Το SPORT24 ερεύνησε την περίπτωση του Κώστα Φορτούνη, ταξιδεύοντας μέχρι την Καλαμπάκα για να αποκαλύψει το μυστικό του αρχηγού του Θρύλου.

Η σωστή αποκατάσταση και η προετοιμασία πριν από την επίσημη προετοιμασία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του αθλήματος, οι αθλητές πρέπει να φροντίζουν το σώμα τους με ιδιαίτερη προσοχή.

Αλλά πώς ακριβώς γίνεται αυτή η διαδικασία και τι απαιτείται για να έχει θετικά αποτελέσματα; Το SPORT24 ερεύνησε την περίπτωση του Κώστα Φορτούνη, ταξιδεύοντας μέχρι την Καλαμπάκα για να αποκαλύψει το μυστικό του αρχηγού του Ολυμπιακού.

Ο Θοδωρής, αδερφός του “Φόρτου“, μίλησε για τη σημασία της αποκατάστασης και της προετοιμασίας, αναλύοντας το πρόγραμμα που ακολούθησε ο κορυφαίος μεσοεπιθετικός για να επιστρέψει δυνατός μετά από δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Σύμφωνα με τον ειδικό που εξέτασε την περίπτωση, το κλειδί της επιτυχίας είναι η πίστη του παίκτη στη διαδικασία.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιος είναι ο Θοδωρής Φορτούνης, τι κάνει με τον συνεργατή του Χρήστο Αυγέρο και πού στοχεύει: “Μαζί με τον συνεργάτη μου στο συγκεκριμένο κομμάτι τον Χρήστο Αυγέρο έχουμε αναλάβει το κομμάτι της μεταβατικής περιόδου όπως και αυτό της αποκατάστασης από τραυματισμούς”.

Γιατί όλη αυτή η ιστορία έχει μετατραπεί σε “must” τα τελευταία χρόνια: “Έιναι πολύ βασικό πλέον, ο ποδοσφαιριστής επειδή είναι μεγάλες οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου να πάει με μία μίνι ατομική προετοιμασία όπως είναι η μεταβατική περίοδος που λέμε εμείς. Έτσι ώστε να δουλέψει τις αδυναμίες του και να είναι έτοιμος να βγάλει πιο εύκολα το κομμάτι της προετοιμασίας με την ομάδα και να είναι και πιο έτοιμος μυϊκά και ψυχολογικά για την συνέχεια”.

Για όλη τη διαδικασία επιστροφής του Κώστα Φορτούνη, ο Θοδωρής εξηγεί: “Καταρχάς το πρώτο κομμάτι που είναι πολύ βασικό που το λέμε σαν… καραμέλα, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό είναι το ψυχολογικό.

Δηλαδή να πείσεις τον ασκούμενο στην προκειμένη περίπτωση τον Κώστα, ότι μπορεί να επιστρέψει στο σημείο που ήταν και ίσως και καλύτερα όπως και κατάφερε.

Είναι να το πιστέψει αυτός, δηλαδή είναι να κάνεις το ψυχολογικό χτίσιμο πρώτα. Μετά μπαίνουμε στο κομμάτι το δικό μας το επιστημονικό και έχει ως εξής: Με την ενδυνάμωση, μετά απο έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό και με την επανένταξη. Εκεί δουλέψαμε με τον Κώστα, κάναμε την ενδυνάμωση μαζί, μετά τον τραυματισμό του, και επανήλθε στο καλύτερο επίπεδο που μπορούσε να επανέλθει πιστεύω.

Και τη δεύτερη φορά πώς γίνεται; Ιδού το ερώτημα για να μάθουμε αν κυριαρχεί το 50/50 ή η ψυχολογία πλέον είναι διαφορετική; “Πολύ σωστά το θέσατε το ερώτημα, υπάρχουν δύο σκέλη. Το πρώτο είναι η απογοήτευση φυσικά, το γιατί σε εμένα που λένε όλοι. Δηλαδή, δεύτερος σηνεχόμενος χιαστός, υπάρχει τεράστια απογοήτευση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μετά όμως είναι αυτό που είπες ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει για να επανέλθει. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν είναι προετοιμασμένος ο αθλητής για αυτά που έρχοναι.”

Και ποια είναι η καθημερινότητα στο πρότζεκτ: “Αυτό δεν μπορεί να είναι απόλυτα συγκεκριμένο αφού εξαρτάται από τις απαιτήσεις του κάθε ποδοσφαιριστή. Δηλαδή εμείς τώρα έχουμε να δουλέψουμε με κλεισμένους γύρω στους 20 ποδοσφαιριστές. Άλλοι που θα δουλέψουν έχουν ομάδα άρα ξέρουμε πότε θα πάνε, άλλοι είναι ελεύθεροι.

Εγώ πρέπει να τους ετοιμάσω και μέσα απο αγωνιστικά παιχνίδια, να φροντίσουμε δηλαδή να βρούμε και αγωνιστικό ρυθμό. Δηλαδή οι απαιτήσεις στον καθένα είναι διαφορετικές. Εμείς εδώ προσφέρουμε ένα πακέτο που έχει να κάνει με διαμονή, διατροφή. Είναι και τα Μετέωρα φυσικά που είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Έπειτα δουλεύουμε πάνω στο κομμάτι της ενδυνάμωσης, της μυϊκής προετοιμασίας και της προετοιμασίας του αθλητή για να ενταχθεί στην ομάδα. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασκούμενου δηλαδή πότε είναι να πάει στην ομάδα. Είναι κάποιοι που μας διακόπτουν για να πάνε να συνομιλήσουνε με ομάδες, ξαναγυρνάνε, είναι πολύ διαφορετικά εκεί τα πράγματα”.

Στο τακτικό κομμάτι δεν επεμβαίνετε έτσι; “Εμείς έχουμε να κάνουμε με την προετοιμασία του αθλητή έτσι ώστε να ενταχθεί οσο το δυνατόν πιο έτοιμος στην ομάδα του. Το κομμάτι της τακτικής θα το κάνει με την ομάδα του, εμείς κοιτάμε μόνο τη θέση που παίζει για να κάνουμε την αντίστοιχη προπόνηση”.

Για το αν οι ποδοσφαιριστές ζητούν συγκεκριμένα πράγματα στο χτίσιμο ο Θοδωρής Φορτούνης σχολίασε: “Ναι είναι πολλοί. Ειδικά αυτοί που έρχονται ίσως μετά απο έναν τραυματισμό που έχουν στα μέσα της χρονιάς και δεν έχουν προλάβει να το δουλέψουν όσο πρέπει. Οι απαιτήσεις πολλές φορές οι αγωνιστικές, επειδή τρέχουν, δεν δίνουν το χρόνο στον αθλητή μέσα στη χρονιά να δουλέψει πράγματα που θα έπρεπε.

Οπότε το στάδιο της μεταβατικής περιόδου είναι βασισμένο σε ένα εργομετρικό που θα κάνουμε ή θέλουμε να έχει ο ασκούμενος. Βρίσκουμε τις αδυναμίες του. Είτε είναι μυϊκές αδυναμίες. Δηλαδή, μπορεί να μην έχει καλή σχέση στον τετρακέφαλο με δικέφαλο θα το βελτιώσουμε, θα δουλέψουμε εξειδικευμένα.

Μπορεί μετά να είναι πιο αδύναμος σε άλλα πράγματα που θέλουμε να δουλέψουμε. Είναι όλα ανάλογα με το εργομετρικό και τις απαιτήσεις του κάθε ασκούμενου και ανάλογα με την θέση του. Δεν είναι ίδια η προπόνηση ενός αμυντικού με ενός παίκτη που θα παίξει μεσοεπιθετικά, δεν είναι ίδιες απαιτήσεις. Είναι διαφορετικά τα προγράμματα που θα ακολουθήσουν.

Υπάρχει άγνοια; “Ναι υπάρχει μεγάλη άγνοια στο συγκεκριμένο κομμάτι. Δηλαδή λέμε ολοί δεν δούλεψε το καλοκαίρι. Τι να δουλέψει όμως; Ξέρουμε τι είναι αυτό που πρέπει να δουλέψει ο καθένας. Ένας τέτοιος σαν τον Κώστα τι θα τον κάνουμε; Θα του βάλω μυϊκά κιλά το καλοκαίρι για να τον κάψω και να χάσει αυτά που έχει τα προτερήματά του που είναι η γρήγορη αλλαγή στο χώρο και το γρήγορο βύθισμα που έχει με την μπάλα.

Και το πώς μπορεί να αποφεύγει τους αντιπάλους επίσης. Αν τον κάνω πιο βαρύ μόνο κακό θα του κάνει. Δηλαδή δεν είναι όλα τα σωματότυπα στο… όλοι πρέπει να είναι χτιστοί και με τον όγκο στο Θεό.

Ο Στεφ Κάρι τα χέρια του είναι χειρότερα απο τα δικά μου και σουτάρει κάθε τρίποντο σερί και τα βάζει. Δεν είναι όλοι να είναι Ανταμά Τραορέ, ο καθένας έχει τον σωματότυπό του, πρέπει να λάβεις πολλές παραμέτρους. Έχουμε συνεργασία με διατροφολόγους για να βγαίνει πρόγραμμα αυτές τις μέρες που θα είναι εδώ τι θα τρώνε. Συνεργασία με μασέρ, με φυσικοθεραπευτές έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη αποκατάσταση για να μπορέσουμε να κάνουμε προπόνηση. Είναι πολυσύνθετο κομμάτι”.