Η Πρωτοχρονιά φέρνει την κακοκαιρία «Ζηνοβία» – Πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία
Σε μείωση θερμοκρασία και κακοκαιρίες μας επιφυλάσσει αυτή η αλλαγή χρόνου με τη θερμοκρασία να πέφτει απότομα...
Μπορεί οι ημέρες των Χριστουγέννων να πέρασαν με ήπιες, για τα δεδομένα της εποχής, συνθήκες, ωστόσο αυτές που θα ακολουθήσουν τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά θα έχουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα χαρακτηριστικά πραγματικής κακοκαιρίας.
Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης, που αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα, θα φέρουν πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς από τις κλιματικές τιμές της εποχής.
Ήδη πάντως, αρκετά σημεία της χώρας, έχουν αρχίσει να παίρνουν μια πρώτη «γεύση» της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της Ελλάδας, τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας, ενώ ακόμα και η Πάρνηθα «άσπρισε».
Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της Πέμπτης
Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.g, καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουτύρω του Καρπενησίου (-4,5), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-4,2), στο Νευροκόπι (-4), στην Τρίπολη (-3,9), στο Βαρικό Φλώρινας (-3,4) και στη Βυτίνα Αρκαδίας (-3,3 βαθμοί).
Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα -της τάξης του ενός έως τριών βαθμών- από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες όμως, αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (έως και δέκα βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές) η οποία θα σχετίζεται με την κακοκαιρία «Ζηνοβία» και τις αρκτικές αέριες μάζες που θα τη συνοδεύουν. Αντίθετα, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας, στη Δυτική και στη Βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν πολύ θερμές αέριες μάζες, έως και δέκα βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές.
Στο «μάτι» των χιονοπτώσεων θα είναι και η Αττική. Το θερμόμετρο αναμένεται να πλησιάσει το μηδέν, ενώ οι ψυχρές μάζες θα κάνουν την θερμοκρασία να δίνει την αίσθηση πως θα είναι τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερη, όπως για παράδειγμα στα βόρεια προάστια την Κυριακή όπου θα χιονίζει.
Σύμφωνα με το meteo.gr, πέρα από την Πάρνηθα όπου αναμένεται να χιονίσει από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη το πρωί, χιόνια αναμένεται να πέσουν και στις εξής περιοχές:
Στην ανατολική και βαθμιαία τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σταδιακά από το μεσημέρι στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.
Στις υπόλοιπες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ποια ήταν η Ζηνοβία
Η Ζηνοβία, σύμφωνα με τη wikipedia, ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους. Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας. Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.και βραδινές ώρες.
Πηγή: parapolitika.gr