Ξέσπασμα Πλατανιώτη: «Η βαθμολογία στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν εξευτελιστική»
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη εξέφρασε τους προβληματισμούς της μετά από την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μερικές ημέρες μετά από την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ευαγγελία Πλατανιώτη – που τερμάτισε στην έκτη θέση μαζί με την Σοφία Μαλκογεώργου στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης – δημοσίευσε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagrtam, μέσω της οποίας έκανε μια μικρή ανασκόπηση των Αγώνων του Παρισιού και μοιράστηκε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για την βαθμολογία έλαβαν, χαρακτηρίζοντάς την εξευτελιστική.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “η χειραγώγηση των αγώνων συνεχίζεται” και ότι “η Παγκόσμια Ομοσπονδία κάνει προσπάθειες για να περιορίσει κάθε άδικη μεταχείριση, αλλά δυστυχώς, ενώ οι κανόνες αλλάζουν, οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι”, ενώ κατέληξε ευχαριστώντας τους συνεργάτες της για το φετινό ταξίδι και τις εμπειρίες που αποκόμισε στη Γαλλία.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που σκέφτομαι και αισθάνομαι αυτή τη στιγμή. Θέλω και δεν θέλω να τα μοιραστώ, ταυτόχρονα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και με την συναθλήτριά μου, Σοφία, τερματίσαμε έκτες, μια θέση που είναι η καλύτερη που έχει φτάσει η χώρα μέχρι τώρα. Θα έπρεπε να είμαι χαρούμενη και εν μέρη είμαι, γιατί ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας, είχαμε την πιο δύσκολο πρόγραμμα που έχει υπάρξει στην ιστορία του αθλήματος και δουλέψαμε σκληρά για να έχουμε τόσο την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, όσο και την απόδοση για ένα ολυμπιακό μετάλλιο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η θέση που τερματίσαμε δεν αντιπροσωπεύει αυτό που παρουσιάσαμε, για αυτό και η απογοήτευση επισκιάζει ολοκληρωτικά τη χαρά μου.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η δυσκολία του προγράμματος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα, αφού δείχνει την ικανότητα του αθλητή να παρουσιάσει κάτι που οι υπόλοιποι αθλητές δεν μπορούν. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν υψηλότερος από τις αντιπάλους μας, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να χάσουμε αυτό το μετάλλιο εκτός αν λαμβάναμε μηδέν (βάση) εξαιτίας ενός τεχνικού λάθος ή να είχαμε κακή απόδοση. Τίποτα από αυτό δεν έγινε αφού η απόδοσή μας ήταν ισάξια του προγράμματός μας.
Παρόλα αυτά, η βαθμολογία που πήραμε ήταν εξευτελιστική, ουσιαστικά μας πέταξε εκτός βάθρου. Αυτές τις βαθμολογίες τις έλαβα όταν ξεκινούσα να προπονούμαι σε αυτό το άθλημα σε ηλικία 7 ετών. Όπως έχουμε δει, η χειραγώγηση των αγώνων συνεχίζεται. Ξέρω ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία κάνει προσπάθειες για να περιορίσει κάθε άδικη μεταχείριση, αλλά δυστυχώς, ενώ οι κανόνες αλλάζουν, οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι.
Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, εκτός αν το AI (σ.σ τεχνητή νοημοσύνη) αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Είμαι εδώ για την πρόοδο του αθλήματος αλλά αρνούμαι να υποστηρίξω την αδικία ενάντια στην προσπάθεια των αθλητών. Υποβάλλω τον εαυτό μου και το κορμί μου σε απίστευτα σκληρές προπονήσεις σε μια προσπάθεια να πετύχω ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αυτό που αξίζουμε ως αθλητές είναι ο σεβασμός στις προσπάθειές μας και μία δίκαιη κρίση ασχέτως από την εθνική ομάδα που εκπροσωπούμε. Αυτό δεν το είδαμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Aγώνες.
Ευχαριστώ πολύ όλους όσους μας υποστήριξαν. Τη Σοφία, για την εξαιρετική μας συνεργασία. Τις προπονήτριές μου, Αναστασία Γκούτσεβα και Ναταλία Τσερνέσκα. Τον γυμναστή μας, Αλέξανδρο Προβολισιάνο. Τον φυσικοθεραπευτή μας, Γιώργο Δεμέτη, την Κολυμβητική Ομοσπονδία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον χορηγό μας Ubitech που πίστεψε στο όνειρό μας και ήταν στο πλευρό μας.
Αυτοί οι Ολυμπιακοί μου προκάλεσαν πολύ πόνο, αλλά το ταξίδι με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Ξεπέρασα τα όριά μου, τη δύναμή μου, τα αισθήματά μου και δημιούργησαν έναν ισχυρό δεσμό με τους ανθρώπους που ανέφερα πιο πάνω”.