Ο Μπουχαλάκης… δικαιώνει που είναι «βασικός»!
Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης επέστρεψε στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού την περασμένη Πέμπτη, στην εκτός έδρας επικράτηση της ομάδας επί της Ντουντελάνζ (2-0), κι αν κάποιοι ακόμα αναρωτιούνται «γιατί», οι αριθμοί έχουν την απάντηση.
Πέντε παίκτες. Δύο θέσεις. Η μεσαία γραμμή του φετινού Ολυμπιακού έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Την ώρα που οι Μπουχαλάκης, Τουρέ, Γκιγιέρμε, Νάτχο, Καμαρά μέσω ενός ιδιότυπου εσωτερικού ανταγωνισμού διεκδικούν από τον προπονητή της ομάδας, Πέδρο Μαρτίνς, περισσότερο χρόνο συμμετοχής, παράλληλα… εκτός αγωνιστικού χώρου, αναζητείται ο λόγος της «μόνιμης» παρουσίας του Μπουχαλάκη στην ενδεκάδα της ομάδας. Από τον «διάλογο» εξαιρείται ο Κώστας Φορτούνης, δεδομένου ότι έχει πάντα πιο δημιουργικό ρόλο.
Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε αρχικά εμπιστευτεί το δίδυμο Μπουχαλάκη – Καμαρά. Μεσολάβησε μπόλικη αμφισβήτηση, πολλά «γιατί» και αράδες επί αράδων για τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Με το rotation να γίνεται επιτακτική ανάγκη, από το εντός έδρας ματς των Ερυθρόλευκων με τον ΠΑΟΚ για τη Superleague στις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι το πρόσφατο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Ντουντελάνζ για τους ομίλους του Europa League δεν είδαμε ξανά το άνωθεν ζευγάρι μαζί στον αγωνιστικό χώρο.
Έχει ενδιαφέρον όμως να εξετάσουμε τους αριθμούς, που πιθανότατα ξεκαθαρίσουν λίγο το τοπίο…
Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης έχει αγωνιστεί σε 11 επίσημα παιχνίδια της ομάδας, με τους Ερυθρόλευκους να επικρατούν στα 8, να φέρνουν ισοπαλία σε 2 και να χάνουν μόλις σε 1 (αυτόν με τον Δικέφαλο του Βορρά). Σε αυτά τα παιχνίδια, υπό την παρουσία δηλαδή του Κρητικού χαφ, ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει συνολικά 22 τέρματα και έχει δεχθεί 5. Αριθμοί που σε ποσοστά μεταφράζονται ως εξής: Δύο γκολ μέσο όρο στην επίθεση, 0,45 γκολ μέσο όρο παθητικό. Από τους 33 βαθμούς που μπορούσαν να βάλουν στο σακούλι τους οι Πειραιώτες, με τον Μπουχαλάκη στον αγωνιστικό χώρο πήραν τους 26. Δηλαδή το 78%!
Με τον Ιβοριανό μέσο, Γιάγια Τουρέ στις επάλξεις, σε συνολικά τέσσερα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός έχει 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 2 ήττες, έχοντας σκοράρει τρία τέρματα, κι έχοντας δεχθεί πέντε. Δηλαδή, οι Ερυθρόλευκοι παρόντος του Τουρέ, σκοράρουν 0,75 γκολ ανά ματς και δέχονται 1,25. Όσον αφορά τους βαθμούς, με απόλυτο τους 12, στο σακούλι μπήκαν οι 4. Δηλαδή το 30%. Όταν ο Γκιγιέρμε επιστρατεύεται από τον Μαρτίνς, δηλαδή σε πέντε ματς έως τώρα, ο Ολυμπιακός έχει 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 3 ήττες. Έχει βρει δίχτυα 5 φορές, κι έχει δεχθεί 6 γκολ. Δηλαδή σκοράρει 0,6 γκολ ανά παιχνίδι και δέχεται 1,2. Από τους 15 βαθμούς που θα μπορούσε να έχει πάρει, πήρε μόνο τους 4, δηλαδή το 26,6%. (Ξεκαθαρίζουμε ότι τα άνωθεν δεν χαρακτηρίζουν την συνεισφορά του Βραζιλιάνου).
Στα παιχνίδια που ο Μπίμπαρς Νάτχο βρίσκεται σε ρόλο χαφ, σε εννέα μέχρι τώρα, οι Πειραιώτες έχουν 6 νίκες, 1 παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο, ενώ σε 2 έχουν ηττηθεί. Η επιθετική παραγωγή είναι 13 γκολ, ενώ η άμυνα έχει «πληγωθεί» πέντε φορές. Αλλιώς, με τον Ισραηλινό στο χορτάρι, ο Ολυμπιακός σκοράρει 1,44 γκολ μέσο όρο και δέχεται 0,55 γκολ ανά ματς. Από τους 27 διαθέσιμους βαθμούς, οι Ερυθρόλευκοι πήραν τους 19, ένα ποσοστό της τάξεως του 70,3%. Τέλος, στα 13 παιχνίδια του Μαντί Καμαρά, η ομάδα του Πειραιά έκανε 8 νίκες, 3 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ σε 2 δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα μπήκε 13 φορές, ενώ η δική τους εστία παραβιάστηκε μόλις τρεις. Πιο απλά ο Ολυμπιακός είχε 1,76 γκολ ανά παιχνίδι ενεργητικό, 0,53 γκολ παθητικό. Ενώ από τους 39 βαθμούς, στο σακούλι έβαλε τους 27, δηλαδή πήρε το 69,2% των διαθέσιμων βαθμών.
Ως εκ τούτου,με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη στον αγωνιστικό χώρο, ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο ποσοστό νικών, καλύτερη επιθετική συμπεριφορά, πιο αποτελεσματική αμυντική αντίδραση και έχει πάρει το 78% των διαθέσιμων βαθμών. Δεύτερος σε αυτήν την άτυπη αξιολόγηση, έρχεται ο Μπίμπαρς Νάτχο, με τους Πειραιώτες να έχουν 66% ποσοστό επικράτησης υπό την παρουσία του, με τον Καμαρά να ακολουθεί με 61,5, τέταρτο τον Τουρέ με 25% και πέμπτο τον Γκιγιέρμε με 20% . Βέβαια οι δύο τελευταίοι έχουν αγωνιστεί σε σαφώς λιγότερους αγώνες από τους πρώτους τρεις, άρα το εξεταζόμενο δείγμα δεν μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτα σαφή συμπεράσματα.