Ο δήμαρχος Πειραιά χθες βρέθηκε στην τελετή αφής για το άναμμα της φλόγας.

Ο Γιάννης  Μώραλης χθες  ήταν στην πλατεία Αλεξάνδρας,όπου βρίσκεται το  Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής της «Φλόγας του Πόντου», από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Η εκκίνηση έγινε με το άναμμα της φλόγας ώστε να ξεκινήσει η ποδηλατική λαμπαδηδρομία: «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» και η οποία έγινε για τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην σύντομη ομιλία του είπε:  «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά στέκομαι εδώ, μπροστά στο Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Δήμο του Πειραιά, σε αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, προκειμένου να γίνει αυτή η λαμπαδηδρομία μέχρι το άλλο λιμάνι, το προσφυγικό, της Θεσσαλονίκης.Η πόλη μας πράγματι είναι μια πόλη, της οποίας η σύνθεση έχει πολύ προσφυγιά. Είμαστε μια προσφυγούπολη και με τους Πόντιους, αλλά και όχι μόνο. Άρα, νομίζω ότι βαθιά μέσα του ο Πειραιώτης έχει στο μυαλό του τι σημαίνει προσφυγιά, έχει ζήσει με πρόσφυγες, έχει μεγαλώσει έτσι, η πόλη χτίστηκε, συνδέθηκε από όλους τους ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους για οποιουσδήποτε λόγους και ήρθαν στον Πειραιά. Πραγματικά χρειαζόταν και χαιρόμαστε που πλέον έχουμε τα τελευταία χρόνια, αυτό το σημαντικό μνημείο στην πόλη μας. Να συγχαρώ τον κ. Βασίλη Καρυοφυλλίδη για την ιδέα, αλλά και για την κούραση που θα υποστεί και εκείνος και οι υπόλοιποι για να μεταφέρουν τη φλόγα από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία εξαιρετική ιδέα. Με την ευκαιρία της ημέρας, θα ήθελα να αναφέρω ότι στις 18 Μαΐου εδώ, στην πλατεία Αλεξάνδρας, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και στις 19 του μηνός κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Οπότε, νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα «πακέτο» πρωτοβουλιών που τιμά πραγματικά τους Πόντιους του Πειραιά, αλλά και όλης της Ελλάδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά».