Ο Αριστοτέλης Ωνάσης φιλοξένησε στη θαλαμηγό Χριστίνα τις μεγαλύτερες προσωπικότητες και τους προσωπικούς του έρωτες.

Ίσως δεν υπάρχει πιο γνωστό γιοτ στον κόσμο. Η «Χριστίνα Ο» η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση έχει φιλοξενήσει κάποιες από τις μεγαλύτερες μορφές του προηγούμενου αιώνα.

Eυτυχισμένες οικογενειακές στιγμές του Αλέξανδρου και της Χριστίνας -των παιδιών του Ωνάση- και φυσικά το μυθικό έρωτα του Έλληνα μεγιστάνα με την Μαρία Κάλλας.

Η ιδιαίτερη ιστορία

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40 συμμετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού του Καναδά, με το όνομα «Stormont». Το 1950, πριν καν το πλοίο συμπληρώσει 10 χρόνια στη θάλασσα, άλλαξε χρήση.

Με 35.000 δολάρια, πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Λέγεται πως ξοδεύτηκαν περισσότερα από 3,5 εκατ. δολάρια για να την ανακατασκευή του, ένα υπέρογκο ποσό για την εποχή εκείνη. Έδωσε στο πλοίο το όνομα της αγαπημένης του κόρης, για να γίνει ένα σκάφος σύμβολο.

Ο Sir Winston Churchill βγαίνει στην ακτή στο Πορτοφίνο της Ιταλίας, στις 24 Ιουλίου 1959 από το Χριστίνα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε εξαιρετικά ευγενικός και γενναιόδωρος πάντοτε με τα μέλη του πληρώματος που τον συνόδευαν σε κάθε του ταξίδι. Δεν ήταν λίγες φορές μάλιστα που καλούσε τον καπετάνιο για να δειπνήσουν μαζί.

Κάτι που συνήθιζε να κάνει και η πρώτη σύζυγος του, Τίνα Λιβανού. Αντίθετα με την Μαρία Κάλλας που υπηρετούσε με πάθος τον τίτλο της ντίβας και είχε μάλιστα πιάνο στο γιοτ για να μπορεί να κάνει πρόβες όταν είχε τη διάθεση.

Σκοπός της ανακαίνισης ήταν να λειτουργεί ως ένας εντυπωσιακός. Αλλά άνετος χώρος για τη διασκέδαση των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Αρχηγοί κρατών και ηγέτες επιχειρήσεων προσκλήθηκαν. Να συναναστραφούν με τους πιο όμορφους και ταλαντούχους μουσικούς – οι σχέσεις σφυρηλατήθηκαν και αναπτύχθηκαν προς αμοιβαίο όφελος όλων.

Εκεί βρέθηκαν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φρανκ Σινάτρα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Γκρέτα Γκάρμπο, ο πρίγκιπας Ρενιέ με την Γκρέις Κέλι.

Όσο για την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση ήταν εκείνη που απολάμβανε να εκτελεί χρέη οικοδέσποινας.

Άλλωστε εκεί είχε γίνει και η δεξίωση μετά τους στον Σκορπιό. Στο κατάστρωμα και τους πολυτελείς χώρους, κάνοντας την αρχή, για μια σειρά από λαμπερά γαμήλια πάρτι.

Tι έγινε μετά τον θάνατο του Ωνάση

Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975 το «Christina O.» κληρονομήθηκε από την κόρη του, η οποία το παραχώρησε στο ελληνικό κράτος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η μετονομασία του σε «Αργώ».

Τη συντήρηση της θαλαμηγού ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το «Αργώ» χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Μετά από 23 χρόνια, η θαλαμηγός ανακαλύφθηκε μισοβυθισμένη στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας από τον διακεκριμένο ναυπηγό Κώστα Καράμπελα. Ο τελευταίος ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία την επικοινωνία με επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση του σκάφους και την αναβίωση του μύθου του, μεταξύ των οποίων και ο Τζον-Πολ Παπανικολάου. Ο Ελληνας εφοπλιστής, λαμπρός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στη θαλαμηγό ως παιδί, προχώρησε στην αγορά της μέσα από δημοπρασία, την ανακαίνισε και επανέφερε το αρχικό της όνομα προσθέτοντας και το γράμμα «Ο».

Μετά από κάποιες επισκευές για την ανάκτηση της δυνατότητας κίνησης, το «Christina Ο.» μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία της Ριέκα στην Κροατία, όπου και πραγματοποιήθηκε η πλήρης ανακατασκευή του. Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία του σκάφους, διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 50 εκατ. δολάρια. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, το 2001, το «Christina O.» βραβεύτηκε στο Μονακό ως το ωραιότερο mega yacht στον κόσμο.

Σήμερα η θαλαμηγός ανήκει στον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ και διατίθεται προς ναύλωση αντί 700.000-800.000 ευρώ την εβδομάδα.

Η ιστορία με την Αντζελίνα Τζολί

Αυτό το ποσό καταβάλει εταιρεία παραγωγής. Για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Χιλιανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Πάμπλο Λαρέν. Με τίτλο «Maria», η οποία βασίζεται στη ζωή της Μαρίας Κάλλας, με την Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της μυθικής σοπράνο. Μάλιστα, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός φημολογείται πως ζήτησε να διαμένει στη θαλαμηγό κι όχι σε ξενοδοχείο για να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τον ρόλο.

Σήμερα η θαλαμηγός διαθέτει ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, παιδότοπο, τζακούζι και χώρο μασάζ. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικής σημασίας σημεία της είναι το μπαρ «Αρης», με τα φτιαγμένα από δέρμα λευκής φάλαινας περίτεχνα σκαμπό και τα χερούλια από δόντια φάλαινας, όπου είναι σκαλισμένες αναπαραστάσεις από την «Οδύσσεια» του Ομήρου.

Αξιο θαυμασμού είναι και το περίφημο σαλόνι «Μαρία Κάλλας». Στο οποίο βρίσκεται κορνιζαρισμένος ο πρώτος χρυσός της δίσκος, που αποκτήθηκε σε δημοπρασία. Τα δαχτυλίδια της από τον γάμο της με τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, το πιάνο της, καθώς και το αναμνηστικό δώρο που της είχε δώσει ο πρόεδρος Κένεντι μετά από παράστασή της στη Νέα Υόρκη.

Η βιβλιοθήκη του Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν τακτικός επισκέπτης της θαλαμηγού. Αλλά και το σαλόνι «Τζάκι Κένεντι», όπου υπάρχουν φωτογραφίες από τη ζωή της καθώς και πίνακες του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, αποτελούν χώρους που φέρουν, επίσης, ιδιαίτερες μνήμες.