Ο υποψήφιος στις εκλογές της Ε.Ο.Κ. με τον συνδυασμό «Πρώτα το μπάσκετ», Ιωσήφ Βουράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, ενώ αναφέρθηκε και στη δράση της παράταξης του Παναγιώτη Φασούλα

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Πινελιές στα Σπορ» στο «Κανάλι 1 90,4 FM», ο πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά και υποψήφιος στις εκλογές της Ε.Ο.Κ. με τον συνδυασμό «Πρώτα το μπάσκετ», Ιωσήφ Βουράκης.

Αναλυτικά, όσα είπε ο κ. Βουράκης:

Για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών: Καλή επιτυχία στον κ. Λιόλιο και τους υποψήφιούς του. Είναι αρκετά καλά, μεγάλα ονόματα του χώρου, οπότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνεται αυτό για το οποίο βγήκε και ανακοίνωση από το συνδυασμό μας, να παίρνουν (σ.σ. σε σωματεία) και να τους λένε ότι μπορούν να δουν και τι θα ψηφίσουν. Ας ασχοληθούν με το μέγεθος των υποψηφίων τους, παρά με το να προσπαθούν να «εκβιάσουν» σωματεία για να ψηφίσουν. Δεν θα έπρεπε να περάσει στα σβηστά. Ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα της Δημοκρατίας το 2024 και θεωρώ άκυρο να συζητάμε για το αν μια εκλογική διαδικασία είναι διαβλητή ή όχι. Πιο λάθος θεωρώ ότι κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία να συζητούν ότι μπορούν να δουν και τι θα ψηφίσεις.

Για τον στοιχηματισμό στο μπάσκετ: Γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται να διαφημίσεις τσιγάρο, ποτό και οτιδήποτε έχει να κάνει με κάτι που μπορεί να δημιουργήσει εθισμό. Παρ’ όλα αυτά, στο μπάσκετ και σε πολύ μικρές κατηγορίες, το στοίχημα πρωταγωνιστεί. Και βλέπουμε καταστάσεις σε τοπικά πρωταθλήματα, παράγοντες ή παίκτες να παίζουν στοίχημα από τον πάγκο. Δεν μπορεί να το βλέπω εγώ και να μην το ξέρει η Ομοσπονδία. Δεν μπορεί να καταγγέλλεται κάτι τέτοιο και να μην βγαίνει να απαντήσει η Ομοσπονδία. Είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Για το ζήτημα της διαφάνειας: Στις προηγούμενες εκλογές, που δεν είχα ασχοληθεί ενεργά, είδα τον νυν πρόεδρο να καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρο περί διαφάνειας. Κέρδισε τις εκλογές, ανέλαβε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Τι έχει γίνει; Δεν μπορείς να κατηγορείς μια προηγούμενη διοίκηση ότι δεν ανέβασε τίποτα στη Διαύγεια ως όφειλε ή ότι δεν υπήρχε σωστή διαχείριση των οικονομικών και να κάνεις ακριβώς το ίδιο, πατώντας στο δικαίωμα που δίνει ο Νόμος μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό να μην αναρτάται τίποτα στη Διαύγεια. Όταν μιλάς για διαφάνεια, εννοείς διαφάνεια παντού.

Για τη μη αξιοποίηση των ταλέντων στα τοπικά σωματεία: Είναι πρακτικό το θέμα. Ένας γονιός πηγαίνει το παιδί του, που είναι καλός παίκτης, σε ένα σωματείο. Δεν θα ασχοληθεί το σωματείο και ο προπονητής με το παιδί που έχει ταλέντο, γιατί πρέπει να στηρίξει οικονομικά με κάποιο τρόπο και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Το να στηρίξεις ένα ταλέντο σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Γιατί δεν το κάνει το σωματείο; Γιατί μπορεί ο πατέρας να θεωρεί ότι το παιδί του δεν μπορεί να παίζει σε μια ομάδα και τις επόμενες χρονιές να το αλλάξει. Πώς θα επενδύσει ένα τοπικό σωματείο σε ένα ταλέντο; Ξεκινάμε από εκεί. Πρέπει η Ομοσπονδία να βρει τον τρόπο να υπάρχει μια εκατέρωθεν δέσμευση. Από τη μία να μη μπορώ να πάρω το παιδί μου να το πάω όπου θέλω, όποτε θέλω, από την άλλη, να δώσεις τα εργαλεία σε ένα σωματείο, ώστε να μπορέσει να δουλέψει ένα ταλέντο.

Για τα οφέλη του να γίνουν επενδύσεις στα τμήματα υποδομών: Αν υπήρχε μια σωστή υποδομή από κάτω προς τα πάνω, δεν θα ευνοούσε και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Θα ήταν πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, θα ήταν πιο ανταγωνιστικό όλο το σύστημα και οι μεγάλες θα έκαναν περισσότερες επενδύσεις για να υπάρχει και μεγαλύτερο προσφερόμενο προϊόν

Για την πολιτική «ταυτότητα» του συνδυασμού: Αυτοδιοικητικά προέρχομαι από μια παράταξη όπου υπάρχει ένα μίγμα κομματικό. Με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη τα τελευταία 12 χρόνια, υπάρχει παρουσία από τον κεντροαριστερό χώρο, τον αριστερό χώρο, το δεξιό χώρο και έχουμε καταφέρει όλοι μας να συνεργαστούμε, ο καθένας με τις δικές του καταβολές. Το θέμα είναι να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα, τι θέλεις να κάνεις.  Παναγιώτης Φασούλας έχει κάνει ένα κάλεσμα προς όλους, να κάτσουμε δίπλα του, να φτιάξουμε κάτι καλύτερο και να δώσουμε στο μπάσκετ αυτό που μας έχει δώσει τα προηγούμενα, δυστυχώς πολλά, χρόνια πίσω

Για τον επικεφαλής του συνδυασμού Παναγιώτη Φασούλα: Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει μια συνέπεια τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσε, δεδομένου ότι είχε χάσει τις εκλογές, να μην ασχοληθεί και να μην δείξει ενδιαφέρον. Ασχολήθηκε, έκανε σοβαρή αντιπολίτευση. Θα μπορούσε και τώρα να μην ασχοληθεί. Παρ’ όλα αυτά, το ότι ασχολείται ξανά και προσπαθεί με σοβαρό πρόγραμμα, με τα πάντα καταγεγραμμένα να παρουσιάσει αυτό που θέλει να κάνει στο μπάσκετ, δείχνει μια συνέπεια.

Για τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στο συνδυασμό: Είχα την τύχη από αυτή τη διαδικασία να γνωρίσω προσωπικότητες του χώρου, που στα δικά μου μάτια, δεν εκπροσωπούν ένα σωματείο, αλλά σωστούς αθλητές που, τελειώνοντας την καριέρα τους, ασχολήθηκαν με άλλα πράγματα, στα οποία ήταν επιτυχημένοι. Ας αφήσουμε στην άκρη τον Παναγιώτη Φασούλα και την ιστορία που έχει στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Περικλής Δορκοφίκης ως αντιδήμαρχος Αθλητισμού στη Γλυφάδα. Όποιος ασχοληθεί να μάθει τι έχει κάνει στην πόλη στο κομμάτι του αθλητισμού και των υποδομών, θα δει ότι έχει γίνει τρομερή δουλειά. Ένας άνθρωπος των γηπέδων που ασχολήθηκε με αυτό που ήξερε. Ο Γιάννης Μπουρούσης πήγε στην Καρδίτσα και έκανε θαύματα. Δεν κοιτάμε από ποιο σωματείο προέρχεται ο καθένας, αλλά τι έχει κάνει. Και στον Πειραιά έχουν γίνει πολλά πράγματα και άλλοι υποψήφιοι έχουν κάνει δουλειά. Αν ο καθένας, στο δικό του κομμάτι που δραστηριοποιήθηκε, είτε είναι Δήμος, είτε ένα σωματείο, κατάφερε να πετύχει κάποια πράγματα, φανταστείτε πόση δουλειά μπορεί να βγει αν ασχοληθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με την Ομοσπονδία του αθλήματος που υπηρετούν τόσα χρόνια, έχουν ιδρώσει τη φανέλα και ξέρουν πρώτα και καλύτερα από όλους μας τι χρειάζεται αυτό το άθλημα.

Για την οικονομική αυτονομία της Ομοσπονδίας: Είναι υπολογισμένο από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν, αλλά πρέπει να διατεθούν σωστά. Αυτό γινόταν έως το 2017. Από εκεί και πέρα σταμάτησε. Ένα σωματείο για να κάνει έναν αγώνα θέλει ένα τεράστιο ποσό. Γλιτώνοντας αυτό το ποσό, το σωματείο το δίνει αλλού, προς όφελος δικό του και των παικτών που έχει. Το μπάσκετ είναι ένα προϊόν που μπορείς να το «πουλήσεις» και να έχεις πολλά έσοδα. Να μην χρειάζεται μόνο το Κράτος να σε επιχορηγήσει. Το Κράτος δίνει ψίχουλα σε όλα τα αθλήματα όχι μόνο στο μπάσκετ. Πρέπει να έχεις μια αυτονομία, όχι μόνο οικονομική. Πρέπει να έχεις μια σωστή διαχείριση, να μην πατάς πάνω σε Νόμους που διευκολύνουν να μην αναρτάς στη Διαύγεια το τι γίνεται, να έχεις άμεση επαφή με τα σωματεία, με τις Ενώσεις, να δώσεις το δικαίωμα αυτονομίας των Ενώσεων. Όσοι έχουν περάσει από αυτό το κομμάτι, ξέρουμε ότι δεν είναι πολύ καθαρά τα πράγματα εκεί. Δεν ήταν και συνεχίζουν να μην είναι.

Για την εξασφάλιση της ισονομίας: Κανένα σωματείο, είτε μικρό, είτε τοπικό, είτε μεγάλο, δεν θα παραπονεθεί ποτέ αν ξέρει ότι ένας άνθρωπος ή μια ομάδα ανθρώπων που ασκούν διοίκηση, του εξασφαλίζει το 50-50. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το 2016-2018 που ήμουν πρόεδρος στην ΚΕΔ-ΕΣΚΑΝΑ έκανα μια συγκέντρωση με τα σωματεία της Ένωσης και τους ρώτησα τι θέλουν. Στους 20, οι 19 είπαν 50-50. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνεις και να ξέρεις ότι ή θα κερδίσεις ή θα χάσεις γιατί απλά ο άλλος είναι καλύτερος και όχι επειδή ο οποιοσδήποτε διαιτητής ή παράγοντας έκανε κάτι άλλο; Αυτό το εγγυάται και ο Παναγιώτης (σ.σ. Φασούλας) και όλοι όσοι είμαστε μαζί του.

Για τα γήπεδα-«μπαλόνι» που είχε δεσμευθεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας: Το παράπονο όλων είναι ότι τις προηγούμενες χρονιές ο τότε υποψήφιος και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε τάξει 100 «μπαλόνια» σε όλη την Ελλάδα. Δεν έγινε κανένα.