Μεντιλίμπαρ: Ο τρόπος που θέλει να παίζει η ομάδα του…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μεντιλίμπαρ έχει τις δικές του αρχές στο στυλ παιχνιδιού.
Ο Ολυμπιακός με την απόκτηση του νέου του προπονητή, στοχεύει στην επανεκκίνηση της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη,
Μια ακόμη αλλαγή προπονητή για τους ερυθρόλευκους που αυτή την φορά ψάχνουν την σταθερότητα και την σιγουριά στο πρόσωπο του Βάσκου τεχνικού.
Ο Μεντιλίμπαρ είναι αυτός που θέλει να βάλει το… τρένο και πάλι στις ράγες μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ.
Ο 62χρονος τεχνικός, έχει τεράστια εμπειρία 20 χρόνων στα γήπεδα της Ισπανίας και έχει το δικό του στυλ στο θέμα της διαχείρισης της ομάδας .
Ο προπονητής αυτός, ζήτα συγκεκριμένα πράγματα από τους παίκτες του, τα οποία θέλει να τηρούν κατά γράμμα.
Το σταθερό σύστημα και οι βατές εναλλαγές
Ο Μεντιλίμπαρ έχει ως κύριο σχηματισμό (ανάλογα και το ρόστερ), το 4-4-2 με «διαμάντι» στη μεσαία γραμμή, όπου υπάρχει ένα αμυντικό χάφ, δύο εσωτερικά χάφ και ένα «10άρι», με τους δύο χάφ να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και στα άκρα. Παράλληλα χρησιμοποιεί και το κλασικό 4-2-3-1 που το μετατρέπει και σε 4-1-4-1 ενώ στην Εϊμπάρ κατάφερε να αλλάξει μία κακή περίοδο παίζοντας με τριάδα στην άμυνα.
Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο με αμυντική πειθαρχία
Σε καμία από τις ομάδες που πήγε, δεν κοιτούσε να… κλείνεται. Ήθελε η επίθεση να παίζει κύριο λόγο στην… άμυνα και για αυτό διατηρούσε τον αντίπαλο στο δικό του μισό. Οι οδηγίες του ήταν να επιτρέπει η ομάδα του τον αντίπαλο να κυκλοφορεί την μπάλα πάνω από τη μεσαία γραμμή και στο δικό του μισό, ακολουθώντας κατά γράμμα μία σωστή αμυντική λειτουργία. Παράλληλα ζητάει από τα χάφ να δοκιμάζουν σουτ και τον έναν από τους δύο να αναζητά το… ριμπάουντ.
Δεν είναι λάτρης του build up, προτιμά τις «μεγάλες» μπαλιές
Έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «παλιομοδίτη» στο ποδόσφαιρο και ένας από τους λόγους είναι και το build up. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν θέλει η επίθεση να ξεκινά με πάσες ανάμεσα στους στόπερ και τον τερματοφύλακα αλλά με μεγάλες μπαλιές στην επίθεση. Κατά τη δική του θεωρία, αυτός ο τρόπος αποδιοργανώνει την αντίπαλη άμυνα και φέρνει την μπάλα πιο εύκολα στο μισό του αντιπάλου ώστε να υπάρξει και ανάλογη πίεση.
Ο ρόλος των μπακ
Είτε παίζει με 4-4-2 (κυρίως) είτε με 4-3-2-1, ο 62χρονος προπονητής δίνει τεράστιο βάρος στις επιθετικές αρετές των ακραίων μπακ. Θέλει οι ακραίοι αμυντικοί να βοηθούν πολύ στις επιθέσεις της ομάδας του και αντίστοιχα να είναι άκρως προσεκτικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα καθώς θεωρεί πως αυτό κρατάει τις ισορροπίες σε άμυνα και επίθεση.
Έτσι θέλει το ντουέτο των φορ
Ο Μεντιλίμπαρ δεν παίζει σε 4-4-2 με οποιουσδήποτε επιθετικούς. Ο Ισπανός προπονητής θέλει δύο φορ διαφορετικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να υπηρετήσουν το πλάνο του. Ουσιαστικά θέλει έναν επιθετικό περιοχής, ο οποίος θα είναι ψηλός, δυνατός και θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στο «κουτί». Ο δεύτερος θα είναι σε λίγο πιο ελεύθερος ρόλο μακριά από την περιοχή, ώστε να δίνει βοήθειες και να ανοίγει την αντίπαλη άμυνα.
Οι εντολές του:
«Μη δίνεις την μπάλα πίσω»
Ναι, η παραπάνω φράση είναι από τις βασικές οδηγίες του προς τους παίκτες και κυρίως στα χάφ. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο έμπειρος κόουτς θέλει την μπάλα στα μισό του αντιπάλου, οπότε δεν θέλει ποτέ οι παίκτες του να γυρίζουν την μπάλα πίσω στην άμυνα, καθώς αυτό δίνει στον αντίπαλο και μέτρα αλλά και περιθώρια πίεσης.
«Press, press, press…»
Δείτε μερικά παιχνίδια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην εποχή του κορωνοϊού. Τότε που τα άδεια καθίσματα επέτρεπαν στους τηλεθεατές να ακούν αρκετές από τις οδηγίες των προπονητών και μία από τις φράσεις που έλεγε συνεχώς ο 62χρονος προπονητής ήταν η πίεση. Όλα τα παραπάνω συστατικά που περιέχει η συνταγή, δημιουργούν μία «μηχανή» που πιέζει τον αντίπαλο με οργάνωση, δυναμικότητα και σωστή διαχείριση των γραμμών.
Άμυνα – «ζώνης»
Στην Ισπανία, παρότι του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, ο «Mendi» φημίζεται για την αμυντική του πειθαρχία και προσήλωση. Αυτό πηγάζει μέσα από την άμυνα- «ζώνης» που παίζει. Για την ακρίβεια, σε οποιοδήποτε σύστημα, πάντα σχηματίζει δύο ζώνες άμυνας, οι οποίες είναι τόσο καλά… δεμένες με τις κινήσεις τους που δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να τις διασπάσει εύκολα, εξ’ ού και ο συγκεκριμένος όρος προς εκείνον.