Πώς ξεκίνησε όλη η ιστορία με την άφιξη ξένων διαιτητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πώς η ΑΕΚ κατάφερε να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας διαβάζοντας τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το φετινό επικοινωνιακό επιτελείο της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ συνεχίζει ακάθεκτο να πουλάει τρέλα και αυτή τη φορά ανέφερε ευθαρσώς ότι η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ομάδα που τάχθηκε υπέρ της έλευσης ξένων διαιτητών στην Ελλάδα! Και η ανακοίνωση αυτή γράφτηκε 10 Απριλίου και όχι πρωταπριλιά…

Οι μνήμες γυρίζουν πίσω στο 2018 (τότε που οι εξυγιαντές είχαν πάρει πίσω τις Κυριακές τους) και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο που ακολούθησε τον περίφημο αγώνα της Τούμπας με την είσοδο Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με όπλα και μπράβους. Τότε εμφανίστηκε ξανά ξένος διαιτητής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από δεκαετίες και ήταν ο Ισπανός Μπορμπαλάν που σφύριξε τον τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Όταν ορίστηκε ο Ισπανός διαιτητής, η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της και κάνοντας λόγο για προσβολή της Ελλάδας!

Αναλυτικά η ανακοίνωση έλεγε τα εξής:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στον ορισμό ξένου διαιτητή από την ΚΕΔ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Με σεβασμό στο πρόσωπο αλλά και τη διαιτητική καριέρα του κ. Μπορμπαλάν, χωρίς καν να μας ενδιαφέρει το ποιος θα ήταν ο διαιτητής του τελικού και χωρίς την παραμικρή διάθεση να δυναμιτίσουμε το κλίμα του αγώνα, αφού παραμένουμε οι μοναδικοί υπέρμαχοι των χαμηλών τόνων σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή προσβάλλει βάναυσα τη χώρα μας, το ελληνικό ποδόσφαιρο, την ελληνική διαιτησία και τον Έλληνα διαιτητή!

Αφήνουμε στην άκρη ότι ο συγκεκριμένος ορισμός δημιουργεί βάσει των διατάξεων του ΚΑΠ σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητά του, εγείροντας ακόμα και ζήτημα ένστασης κατά του κύρους του τελικού και εκφράζουμε την απορία μας για τη σκοπιμότητα ορισμού ξένου διαιτητή στην πρώτη ποδοσφαιρική σεζόν, μετά από πολλά χρόνια, που κατά γενική ομολογία η ελληνική διαιτησία με τα όποια λάθη της έδωσε επιτυχημένες εξετάσεις και κατά γενική ομολογία δεν καθόρισε την εξέλιξη του εγχώριου πρωταθλήματος.

Επιβεβαιώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη εμπιστοσύνη της ΠΑΕ ΑΕΚ στους Ελληνες διαιτητές και το ότι δεν είχαμε την παραμικρή ένσταση ορισμού στον τελικό οποιουδήποτε Ελληνα διεθνούς διαιτητή, τον οποίο στην πράξη ακυρώνει με την αδιανόητη επιλογή του ο κ. Μέλο Περέιρα ενώπιον των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών.»

Παρόλα αυτά, χθες η ΠΑΕ ΑΕΚ μας ενημέρωσε ότι η Ένωση ήταν η πρώτη ομάδα που ζήτησε ξένους διαιτητές στην Ελλάδα!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ

Η αλήθεια για τους ξένους διαιτητές (όσο και αν πονάει), είναι μία: Το Ελληνικό ποδόσφαιρο κατέφυγε σε αυτούς μετά από μόλις έναν χρόνο «εξυγίανσης» μετά τη σφαγή μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και τη διάλυση της συμμαχίας επί ένα έτος.

Η πρώτη ομάδα που ζητούσε επίμονα και επιτακτικά ξένους διαιτητές στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν ο Ολυμπιακός. Ακόμα και ο δημοσιογράφος Άρης Ασβεστάς που σίγουρα δεν πρόσκειται στον Ολυμπιακό, το είχε αναγνωρίσει και αναλύσει, με άρθρο του στο sport-fm.gr τον Δεκέμβριο του 2018:

Ο ίδιος δημοσιογράφος είχε ξεκαθαρίσει στην ανάλυσή του, ότι η ΑΕΚ ήταν ανοιχτά κατά του ορισμού των ξένων διαιτητών:

Μάλιστα, ούτε ο ΠΑΟΚ ήταν υπέρ των ξένων διαιτητών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο:

Εν τέλει, τα όσα συνέβησαν στη διαιτησία της σεζόν 2017/18, με αποκορύφωμα το ντέρμπι της Τούμπας με τη διαιτησία Κομίνη και το πρωτάθλημα που κατέληξε στην ΑΕΚ, έκαναν τον ΠΑΟΚ να αλλάξει γνώμη και να συνταχθεί με το αίτημα του Ολυμπιακού για ξένους διαιτητές:

Το ίδιο ιστορικό επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση του Sport24:

Η ΑΕΚ ποτέ δεν προσαρμόστηκε με αυτή την πραγματικότητα, ενώ θυμίζουμε ότι μέχρι και τις αρχές της φετινής σεζόν, μετρούσε μόλις 8 νίκες σε 57 αγώνες με ξένους διαιτητές, ένα τραγικό ποσοστό που φέτος βελτίωσε ελαφρά.

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ ήταν πάντα να επιστρέψουν οι Έλληνες διαιτητές και η δύναμη της ΑΕΚ στην ομοσπονδία είναι κάτι που καταγράφεται σε πολλά ΜΜΕ, ακόμα και στα οπαδικά της ένωσης:

Ήδη από πέρυσι τον Απρίλιο, λίγο πριν την εκλογή του στην προεδρία της ΕΠΟ, ο Τάκης Μπαλτάκος άφησε το πρώτο υπονοούμενο ότι θα ήθελε Έλληνες διαιτητές. Το καλοκαίρι αντικαταστάθηκε από αρχιδιαιτητής ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, παρότι τον ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων της λίγκας (ακόμα και οι μικρές).

Η πρώτη βολιδοσκόπηση για επαναφορά των Ελλήνων έγινε με τον αρχικό ορισμό Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στη Λεωφόρο για την 4η αγωνιστική. Οι έντονες αντιδράσεις οδήγησαν άρον-άρον στην αντικατάστασή του με ξένο διαιτητή με την ΕΠΟ να εκτίθεται διεθνώς με την αντικατάστασή του. Κατά τα άλλα, ο Μπαλτάκος θέλει να επιβάλλει το ρυθμό του.

Ακολούθως, παίχτηκε το έργο των ξένων διαιτητών από χαμηλές κατηγορίες και υπανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες, αλλά και διαιτητές που κατηγορούνται για δωροδοκία. Ο ορισμός Κροάτη διαιτητή στο ντέρμπι αιωνίων της Λεωφόρου που δεν ανήκει στην κατηγορία Elite (κατά παράβαση των συμφωνηθέντων), προκάλεσε τις αντιδράσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ενώ η ΕΠΟ που ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε κανένας διαθέσιμος αναγκάστηκε πάλι να αλλάξει τον ορισμό βρίσκοντας elite διαιτητή μέσα σε 35 λεπτά. Άλλος ένας διεθνής διασυρμός. Άλλη μία φορά που ο Μπαλτάκος απέτυχε να επιβάλλει το ρυθμό του.

Το κερασάκι στην τούρτα το είδαμε την Κυριακή με την αντικατάσταση των Πολωνών διαιτητών του αγώνα ΑΕΚ-Άρης. Επειδή κάποια δημοσιεύματα έγραψαν ότι οι διαιτητές ήταν δήθεν μεθυσμένοι την προηγούμενη μέρα, αντικαταστάθηκαν από Έλληνες! Και ας έδειξε μηδέν το αλκοτέστ… Αυτό που συνέβη την Κυριακή, ελάχιστοι το έχουν συνειδητοποιήσει. Το ντέρμπι αιωνίων κυριάρχησε στην επικαιρότητα και λίγοι κατάλαβαν τα επικίνδυνα μονοπάτια που άνοιξαν την Κυριακή και μέχρι που μπορούν να φτάσουν κάποιοι.

 

 

Ό,τι και αν έχει συμβεί όμως, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία και να σβήσει τις μνήμες. Οι ξένοι διαιτητές και το var ήταν οι μεγάλες κατακτήσεις του Ολυμπιακού απέναντι στο καθεστώς της εξυγίανσης και γι αυτό τα 3 σερί πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι Ερυθρόλευκοι από το 2019 κόντρα σε όλους και όλα και με τεράστιες βαθμολογικές διαφορές, έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία.