Α. Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη (12-10-2021) σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Β. Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα Μπάλλος (Ballos) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.
Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Στους χάρτες παρουσιάζονται τα ύψη βροχόπτωσης 24ώρου στον πρώτο χάρτη και στον δεύτερο υπάρχει η χρωματική απεικόνιση του δείκτη Extreme Forecast Index όπου αποτυπώνεται πολύ καθαρά η δυναμική του συστήματος κακοκαιρίας.
Στο παρακάτω tweet μπορείτε να παρατηρήσετε την κίνηση των συστημάτων με τα ποσά της βροχής ανά 6ωρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα επηρεαστεί σημαντικά τόσο η Αττική όσο και η περιοχής της Εύβοιας κυρίως από αργά το απόγευμα της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής.
Θα «κοκκινίσουν» περιοχές στον χάρτη
Για το ακραίο καιρικό φαινόμενο που θα χτυπήσει τη χώρα μας μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως; Θα ανακοινωθούν και κόκκινες περιοχές, όπου εκεί οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο.
Όπως εξήγησε υπάρχει φόβος από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης που μπαίνει η κακοκαιρία από τα δυτικά και επηρεάζει πρώτα τα νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, τα παράλια της Πελοποννήσου και ανεβαίνει σιγα σιγά προς τα πάνω δηλαδή προς Βόρεια και Αττική.
Θα επηρεάσει όπως είπε και περιοχές πιο Βόρεια από το Άγιο όρος, Αμφίπολή μέχρι Θάσο και Καβάλα. «Κινείται αντίθετα με την φορά των δεικτών του ρολογιού» , είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι περιοχές που θα είναι πιο «κόκκινες» και στις οποίες οι πολίτες πρέπει να προσέξουν παραπάνω με βάση την επικαιροποίηση των μοντέλων που τρέχουν.
«Είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε μεταξύ άλλων, ερωτηθείς αν θα δοθεί εντολή για διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιες περιοχές.
Σε επιφυλακή οι Αρχές για την κακοκαιρία Μπάλλος
Εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας, εκτάκτως επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που αφού συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες για τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού εν όψει της κακοκαιρίας.
Εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν σε επιφυλακή, καθώς ήδη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά το χτύπημα της «Αθηνάς» το περασμένο Σάββατο στη Βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία. Σε αντίστοιχη εγρήγορση βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία, για να εφαρμόσει όπου χρειαστεί τον «Δάρδανο» το Γενικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Με οδηγία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενημερώσουν τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να λήξει ο συναγερμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας.
Βροχή ενός έτους μέσα σε τρεις μέρες
Υπενθυμίζεται πως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίστηκε και χθες, για 6η μέρα, το πέρασμα της «Αθηνάς» από τη χώρα, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία και Θράκη), αλλά και σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά, Αιγαίο και Κρήτη. Τις ύστερες απογευματινές ώρες ισχυρή βροχόπτωση έπληξε αρκετές περιοχές της Αθήνας, ενώ καταρρακτώδης βροχή έπεσε στο Γκάζι, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι και στον Κορυδαλλό.
Χθες και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν καταγραφεί –σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου/meteo.gr–στο Βατοπέδι στον Αθω με 74 χιλιοστά βροχής, στη Θάσο 67 χιλ., στον Κορινό Πιερίας 62 χιλ., στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης 57 χιλ., στη Νέα Μηχανιώνα 56 χιλ., στο Βαρθολομιό Ηλείας 54 χιλ., στο Αγρίνιο 51 χιλ. και στην Πηνεία Ηλείας 50 χιλιοστά βροχής. Οσον αφορά τις μέγιστες ριπές ανέμου χθες αυτές καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου με 87 χλμ./ώρα, στη Μεγίστη Λαύρα με 77 χλμ./ώρα, στην Απείρανθο Νάξου με 74 χλμ./ώρα, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης με 72 χλμ./ώρα και στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας με 71 χλμ./ώρα.
Τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερα έντονη ήταν η βροχόπτωση στην περιοχή του Πηλίου. Στην περιοχή της Ζαγοράς, που έχει συχνά υψηλά επίπεδα βροχής, εντός 72 ωρών, από το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου έως το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου έπεσαν 700 χιλιοστά βροχής. Μέσα σε ένα τριήμερο έπεσε σχεδόν διπλάσια βροχή απ όση πέφτει συνολικά στην Αθήνα σε ένα έτος.
«Στη βόρεια Εύβοια σημειώθηκαν ισχυρές βροχές, χωρίς όμως να έχουμε σαφή εικόνα για το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή των καμένων, καθώς δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί στη ζώνη που επλήγη από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Υπάρχουν τρεις σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας, που όμως δεν επηρεάστηκαν έντονα από το κύμα κακοκαιρίας» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος του meteo.gr. «Είναι επιτακτική ανάγκη σε περιπτώσεις όπως της βόρειας Εύβοιας να υπάρχει ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τα δεδομένα δορυφόρων να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός καιρικού φαινομένου, ιδιαίτερα των ισχυρών και επικίνδυνων, και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα» τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος. Πάντως, για να έχουμε μια εικόνα, από σχετικά κοντινούς σταθμούς στο χρονικό διάστημα από 9 Οκτωβρίου έως τις 16.00 της 10ης Οκτωβρίου στην Ιστιαία καταγράφηκαν 10 χιλ. βροχής, στους Ωρεούς (βόρεια Εύβοια) 39 χιλ., στη Ζαγορά 473 χιλ., στη Μακρινίτσα 40 χιλ., στη Σκιάθο 119 χιλ., στη Γλώσσα Σκοπέλου 139 χιλ. και στη Σκόπελο 38 χιλ. βροχής.
Σήμερα και αύριο θα υπάρχει ύφεση στα καιρικά φαινόμενα, για να σημειωθεί νέα επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη και την Παρασκευή από τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Για σήμερα η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στα Δωδεκάνησα.