Η FIFA αποθέωσε μέσω του επίσημου site της τον Ότο Ρεχάγκελ, με αφορμή την κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα πριν από 20 χρόνια.

Κάθε Δευτέρα, η FIFA προβάλλει ένα ρεκόρ και σήμερα (17/6) αποτίει φόρο τιμής στον γηραιότερο προπονητή στην ιστορία της διοργάνωσης.

«Ο Ότο Ρεχάγκελ, όπως και ο Οδυσσέας, ήταν ο ευρηματικός ήρωας που ταξίδεψε μακριά». Με αυτά τα λόγια η FIFA ολοκληρώνει το αφιέρωμά της στον Γερμανό προπονητή που οδήγησε την Ελλάδα πριν από 20 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro.

«Πες μου, μούσα, για εκείνον τον ευρηματικό ήρωα που ταξίδεψε πολύ μακριά», ξεκινάει το αφιέρωμα της FIFA, παραθέτοντας στοίχους από το ποιητικό έπος του Ομήρου και συνεχίζε: «Οδήγησε τη Φορτούνα Ντίσελντορφ σε μια νίκη (σ.σ: 2-1) επί της Κολωνίας των Τόνι Σουμάχερ, Μπερντ Σούστερ, Πιερ Λιτμπάρσκι, Τόνι Γούντκοκ και Ντίτερ Μίλερ στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου το 1980. Μετέτρεψε τη Βέρντερ Βρέμης από μικρούς σε τέρατα, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα στη Bundesliga και ξεπερνώντας τη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ, που είχε Εμανουέλ Πετί, Γιούρι Τζοργκαέφ και Ζωρζ Γουεά, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1992. Ανέλαβε στη δεύτερη κατηγορία την Καιζερσλάουρερν το 1996 και, εντυπωσιακά, την οδήγησε στον μοναδικό τίτλο της κορυφαίας κατηγορίας μόλις στη δεύτερη σεζόν του. Τότε επέλεξε να δοκιμάσει το μυαλό του ενάντια σε έθνη. Η Ελλάδα βρισκόταν σε χάος όταν ανέλαβε το 2001 και το ντεμπούτο του έληξε με 5-1 από τη Φινλανδία. Ωστόσο, ο Γερμανός οδήγησε το μονοπάτι στο A EURO 2004. Εκεί, έγραψε ένα ελληνικό έπος αντάξιο της αφιερωμένης συλλογής του Ομήρου.

«Ο Ρεχάγκελ δημιούργησε μια νίκη 2-1 επί της Πορτογαλίας των Ντέκο, Λουίς Φίγκο, Μανουέλ Ρουί Κόστα, Κριστιάνο Ρονάλντο και μία ισοπαλία 1-1 με τους Ίκερ Κασίγιας, Ραούλ, Φερνάντο Τόρες και Ισπανία, περνώντας τους στη φάση των ομίλων. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Τιερί Ανρί και η Γαλλία έπεσαν θύματα γιγαντοκτονίας στα προημιτελικά. Ο Πετρ Τσεχ, ο Πάβελ Νέντβεντ και η Τσεχία αποκλείστηκαν στα ημιτελικά. Στη συνέχεια, έχοντας νικήσει την Πορτογαλία στο Πόρτο, το ίδιο έκανε ζάλισε στη Λισαβόνα. Η Ελλάδα, 300/1 αουτσάιντερ για να κερδίσει το τουρνουά, είχε δημιουργήσει αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο σοκ τίτλου στη διεθνή ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Ρεχάγκελ δεν είχε τελειώσει. Αφού οδήγησε την Ελλάδα σε μια ανατροπή της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Αντρέι Σεφτσένκο στο Ντόνετσκ για να την οδηγήσει στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιούργησε την παρθενική της νίκη στους τελικούς: 2-1 της Νιγηρίας στο Μπλουμφοντέιν το 2010. Άφησε την Ελλάδα να χρειάζεται ένα αποτέλεσμα κόντρα στον Λιονέλ Μέσι και την Αργεντινή στο κλείσιμο του 2ου ομίλου. Η Ελλάδα αποκλείστηκε. Το όνομα του Ότο Ρεχάγκελ ήταν στα βιβλία των ρεκόρ. Είχε, σε ηλικία 71 ετών και 317 ημερών, ξεπέρασε την κατάταξη του Τσέζαρε Μαλντίνι και έγινε ο γηραιότερος προπονητής στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Ο γεννημένος στο Έσσεν είχε συγγράψει ανατροπές, κατακτήσεις και ορόσημα στο Γκελζενκίρχεν, τη Βρέμη, το Καϊζερσλάουτερν, το Πόρτο, τη Λισαβόνα, το Ντόνετσκ, το Μπλουμφοντέιν και το Πολοκβάνε. Ο Ότο Ρεχάγκελ, όπως και ο Οδυσσέας, ήταν ο ευρηματικός ήρωας που ταξίδεψε μακριά και μακριά.»