Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να μπει σε τροχιά επαγγελματικής διαιτησίας για να προοδεύσει, αλλά ήδη υπάρχει αργοπορία.

«Είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας», είχε δηλώσει ο Μάκης Γκαγκάτσης στις 11 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν εκλεγεί στην προεδρία της ΕΠΟ και ενώ η επικράτησή του ήταν σίγουρη, καθώς επρόκειτο για τον μοναδικό υποψήφιο. Μπορεί από το Πάρκο Γουδή να διαρρέει ότι «κοιτάνε το θέμα», όμως υπάρχουν μόνο λόγια και όχι ουσία.

Αν ίσχυε το δεύτερο, έστω και μόνο για τα μάτια του κόσμου θα προωθούσαν σχετική διάταξη στην καταστατική ΓΣ της περασμένης Πέμπτης 26/9, όπου δέσποζαν τροποποιήσεις για υπερεξουσίες του προέδρου της ΕΠΟ και περί αμοιβής του.

Βαλέρι στην ΕΕΠ: «Ο VAR έπρεπε να παρέμβει σε 69 φάσεις, το έκανε στις 46»
Βαλέρι στην ΕΕΠ: «Ο VAR έπρεπε να παρέμβει σε 69 φάσεις, το έκανε στις 46»
Δεν γίνεται μια τέτοια αλλαγή να μην μπει στο καταστατικό της ΕΠΟ. Άλλωστε, θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι ενώσεις που θα χάσουν συνδρομές και άλλα πολλά. Όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο για να προοδεύσει πρέπει να μπει σε τροχιά επαγγελματικής διαιτησίας και ήδη υπάρχει αργοπορία, με δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022.

«Ειδικά για τις ανάγκες των εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανδρών, εισάγεται σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Η απόφαση της παρούσας κατισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται στο καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.).», αναφέρει σχετικά η παράγραφος 2 του άρθρου 148 (Νόμος 4938/2022). Πάντως, με βάσει τις τελευταίες λέξεις της διάταξης, επιβεβαιώνεται ότι θα ήταν καλό η ΕΠΟ να «επιληφθεί» και για τροποποίηση του καταστατικού της για να μην ισχυριστεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, αν και η παράγραφος 1 αναφέρει ότι «με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ύστερα από γνώμη του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου και της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών, εισάγεται σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας για τις ανάγκες των αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού χαρακτήρα».

Η Super League είναι η μόνη που από την πλευρά της έχει κάνει όλες τις κινήσεις, έχει προχωρήσει μέχρι και σε σύσταση εταιρίας και απομένουν η συμφωνία της ΕΠΟ και η έκδοση υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, αρκεί να ζητηθεί.

Επίσης, την 1η Νοεμβρίου 2022 ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ παρουσίασε στο ΔΣ της Super League το μοντέλο λειτουργίας της επαγγελματικής διαιτησίας που είναι το αγγλικό, το οποίο έχουν αντιγράψει κι άλλες λίγκες. Τα βασικά σημεία: Οι χώρες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο είναι: Αγγλία (Premier League), ΗΠΑ (MLS), Πορτογαλία (Premeira Liga, Αυστραλία (A League).

Πλήρης ανεξαρτησία με την υποστήριξη των τριών φορέων – Super LeagueΕΠΟΕταιρεία. Καμία επιρροή από τις ΕΠΣ στην εξέλιξη των διαιτητών.

πηγή: gavros.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24