Μαρπησσαϊκός: Γνωρίστε την ομάδα στην οποία έβαλε πέντε γκολ ο Κώστας Μανωλάς! (vid)
Το μικρό χωριό της Πάρου, με την ομάδα που αντιμετώπισε ο Κώστας Μανωλάς και το... πέρασμα του πειρατή Μπαρμπαρόσα!
Ο Κώστας Μανωλάς ξάφνιασε τους πάντες με την επιλογή του να επιστρέψει στον Πανναξιακό και την ΕΠΣ Κυκλάδων την ίδια στιγμή που είχε προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού σε κατά πολύ υψηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα.
Ο 33χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, μάλιστα, «βγήκε» από την «ζώνη ασφαλείας» του και στην πρώτη του συμμετοχή στην νέα του ομάδα δεν αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός αλλά ως επιθετικός. Οι επιδόσεις του μάλιστα στην «παρθενική» συμμετοχή της δεύτερης θητείας του με την μάδα της Νάξου ήταν εξωπραγματικές. Σκόραρε πέντε φορές σε διάστημα μικρότερο των 34ων λεπτών που αγωνίστηκε κόντρα στον Μαρπησσαϊκό.
Η ιστορία του Μαρπησσαϊκού δεν είναι πλούσια ή εφάμιλλη με το βιογραφικό του Μανωλά και αυτό γιατί η παριανή ομάδα παίζει φέτος για πρώτη φορά στο ανδρικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων. Στις αναπτυξιακές κατηγορίες η ομάδα του Μαρπησσαϊκού είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πρωταθλημάτων παίδων, Κ12, Κ14 και Κ16 από το την ποδοσφαιρική σεζόν 2010/11.
Το… κωμικοτραγικό στην υπόθεση Μαρπησσιακού και Μανωλά είναι πως η ομάδα της Πάρου εξέδωσε ανακοίνωση στις 17/10 στην οποία εκφράζει τα παράπονα της για την διαιτησία στον αγώνα κόντρα στον ΑΜΣ Φιλιώτου και στο υστερόγραφο της καλωσορίζει τον Έλληνα σταρ στο πρωτάθλημα.
Το σχετικό κομμάτι της ανακοίνωσης:
«Υ.Γ. Ο Μαρπησσαϊκός καλωσορίζει την επιστροφή του Κώστα Μανωλά στο κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο, ύστερα από 17 χρόνια παρουσίας του σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και της Ασίας. Ο 33χρονος διεθνής στόπερ μετά τον Πανναξιακό αγωνίστηκε σε Θρασύβουλο, ΑΕΚ, Ολυμπιακό (2 φορές), Ρόμα, Νάπολι, Αλ Σάρτζα και Σαλερνιτάνα, έχοντας συνολικά 477 συμμετοχές.
Ο έχων φορέσει 42 φορές (με ένα γκολ) τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών θ΄ αγωνιστεί ξανά στον Πανναξιακό, ο οποίος την προσεχή Κυριακή θα υποδεχθεί τον Μαρπησσαϊκό».
Το μικρό χωριό της Πάρου, που ενώνει βουνό και θάλασσα και αντιμετώπισε ο Μανωλάς
Η Μάρπησσα, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Τσιπίδος, είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στην πιο παραδοσιακή και ακατέργαστη πλευρά της Πάρου και την πιο κοσμική και τουριστική. Μέχρι και το 2023, το χωριό είχε 582 μόνιμους κατοίκους και αυτό που σίγουρα τραβά τα… βλέμματα των επισκεπτών είναι ένα ερειπωμένο κάστρο στην κορυφή του λόφου Κέφαλος που χτίστηκε από το πέρασμα των Βενετών από το χωριό περίπου τον 13ο αιώνα.
Το συγκεκριμένο είναι το τρίτο που έκτισαν οι Βενετοί στο νησί, μετά από αυτά στην Παροικιά και τη Νάουσα, ενώ πολιορκήθηκε από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537. Σήμερα στη θέση του υπάρχει η Μονή του Αγίου Αντωνίου, η οποία τα βράδια που φωτίζεται, μοιάζει σαν να «λάμπει» στον λόφο, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα.
Το ιστορικό του Μαρπησσαϊκού
Ο σύλλογος πρωτοεμφανίζεται στα αθλητικά δρώμενα της Πάρου το 1954 κάτω από τις οδηγίες του αείμνηστου Δημήτρη Καλουδά με την ονομασία “αθλητική ένωσις Μαρπήσσης” .Το 1955 η ομάδα καταφέρνει να κερδίσει το πρωτάθλημα Πάρου. Το 1963 ο σύλλογος επανιδρύεται με την επωνυμία «ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκός» (Αθλητικός-Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός-Σύλλογος) . Το 1996 δημιουργείται και το τμήμα καλαθοσφαίρισης.
Ο ΑΜΕΣ Μαρπησσαικός επίσης κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχει διοργανώσει ή έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε πάρα πολλά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Όπως : κολυμβητικούς αγώνες, ποδηλατικούς, αγώνες δρόμου, τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ στη μνήμη του Ν.ΣΤΕΛΛΑ , το Paros basketball camp(Απόστολου Κόντου) , πανελλήνιο κύπελλο mountain bike, υπερμαραθώνιος Πάρου, εργασιακά πρωταθλήματα μπάσκετ, Αγώνες beach volley ,τουρνουά μπάσκετ μίνι αγοριών & κοριτσιών, αγώνες wind surfing κ.α.. στα πολιτιστικά : συμμετοχή σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, καρναβάλι, Πάσχα (μεγάλη Παρασκευή – ¨αναπαραστάσεις¨, γλέντι της αγάπης), στο πανηγύρι της αναλήψεως κ.α.
Ο Σύλλογος μας από το 2009 σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας έχει και θεατρική ομάδα, ενώ από το 2012 επαναδραστηριοποιείται και το τμήμα βόλεϊ.
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείτε ο σύλλογος είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, αλλά και ο πολιτισμός.