τον Ολυμπιακό. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός – Καρδίτσα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…
Ολυμπιακός – Καρδίτσα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Τι άφησε η σεζόν για τον Ολυμπιακό;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 31 νίκες – 1 ήττα – 1η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Η εμφάνιση του Ολυμπιακού στον πρώτο ημιτελικό των πλέι οφ απέναντι στον Προμηθέα δεν ήταν μόνο η δική του καλύτερη στο φετινό Πρωτάθλημα αλλά και η κορυφαία, βάσει των αριθμών, συνολικά στην 30ή Stoiximan Basket League. Στο ματς της 30ής Μαίου ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 116-73, κάνοντας το 1-0 στη σειρά των ημιτελικών, έχοντας 166 ranking που ήταν και η κορυφαία επίδοση της τελευταία διετίας.

Για να φτάσει τους 166 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στο πρώτο ματς της σειράς με τον Προμηθέα, ο Ολυμπιακός είχε: 12/15 βολές, 28/35 δίποντα, 16/32 τρίποντα, 29-9 ριμπάουντ, 11 λάθη, 28 ασίστ, 13 κλεψίματα και τρεις τάπες. Συνολικά ο Ολυμπιακός είχε τις 14 από τις 20 κορυφαίες επιδόσεις ranking της φετινής Stoiximan Basket League.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός δεν υποχρεώθηκε στη διάρκεια της φετινής Stoiximan Basket League να πάει σε πολύ χαμηλές «πτήσεις» κάτι που φανερώνεται και από το γεγονός ότι η μικρότερη επίδοση του στο ranking ήταν οι 81 βαθμοί που είχε κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δύο φορές.

Ήταν στο ματς της κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ όταν νίκησε με 68-62 έχοντας: 14/18 βολές, 15/32 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 28-13 ριμπάουντ, 14 λάθη, 12 ασίστ, επτά κλεψίματα και δύο τάπες.

81 ranking είχαν οι πρωταθλητές και στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ και πάλι στο ΟΑΚΑ απ’ όπου πέρασαν με το 78-72, μετρώντας: 12/17 βολές, 12/35 δίποντα, 14/30 τρίποντα, 19-13 ριμπάουντ, έξι λάθη, 13 ασίστ, 10 κλεψίματα και τρεις τάπες.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας διένυσε την τρίτη σεζόν της δεύτερης θητείας του στον πάγκο του Ολυμπιακού και πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο στη Stoiximan Basket League. Έγινε έτσι ο 12ος πρωταθλητής προπονητής στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

Μέσα από τον τρίτο τελικό των πλέι οφ έφτασε τις πέντε νίκες σε τελικούς και ανέβηκε στην 7η θέση της λίστας ξεπερνώντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Ντράγκαν Σάκοτα και τον Αργύρη Πεδουλάκη αλλά υπήρξαν και κάποια άλλα επιτεύγματα στα οποία έφτασε μέσα από τη σεζόν, που ήταν πιο ξεχωριστά.

Σημαντικότερο όλων το γεγονός ότι έγινε μόλις ο τέταρτος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα που έφτασε τους 100 αγώνες στον πάγκο του, ακολουθώντας στον δρόμο που χάραξαν κατά σειρά ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Με την ολοκλήρωση της σεζόν μάλιστα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας συμφώνησε στην ανανέωση του συμβολαίου του για τρία ακόμη χρόνια μέσα από τα οποία θα μπορέσει να «σκαρφαλώσει» στις λίστες των προπονητών του Ολυμπιακού. Παράλληλα μπήκε στην πρώτη 15άδα των προπονητών με τα περισσότερα παιχνίδια Πρωταθλήματος από καταβολής Α’ Εθνικής.

Ο ΜVP: Ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό ranking όλου του Πρωταθλήματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο κορυφαίος της ομάδας του. Ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε μια κυριαρχική σεζόν έχοντας το μεγαλύτερο ranking μεταξύ των παικτών του Ολυμπιακού, στους 15 από τους 30 αγώνες στους οποίους έπαιξε στη φετινή Stoiximan Basket League. Ο 26χρονος φόργουορντ τελείωσε τη σεζόν έχοντας 630 ranking, μετρώντας +48 βαθμούς από τον 2ο της λίστας Ουσμάν Κρουμπάλι αν και μέτρησε πέντε αγώνες λιγότερους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίδοση απόλυτων αριθμών της τελευταίας εξαετίας αφού για να βρούμε κάποια καλύτερη του Βεζένκοφ θα πρέπει να γυρίσουμε στην περίοδο 2015-16 όταν ο Οκάρο Ουάιτ είχε 675 βαθμούς σε 36 όμως παιχνίδια με τον Άρη.

Τον Βεζένκοφ ακολούθησαν στη λίστα των απόλυτων αριθμών ο Κώστας Σλούκας με 412 και ο Μουσταφά Φαλ με 368 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη τριάδα δεν «έσπασε» στη λίστα των μέσων όρων αφού ο Βούλγαρος είχε 21 ranking, ο Έλληνας γκαρντ 14,21 ενώ ο Γάλλος σέντερ είχε 13,63 ανά αγώνα.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ούτε σε αυτή τη λίστα αμφισβητήθηκε η πρωτιά του Σάσα Βεζένκοφ που τελείωσε το Πρωτάθλημα με 450 πόντους, τους περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη στη φετινή Stoiximan Basket League αφού τον ακολούθησαν οι Στέφαν Μούντι και Τζέιλεν Χάντσον της Λάρισας με 433 και 419 πόντους αντίστοιχα. Θα πρέπει μάλιστα να γυρίσουμε στην περίοδο 2009-10 για να βρούμε παίκτη του Ολυμπιακού με περισσότερους πόντους σε μία σεζόν για το Πρωτάθλημα, αφού τότε ο Τζος Τσίλντρες είχε σημειώσει 490 πόντους σε 31 ματς.

Μέσα από τη σειρά των τελικών ο Βεζένκοφ έγινε ο 35ος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού που ξεπέρασε τους 600 πόντους στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Στη λίστα των απόλυτων αριθμών της φετινής σεζόν τον ακολούθησαν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Κώστας Σλούκας έχοντας 343 και 306 πόντους αντίστοιχα. Ήταν οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού που ολοκλήρωσαν τη σεζόν με διψήφιο μέσο όρο. Ο Βεζένκοφ σημείωνε 15 πόντους ανά αγώνα, ο Ντόρσεϊ 10,72 και ο Σλούκας 10,55.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Σάσα Βεζένκοφ έπαιξε και σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού σχεδόν χωρίς αντίπαλο στον Ολυμπιακό αφού ήταν ο μόνος που ξεπέρασε τα 200 ριμπάουντ. Τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 205 που τον κατέταξαν τρίτο πίσω μόνο από τον Ουσμάν Κρουμπάλι (318) και τον Γιώργο Παπαγιάννη (252). Ο 26χρονος φόργουορντ μάλιστα έγινε ο πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού μετά την περίοδο 2010-11 που έφτασε τα 200+ ριμπάουντ σε μία σεζόν αφού τότε ο Γιάννης Μπουρούσης είχε τον ίδιο αριθμό (205) επίσης σε 30 ματς. Για να βρούμε εκείνον που είχε μεγαλύτερη επίδοση από τη φετινή του Βεζένκοφ θα πρέπει να γυρίσουμε στην περίοδο 2008-09 όταν ο Γιάννης Μπουρούσης μέτρησε 240 σε 32 ματς.

Τις δύο θέσεις πίσω από τον Βεζένκοφ στη λίστα των κορυφαίων ριμπάουντερ του Ολυμπιακού μοιράστηκαν οι δύο Γάλλοι της ομάδας. Ο Μουσταφά Φαλ είχε 140 και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ 110. Ως προς τους μέσους όρους, η εικόνα της κορυφής της λίστας δεν είχε διαφοροποιήσεις αφού ο Βεζένκοφ ήταν πρώτος με 6,83 ριμπάουντ ανά αγώνα και τον ακολούθησαν ο Φαλ με 5,19 και ο Ζαν-Σαρλ με 3,79.

Ο ΠΑΣΕΡ: Δεν τα πήγε καθόλου άσχημα ο Βεζένκοφ και σε αυτόν τον τομέα με 1,83 ασίστ ανά αγώνα αλλά η δημιουργία είναι πρωτίστως δουλειά των περιφερειακών και αυτοί κυριάρχησαν στη συγκεκριμένη λίστα με τον Κώστα Σλούκα να γράφει μάλιστα αρκετά ρεκόρ στη διάρκεια της σεζόν…

*Είχε 155 ασίστ που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση της φετινής Stoiximan Basket League πίσω μόνο από εκείνη του Κίνο Κολόμ της ΑΕΚ που είχε 164.

*Είναι η κορυφαία επίδοση από παίκτη του Ολυμπιακού μετά την περίοδο 2015-16 όταν ο Βασίλης Σπανούλης μέτρησε 157 ασίστ.

*Με αυτές τις 155 ασίστ ο Σλούκας ξεπέρασε κατά σειρά τους Σιγάλα, Τεόντοσιτς και Παπαλουκά για να γίνει ο 4ος πασέρ στην ιστορία του Ολυμπιακού ενώ παράλληλα μπήκε στην πρώτη 25άδα της Stoiximan Basket League.

*Είχε 15 ασίστ στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό H Hotels σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο διεθνής γκαρντ ξεπέρασε την επίδοση των 13 ασίστ που είχαν ο Θοδωρής Παπαλουκάς (2001-02), ο Μίλος Τεόντοσιτς (2009-10) και ο Μπριάντε Ουέμπερ (2018-19).

Αρκετά ψηλά βρέθηκε και ο Τόμας Ουόκαπ μετρώντας συνολικά 111 ασίστ Πρωταθλήματος ενώ τρίτος ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 79 ασίστ. Οι τρεις τους μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις και της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων αφού ο Σλούκας είχε 5,34, ο Ουόκαπ 3,58 και ο Λαρεντζάκης 2,47.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Μέσα από τη διαδρομή των 32 αγώνων που τον οδήγησαν στην κατάκτηση του 13ου Πρωταθλήματος της ιστορίας του, για τον Ολυμπιακό υπήρξαν κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις ενός αγώνα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24