Κορωνοϊός – Ανεμβολίαστοι & ηλικιωμένοι χωρίς την τρίτη δόση στο στόχαστρο
Τους 4 βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν είτε στον θάνατο από κορωνοϊό είτε στη βαριά νόσηση υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, χτυπώντας καμπανάκι για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Είναι οι τέσσερις παράγοντες που οδηγούν στη βαριά νόσηση ακόμα και στο θάνατο:
– Η ηλικία, καθώς οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ηλικιωμένους
– Τα συνοδά νοσήματα του νοσούντος
– Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
5ο κύμα για εμβολιασμένους
Δύσκολος αντίπαλος αποδεικνύεται η παραλλαγή Δέλτα κάτι που αποτυπώνεται καθημερινά στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Οργανισμού, περίπου το 40% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά σε εμβολιασμένους, εκτός των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά τις παραγωγικές ηλικίες έως 59 ετών.
«Μαύρος» Νοέμβριος και ο φετινός. Πάνω από 1.000 νεκρούς μετρά ο μήνας, καθώς μετά το πρώτο δεκαήμερο ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν καθημερινά αυξάνεται, με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα με 87 θανάτους.
Περισσότερους από 17.000 νεκρούς από κορωνοϊό μετρά η χώρα, που ορίζει τους νεκρούς από τον ιό βάσει του πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία ακολουθούν άλλο τρόπο καταγραφής, καθώς αν ο θάνατος επέλθει 28 ημέρες μετά τη νόσηση δεν τον αποδίδουν στην πανδημία. Αν και η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον βρετανικό τρόπο, θα κατέγραφε 20% λιγότερους θανάτους.
Με τη μετάλλαξη Δέλτα παρούσα και τους εμβολιασμούς πρώτης και αναμνηστικής δόσης να τρέχουν, ο ΕΟΔΥ προσανατολίζεται να αλλάξει τον τρόπο παρουσίασης των δεικτών της πανδημίας.
Στο εξής θα παρουσιάζει το ποσοστό ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων στο σύνολο των ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς και τα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών που θα αφορούν τις δύο αυτές ομάδες.