Ο βοηθός προπονητή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, Γιώργος Μποζίκας, δήλωσε ότι απολαμβάνει να εργάζεται στους ερυθρόλευκους.

Ο βοηθός προπονητή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, Γιώργος Μποζίκας, δήλωσε ότι απολαμβάνει να εργάζεται στους ερυθρόλευκους.

Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξή του στην εκπομπή “Άμεσο Ριπλέι” του EOK WebRadio, αρχικά για τον τελικό με τον Παναθηναϊκό: «Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι γι’ αυτόν τον αγώνα. “ Κλείναμε τα αυτιά μας” σε ό,τι ακουγόταν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι είμαστε αουτσάιντερ, εμείς δεν θεωρήσαμε σε καμία περίπτωση την ομάδα μας αουτσάιντερ. Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία στο πώς να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις και παιχνίδια. Μπήκαμε μέσα με μεγάλη αυτοπεποίθηση για να πάρουμε έναν τίτλο που τον θέλαμε πάρα πολύ».

Για την αστοχία τους στα τρίποντα και την άμυνά τους: «Δε νομίζω πως ήταν κακές επιλογές τα περισσότερα απ’ τα σουτ που χάσαμε στην ράχη και έγιναν απ’ τους καλούς σουτέρ που έχουμε. Μέσα απ’ την διάρκεια του παιχνιδιού, πόσο μάλλον σε παιχνίδι που κρίνεται τίτλος, το να βρει ένας παίκτης ρυθμό και αυτοπεποίθηση δεν είναι εύκολο και θέλει και μια διαχείριση απ’ τον παίκτη. Εμείς καμία στιγμή δεν αποτρέψαμε τους παίκτες μας απ’ το να σουτάρουν, ίσα-ίσα τους παροτρύναμε να είναι επιθετικοί, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι κάναμε τόσο μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα που είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθείς και “ φρέσκος” στην επίθεση. Απ’ τη στιγμή που είμαστε τόσο συμπαγείς και συγκεντρωμένοι στην άμυνα, είναι δύσκολο να είμαστε “ φρέσκοι” και να σκοράρουμε ό,τι σουτ παίρνουμε. Όσο είχαμε όμως αυτήν την εικόνα, σε καμία στιγμή του αγώνα δεν ανησυχήσαμε ότι δεν ελέγχουμε το ματς. Είχαμε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ στους προηγούμενους δύο τελικούς κάναμε το comeback στο 2ο ημίχρονο και στο τέλος. Στην ουσία ο Παναθηναϊκός δε μπορούσε να βρει λύση σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, εκτός από κάποια σουτ που δεχθήκαμε απ’ τον Μήτογλου. Όλο αυτό ήταν απόρροια απ’ την άμυνά μας».

Για το καλάθι του Παπανικολάου στο φινάλε της 3ης περιόδου: «Είναι μια σημαντική φάση, γιατί είμαστε στους 6 πόντους και είχε 2 βολές ο Παναθηναϊκός, όπου αντί να τελειώσει το 3ο δεκάλεπτο στο +4 τελείωσε στο +8. Είχαμε και τη μπάλα στο 4ο δεκάλεπτο, οπότε η διαφορά πήγε στους 10 με την πρώτη μας επίθεση. Το πώς νιώθει ένας παίκτης μες στο γήπεδο είναι πολύ σημαντικό. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που δίνεις προσωπικές μάχες σε κάθε κατοχή. Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις τη μπάλα, να περάσεις τον παίκτη σου ή να πάρεις τα ριμπάουντ, αρχίζεις και γίνεσαι πιο διστακτικός μες στο γήπεδο. Εμείς πιστεύω ήμασταν η ομάδα που έπαιξε με μεγαλύτερο physicality, με περισσότερες επαφές, έμπαινε πιο δυνατά στις φάσεις και εκεί πέρα κρίθηκε εν τέλει το παιχνίδι».

Για την ατμόσφαιρα στον τελικό: «Ήταν ένα γεμάτο γήπεδο χθες (18/02) και πραγματικά είχε την ατμόσφαιρα ενός τελικού. Αν το συγκρίνουμε με τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν, όπου είχε αποδομηθεί τελείως ο θεσμός, τότε μιλάμε για πολλά βήματα μπροστά και προς τη σωστή κατεύθυνση για να γίνει το αυτονόητο και το φυσιολογικό. Εμείς απ’ την πλευρά μας έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την τοξικότητα που υπάρχει στον αθλητισμό, όπου μέσα απ’ την αντιπαλότητα των ομάδων δυστυχώς υπάρχει αυτή η κατάσταση. Εμάς η δουλειά μας είναι να προστατέψουμε πρώτα απ’ όλα το άθλημα και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι ο αθλητισμός δεν έχει τίποτα να χωρίσει, ότι η αντιπαλότητα, ναι μεν υπάρχει, αλλά πρέπει πάντα να βρίσκεται σε πολιτισμένα πλαίσια. Οτιδήποτε άλλο υπάρχει δεν έχει να κάνει με τον αθλητισμό και την κοινωνία μας».

Για το Final-8: «Ήταν ένα πολύ απαιτητικό τουρνουά. Το format των τριών συνεχόμενων αγώνων είναι πάρα πολύ απαιτητικό. Για ‘μας είναι πάρα πολύ σημαντικός ο τίτλος. Πήγαμε στην Κρήτη σε καλή κατάσταση και πνευματικά και σωματικά, ερχόμασταν από ένα σερί νικών και ήμασταν σε ένα πολύ καλό μομέντουμ. Είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του τουρνουά, όπως ο τραυματισμός του Γκος. Έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα, που σημαίνει ότι δεν το ξέραμε, γιατί αν το ξέραμε ο ΜακΚίσσικ θα ήταν στη δωδεκάδα. Ουσιαστικά δεν παίξαμε μόνο χωρίς τον Γκος, αλλά και χωρίς τον ΜακΚίσσικ».

Για τον τραυματισμό του Γκος και το πρόγραμμά τους στο τουρνουά: «Εκτός του Γκος, και με τον Κάνααν χθες, αλλά και στο πρώτο παιχνίδι είχε χτυπήσει ο Ράιτ. Και στις δύο περιπτώσεις σίγουρα να ανησυχήσαμε. Έτσι είναι η καθημερινότητά μας, πρέπει να προσπερνάμε δυσκολίες και αντιξοότητες, πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε. Πέρα απ’ τους τραυματισμούς, ήταν και το πρόγραμμα που έδινε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, γιατί εμείς, εκτός του ότι παίξαμε με δύο ομάδες που ήταν αμφότερες “ φρέσκες”, στο 2ο παιχνίδι παίξαμε 21:00, γυρίσαμε στο ξενοδοχείο 12:30 το βράδυ και δεν είχαμε καθόλου περιθώριο για ξεκούραση. Παίξαμε τρία συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε και μία μέρα ξεκούρασης. Σίγουρα αυτό το format θα χρειαστεί μια σκέψη παραπάνω απ’ την ΕΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απ’ την ανταπόκριση των παικτών. Πλέον υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε όλο τον οργανισμό και όλοι ανταποκρίθηκαν ούτως ώστε να πάμε και να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια. Το σημαντικός είναι πως έχουμε παίκτες που άνετα πας μαζί τους στον πόλεμο. Είναι διασκέδαση και χαρά να συνεργάζεσαι μ’ αυτούς τους παίκτες και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Για το πώς νιώθουν αφότου πέρασαν μερικές ώρες απ’ την κατάκτηση: «Μόλις περάσουν οι πρώτες ώρες που υπάρχει χαρά, μετά είναι η ανακούφιση και πρέπει να ηρεμήσεις. Πάντα στον αθλητισμό, είτε κερδίσεις, είτε χάσεις, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι η επόμενη μέρα, τι πρέπει να κάνεις, να βελτιώσεις και πώς θα συνεχίσεις. Η καθημερινότητα σε μια ομάδα ξέρετε ποια είναι, τα θέματα που έχεις να λύσεις δεν τελειώνουν ποτέ, οπότε είναι μια διαδικασία που συνεχίζουμε απλά τη ρουτίνα μας».

Για τι ότι μεσολαβεί διακοπή πριν την επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις: «Σίγουρα υπάρχει ένα άδειασμα συναισθημάτων μετά από ένα τέτοιο τουρνουά και μετά απ’ τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Το Κύπελλο για ‘μας είναι ένας πολύ σημαντικός τίτλος. Είναι τέτοια η χρονική περίοδος που αν το κερδίσεις σού δίνει την αυτοπεποίθηση και την ώθηση στο να διεκδικήσεις και τους υπόλοιπους τίτλους της χρονιάς. Αν χάσεις, σίγουρα υπάρχει προβληματισμός και η συνέχεια δυσκολεύει περισσότερο. Το ότι έχουμε κάποιες μέρες να ξεκουραστούμε σίγουρα μάς βοηθάει με το ότι έχουμε την ηρεμία να ξεκουραστούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Απ’ την άλλη, όταν έχεις αμέσως μετά παιχνίδια, δεν έχεις το χρονικό περιθώριο ν’ αναλύσεις πολύ το τι έγινε. Αυτό θα το δούμε και απ’ τα αποτελέσματα. Πάντα την επιτυχία και την αποτυχία πρέπει να τη διαχειριστείς στον πρωταθλητισμό και είναι αμφότερα πολύ δύσκολα».

Για την ενσωμάτωση των Πετρούσεφ και Ράιτ: «Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ότι είναι ο 5ος χρόνος που όλο το προπονητικό staff δουλεύει στον οργανισμό, οπότε έχουν μπει οι βάσεις στο πρόγραμμά μας, οι αυτοματισμοί που θέλουμε να έχουμε και ένας βασικός “ κορμός” που γνωρίζει τι θέλουμε να κάνουμε. Έτσι, κάποιος καινούργιος που έρχεται αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστεί, γιατί μπαίνει σε ένα σύνολο που δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Το άλλο κομμάτι είναι ότι είναι μια διαδικασία καθημερινή στο να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα και να έχεις σωστές αντιδράσεις στα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζεις. Φέτος αντιμετωπίσαμε τόσα πολλά προβλήματα, αλλά κρατηθήκαμε εντός στόχων και αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε μια ομάδα υγιής, που ο ένας στηρίζει τον άλλον, που στα δύσκολα έχουμε μάθει να είμαστε ενωμένοι και όλοι να βάζουν τον εαυτό τους κάτω απ’ την ομάδα. Αν βάλουμε σε όλη αυτήν την εξίσωση ότι είχαμε μια πολύ δύσκολη off-season, τότε το σημείο που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή μάλλον είναι ιδανικό. Δουλέψαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και σαν οργανισμός δείξαμε αντανακλαστικά. Εκεί φαίνονται και οι πολύ καλές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί σε όλον τον οργανισμό. Πήραμε τον Πετρούσεφ, ενισχύσαμε τον ελληνικό μας “ κορμό” με τον Μήτρου-Λονγκ και η κίνηση με τον Ραίτ, που ήταν άμεση κίνηση της διοίκησης στο να φέρουμε παίκτη μετά το τραυματισμό Μιλουτίνοφ, έδειξε το σε πόσο επαγγελματικά πλαίσια κινούμαστε».