Κορονοϊός: Ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown μετά τις γιορτές

Οι φετινές γιορτές βρίσκονται υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και η απειλή του Lockdown αφορά όλη την Ευρώπη και βέβαια καθόλου δεν αποκλείεται και στη χώρα μας.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, ο οποίος δεν απέκλεισε ένα νέο lockdown, είπε για την μετάλλαξη Όμικρον ότι «μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, είναι ρεαλιστικό σενάριο. Μελετάμε τη δυνατότητα να πάρουμε άλλα μέτρα πριν το lockdown».

«Την Πρωτοχρονιά θα έχουμε κυριαρχία της ‘Όμικρον’ στην Ελλάδα. Μείωση της Δέλτα και γρήγορη αύξηση της Όμικρον. Έχουμε μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη και για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σοβαροί», κατέληξε ο καθηγητής.

Ο κορονοϊός, λοιπόν,  με τη μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει και οι άμυνες αρχίζουν ξανά να λυγίζουν.

Ένα σεριάνισμα στις δηλώσεις των ειδικών στη χώρα μας και διεθνώς, και ένα πέρασμα από τα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά stites αλλά και μια γνώση των μέτρων που παίρνονται εσπευμένα σε όλη την Ευρώπη είναι αρκετό για να καταλάβει και ο πιο ανυποψίαστος ότι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι πιθανότητες για ένα “ξεγυρισμένο”  lockdown μετά τις γιορτές.

Η Ολλανδία ήδη εφαρμόζει lockdown, η Δανία έκλεισε πρόωρα τα σχολεία,  στο Ηνωμένο Βασίλειο, πληθαίνουν οι συζητήσεις για πιο αυστηρά μέτρα, οι Ισπανοί το σκέφτονται πάλι, οι Γερμανοί το ξαναφέρνουν από το πίσω μέρος του μυαλού τους μπροστά  και το ίδιο και οι Γάλλοι, οι Σουηδοί και οι Πορτογάλοι.

Εκπέμπει σήμα κινδύνου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προτρέπει τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για έκρηξη κρουσμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ηπείρου λόγω της παραλλαγής Όμικρον: «Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η μετάδοση στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μορφής του ιού και της ικανότητάς του να ξεφεύγει από τις άμυνες που αναπτύχθηκαν χάρη στα εμβόλια. Όλα αυτά, προσθέτει, θα επιδεινώσουν τη λεπτή επιδημιολογική κατάσταση που ήδη προκαλεί την παραλλαγή Δέλτα. Μπροστά σε αυτό το ανησυχητικό σενάριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι είναι «επείγον» να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού – και προσέξτε ιδιαίτερα το τελευταίο: και να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις Υγείας για την επικείμενη σημαντική αύξηση της πίεσης της υγειονομικής περίθαλψης».

Η Ισπανία με την ανάσα κομμένη…

Οι υπεύθυνοι των κέντρων Υγείας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη βρίσκονται με την ανάσα κομμένη, πριν από το ξέσπασμα του έκτου κύματος του κορονοϊού- γράφει η El Pais. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω της πανημίας σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα: 6.667 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους οι 1.306 έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας παρακολουθούν με «ανησυχία» το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες. Αν και ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού (στην Ισπανία) κυμαίνεται περίπου στο 80% και λειτουργεί σαν ανάχωμα για την εξάπλωση της νόσου, τα υγειονομικά κέντρα παρουσιάζουν ήδη κορεσμό.

Το βραχυπρόθεσμο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ζοφερό: Οι επαγγελματίες της Υγείας προβλέπουν μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, λόγω της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, και των επιπτώσεων της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μετά τα Χριστούγεννα.

Στη Γαλλία ανησυχία για την επιδημία που εξελίσσεται με εκθαμβωτικό τρόπο

«Η παραλλαγή Όμικρον θα χαλάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων;» διερωτώνται οι ειδικοί, αλλά και οι κάτοικοι του Παρισιού και των μεγάλων πόλεων που αγωνιούν… Πριν από μερικές εβδομάδες, οι προβλέψεις των επιδημιολόγων, ωστόσο, έδειχναν ένα ειρηνικό τέλος για το 2021. Τώρα οι μολύνσεις από την μετάλλαξη Όμικρον, τους κάνει όλους να είναι περισσότερο συγκρατημένοι. Μπορούμε εύλογα να σκεφτούμε ότι οι δύο εβδομάδες των διακοπών θα πρέπει να ενισχύσουν τη δυναμική της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

«Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό, η ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων να μην γίνει καθόλου αισθητή στις καμπύλες της επιδημίας και κατά μείζονα λόγο στο σύστημα φροντίδας, όταν σχεδόν 1400 άτομα νοσηλεύονται κάθε μέρα και 270 εισάγονται σε ΜΕΘ. Γιατί μια άλλη επιδημία εξελίσσεται με εκθαμβωτικό τρόπο: αυτή της παραλλαγής Όμικρον», γράφει το France24 και ο νοών νοείτω…

Στην Ολλανδία… λουκέτο

Η Ολλανδία βρίσκεται σε lockdown από την Κυριακή.

«Η Ολλανδία θα μπει σε lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει το κύμα της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα: εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα έκλεισαν από την Κυριακή (19 Δεκεμβρίου) έως τις 14 Ιανουαρίου, ενώ τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Επιτρέπονται πλέον μόνο δύο επισκέπτες στο σπίτι, εκτός από την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, τις 26 Δεκεμβρίου και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου θα επιτρέπονται έως τέσσερις επισκέπτες.

Στην Αγγλία σενάρια για όλα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δέχτηκε πιέσεις το βράδυ της Κυριακής ώστε να μην επιβάλει περιορισμούς που θα «χαλάσουν» τα Χριστούγεννα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι βουλευτές των Τόρις, είπαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα αυστηροποίησης των μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει τρία σενάρια για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον: Περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, κλείσιμο παμπ και εστιατόριων και – τι άλλο πια; – ένα ακόμα lockdown. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δεν απέκλεισε την έναρξη ισχύος των μέτρων πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι Γερμανοί μπροστά σε σκληρά μέτρα

Σχέδια λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι υπηρεσίες να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ακόμη και εάν εκατομμύρια εργαζόμενοι νοσήσουν ή τεθούν σε προληπτική καραντίνα περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, εν όψει του κύματος της παραλλαγής «Ο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η Καγκελαρία έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας και τα ομοσπονδιακά και κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών, Υγείας και Οικονομίας να εκπονήσουν τα σχέδια αυτά, καθώς αναμένονται προβλήματα στον υγειονομικό κλάδο, στις μεταφορές και στο λιανεμπόριο.

Υπέρ της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο τοποθετήθηκε νωρίτερα σήμερα και η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η δύναμη άμεσης αντίδρασης πολλών υπηρεσιών ήδη περιορίζεται.

Μπορεί ο όρος lockdown να αποφεύγεται μετά βδελυγμίας, ωστόσο τα μέτρα θα είναι αυστηρά.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δεν έχει εξηγήσει σε ποιο βαθμό θα φθάσουν οι περιορισμοί, ωστόσο το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, τις μεγάλες εκδηλώσεις και τη λειτουργία των νυχτερινών κλαμπ.

Ο απερχόμενος δήμαρχος του Βερολίνου (είναι κυβερνήτης της γερμανικής μητρόπολης), Μίχαελ Μιούλερ,  προειδοποίησε ότι στη γερμανική πρωτεύουσα δεν θα υπάρξουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αυτές του παρελθόντος.

Στο μεταξύ ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι εν όψει της διασποράς της παραλλαγής «Όμικρον», αναμένει από τον Ιανουάριο σημαντικούς επιπλέον περιορισμούς, ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Στην Ιταλία ανησυχούν

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι υπάρχει «ανησυχία» εντός της κυβέρνησης καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού – Όμικρον – σαρώνει την Ευρώπη. Ο Σπεράντσα, μιλώντας σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, κάλεσε τους Ιταλούς για «μέγιστη προσοχή» και προέτρεψε τον κόσμο «να αποφεύγει τις συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την επιβολή σκληρότερων μέτρων για τον περιορισμό ενός νέου κύματος κρουσμάτων Covid-19, σε σύσκεψη στις 23 Δεκεμβρίου (την Πέμπτη) ωστόσο τόνισε ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις»· δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τους πιθανούς νέους περιορισμούς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την απαίτηση τεστ για Covid για πολυσύχναστους χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, ακόμη και για εμβολιασμένα άτομα.

Πορτογαλία: Νέα μέτρα από 26 Δεκεμβρίου, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται

Η Πορτογαλία έδωσε χθες Τρίτη εντολή για κλείσιμο των κλαμπ και των μπαρ και ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά της Covid-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρειάζεται αρνητικό τέστ Covid για τη διαμονή σε ξενοδοχεία της Πορτογαλίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σουηδία: Οχυρώνεται με τηλεργασία και λιγότερο συνωστισμό έναντι της «Όμικρον»

Η Σουηδία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, και θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, καθώς αυξάνει τους περιορισμούς που έχουν στόχο την αναχαίτιση της αύξησης των νέων μολύνσεων της Covid-19.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, η οποία προσήλκυσε την παγκόσμια προσοχή πέρυσι επιλέγοντας να μην επιβάλει αυστηρή καραντίνα, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά.

Στο μεταξύ νέες προβλέψεις του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία έδειξαν ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο.

Η Σουηδία μπορεί να δει περισσότερα από 15.000 κρούσματα Covid-19 ημερησίως στο χειρότερο σενάριο στα μέσα Ιανουαρίου, αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που έγιναν γνωστές σήμερα.

Σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι ημερήσιες μολύνσεις είχαν κορυφωθεί σε μόλις πάνω από 11.000 κρούσματα.

Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 23η Δεκεμβρίου –το δεύτερο στάδιο των σχεδίων της κυβέρνησης– περιλαμβάνουν επίσης όριο 50 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και την ανάγκη επίδειξης ενός εμβολιαστικού πάσου για τις δημόσιες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση περιέγραψε έναν οδικό χάρτη τριών επιπέδων για πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, με τα τελευταία μέτρα να σηματοδοτούν το δεύτερο στάδιο.

Ελλάδα

Τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ειδικούς και κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται πλέον όλες οι δυνάμεις ώστε να συγκρατηθεί ένα πιθανό πιο επιθετικό κύμα το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα ξανανοίξει η πλατφόρμα για τη διάθεση των self test. 

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις» είπε.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές απέκλεισε προς το παρόν με χθεσινές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα σενάρια των τελευταίων ημέρων για το θέμα των σχολείων.

Με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται μέτρα. Όπως η αύξηση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις στα ωράρια στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς.

« (….) Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών. Όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.