ΟΑΚΑ: Σκόρπια διαδήλωση, διάχυτη απελπισία, Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (ή κάτι σαν ντέρμπι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή η εικόνα από το ΟΑΚΑ είναι ό,τι πιο Παναθηναϊκό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια: ντέρμπι χωρίς παλμό, γήπεδο χωρίς κόσμο, ομάδα χωρίς στόχο και εξέδρα χωρίς φωνή. Για να μην πούμε για την ψυχή, γιατί αυτή έχει παραδοθεί στον Ολυμπιακό.
Παναθηναϊκός – ΑΕΚ λοιπόν, για τη μάχη της δεύτερης θέσης (ναι, καλά διαβάσατε: όχι για τίτλο, για δεύτερη θέση). Και στο Ολυμπιακό Στάδιο επικρατούσε ατμόσφαιρα… σκόρπιας διαδήλωσης, Κυριακή μεσημέρι, στο Πεδίο του Άρεως.
Μερικοί ρομαντικοί στις εξέδρες, μερικά παιδιά που δεν ήξεραν τι ήρθαν να δουν και ένα scoreboard που έγραφε Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, μόνο και μόνο για να θυμίζει ότι… υποτίθεται πως παίζεται ντέρμπι.
Ο τίτλος έχει ήδη πάρει τον δρόμο του. Έχει μπει στο «Καραϊσκάκη Express» με κατεύθυνση Πειραιά, αποβάθρα Ολυμπιακός. Οι υπόλοιποι παλεύουν για να… πλασαριστούν δεύτεροι και να σώσουν τα προσχήματα. Και ο Παναθηναϊκός; Ακόμα παλεύει με τον εαυτό του.
Πώς να έρθει ο κόσμος άλλωστε;
Μετά τη συλλεκτική τεσσάρα στο Φάληρο, οι πράσινοι οπαδοί είχαν ήδη ξεκινήσει περίοδο ψυχικής αποτοξίνωσης. Πολλοί πέρασαν την εβδομάδα σε ζεν διαλογισμό, άλλοι απλώς κοιτούσαν το ταβάνι, ψάχνοντας κάποιον λόγο ύπαρξης. Πώς να γεμίσει το ΟΑΚΑ; Με τι όρεξη; Με τι κουράγιο;
Δεκαπέντε χρόνια χωρίς πρωτάθλημα.
Δεκαπέντε χρόνια χωρίς φως στο τούνελ.
Δεκαπέντε χρόνια “επιστρέφουμε”, “φέτος είναι η χρονιά μας”, “θα δείτε στον β’ γύρο”, και τελικά μόνο πίσω πηγαίνουν. Ούτε ο Οδυσσέας δεν έκανε τόσο καιρό να γυρίσει.
Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι πλέον ταλαιπωρημένος, κουρασμένος, συναισθηματικά εξαντλημένος. Ένα κοινό πιο κακοποιημένο και από χαρακτήρα σε βραζιλιάνικη σαπουνόπερα. Ζει με αναμνήσεις από το 2010, με DVD και YouTube στιγμιότυπα. Τα παιδιά του έχουν μεγαλώσει και ακόμα περιμένουν να δουν μία φιέστα.
Όσο για την προσέλευση;
Άπλετος χώρος, καλή θέα από κάθε σημείο, καθίσματα διαθέσιμα σε 4 σειρές ανά άτομο.
Μερικά highlights:
Ένας παππούς μόνος του στη Θύρα 15, έπαιζε sudoku.
Ένας πιτσιρικάς ρώταγε: «Μπαμπά, παίζουν με κόσμο αυτοί οι αγώνες ή είναι virtual;»
Ένας άλλος νόμιζε ότι μπήκε στο γήπεδο για προβολή του Netflix.
Το ΟΑΚΑ έβγαζε μια θλίψη, μια παραίτηση, μια αίσθηση «έλα να τελειώνουμε».
Μοναδική παρηγοριά; Τουλάχιστον δεν τους έριξε πάλι τέσσερα ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά.