Κορωνοϊός: Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ το υπουργείο Υγείας τονίζει πως βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα σε περίπτωση αναζωπύρωσης του ιού.

Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για το ξέσπασμα ενός 6ου κύματος κορωνοϊού πριν τον Σεπτέμβρη, καθώς τις τελευταίες μέρες οι επαναμολύνσεις ειδικότερα και τα κρούσματα γενικότερα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στη χώρα μας.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους τονίζουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ το υπουργείο Υγείας τονίζει πως βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα σε περίπτωση αναζωπύρωσης του ιού.

Τέλη κυκλοφορίας: Αυτό είναι το πρόστιμο σε όσους δεν πλήρωσαν
Τέλη κυκλοφορίας: Αυτό είναι το πρόστιμο σε όσους δεν πλήρωσαν

Σαρηγιάννης: Το αποτύπωμα θα φανεί σε 3 εβδομάδες

Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα λύματα «που δείχνουν αύξηση στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι και στην Αττική.

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

«Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμφώνησε ότι «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε» και ανέφερε ότι η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες. 

Δεν αποκλείεται να έχουμε πάλι 50 θανάτους την ημέρα

«Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους 50 θανάτους την ημέρα.

«Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. ‘Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Γκάγκα: Σε λογική προφύλαξης το φθινόπωρο

«Το φθινόπωρο θα πάμε σε μια λογική προφύλαξης όπως πάμε για την γρίπη γιατί ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος, έχουμε συγχρωτισμό, αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πάμε σε έναν εμβολιασμό πιο καθολικό. Οι ηλικίες και το ποιος θα το κάνει θα είναι θέμα συστάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό για την Covid-19, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Έχουμε ένα κύμα έξαρσης

«Έχουμε ένα κύμα έξαρσης που το είδαμε καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται όμως να μην ανεβαίνει εκθετικά όπως ανέβαινε μέχρι τώρα και ο κυριότερος λόγος είναι ότι είμαστε ανοσοποιημένοι. Έχουμε πράγματι 8000-9000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές, αλλά παρά την αύξηση έχουμε και εξιτήρια και αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 700 ασθενείς που είναι νοσηλευόμενοι για κόβιντ όταν στο peak της πανδημίας είχαμε πάνω από 6000» επισήμανε.

«Έχουμε και εμβολιασμένους που το ξαναπερνάνε και είμαστε μισοί-μισοί στις εισαγωγές. Να θυμίσω όμως ότι 80% είναι εμβολιασμένοι, άρα εάν το εμβόλιο δεν λειτουργούσε θα ήμασταν 80% εμβολιασμένοι και 20% ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το εμβόλιο. Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι οι νέες παραλλαγές Όμικρον, η 4 και η 5 ξανακολλάνε» προσέθεσε η κ. Γκάγκα.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, σημείωσε ότι ακολουθούμε και στην χώρα μας τα μέτρα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο. «Όλη η Ευρώπη έχει βγάλει την μάσκα εδώ και 2 μήνες. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν συγχρωτίζονται ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά να προσέχουν, δηλαδή να φοράνε την μάσκα. 2,5 χρόνια μετά δεν γίνεται να βάλουμε μέτρα με το ζόρι σε όλους. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει την τέταρτη δόση, η οποία είναι διαθέσιμη ήδη για τους πιο ευάλωτους εδώ και μήνες. Αλλά είναι σημαντικό επίσης να έχουμε μια φυσιολογική ζωή» εξήγησε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συμβουλεύει να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβρη για να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών. 

Τον Σεπτέμβρη οδηγίες για 4η δόση

Τον Σεπτέμβρη θα υπάρξουν οδηγίες για την τέταρτη δόση εμβολιασμού, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Για την κατηγορία της «γριπώδους συνδρομής», όπως αναφέρθηκε σε όσους ων νοσούν με κοροναϊό μένοντας σπίτι, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια αλλά επιμένουν και μετά την ανάρρωση «επί μήνες».

Σχετικά με το ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο, η κυρία Ψαλτοπούλου απάντησε ότι η προσοχή παραμένει:

  • σε άτομα 70 ετών και άνω
  • άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και σε εκείνους που τα φροντίζουν
  •  ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους  που όπως είπε η καθηγήτρια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα  «να φτάσουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν».

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση κρουσμάτων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο είπε τέλος η κυρία Ψαλτοπούλου και σχετικά με τους «υπότυπους Α4 και Α5», επανέλαβε ότι διαπιστώνεται μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά όχι βαριά νόσηση.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24