Εξαιρετικά κυλάει η χρονιά όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA για την Ελλάδα και μακάρι να συνεχιστεί έτσι.

Πλώρη για την κατάρριψη της ιστορικής επίδοσης των 11.250 έχει βάλει φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο με τις υψηλές πτήσεις των ομάδων του στα Κύπελλα Ευρώπης.

Τη σεζόν 2001/2002 η χώρα μας είχε συγκεντρώσει 11.250 βαθμούς στο ranking της UEFA. Που αποτελεί την κορυφαία επίδοση στην ιστορία της. Μεταξύ όλων των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου η Ελλάδα είχε εκείνη τη χρονιά την πέμπτη καλύτερη επίδοση με διαφορά μόλις 1.321 βαθμών από την τρίτη Ιταλία και 321 (λιγότερο από μία ισοπαλία) από την τέταρτη Αγγλία.

Πώς προκύπτει η περίπτωση Γκέδες για Ολυμπιακό;
Πώς προκύπτει η περίπτωση Γκέδες για Ολυμπιακό;

Τη χρονιά της ιστορικής επίδοσης η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί με τέσσερις ομάδες, εκ των οποίων ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν συμμετάσχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA.

Οι Πράσινοι είχαν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, δίνοντας όμως 16 αγώνες λόγω του format με τους συνεχόμενους ομίλους. Υψηλή πτήση είχε καταγράψει και η ΑΕΚ φτάνοντας στη φάση των 16 του Κυπέλλου UEFA έχοντας δώσει δέκα αγώνες, ενώ ο ΠΑΟΚ σταμάτησε στον τρίτο γύρο.

Η φετινή σεζόν δίνει υποσχέσεις πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει ένα μεγάλο άλμα στην Ευρώπη.

Με τέσσερις ομάδες στους ομίλους του Γιουρόπα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και του Κόνφερενς Λιγκ (ΠΑΟΚ), με τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα σε οκτώ αγώνες, με τρεις από τις τέσσερις ομάδες μας να ηγούνται στις βαθμολογίες τους και με μέσο όρο συγκομιδής βαθμών ανά αγωνιστική τους 1.000 πόντους, η προοπτική είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα μισά του μαραθώνιου των ομίλων και το κοντέρ γράφει 5.200 βαθμούς, όσους έχει συγκεντρώσει και η Ολλανδία με την οποία ισοβαθμούμε στην 4η θέση μεταξύ όλων των χωρών.

Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση την τελευταία επταετία και δεύτερη μετά τους 8.000 πόντους τη σεζόν 2021/22. Ας μην ξεχνάμε όμως πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο συγκομιδής βαθμών (1.000) ανά αγωνιστική, τότε εύκολα η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τους 9.200 βαθμούς μέχρι την ολοκλήρωση των ομίλων.

Η φετινή σεζόν δίνει υποσχέσεις πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει ένα μεγάλο άλμα στην Ευρώπη

Από εκεί και πέρα πολλά θα εξαρτηθούν από τις προκρίσεις στον επόμενο γύρο. Ο νικητής του ομίλου στο Γιουρόπα Λιγκ επιβραβεύεται με μπόνους τεσσάρων βαθμών. Που αντιστοιχούν σε 800 πόντους για την ομοσπονδία. Ενώ ο δεύτερος παίρνει δύο βαθμούς (400 πόντοι). Όσον αφορά το Κόνφερενς Λιγκ στο οποίο βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση ο ΠΑΟΚ. Ο πρώτος του ομίλου παίρνει δύο επιπλέον βαθμούς (400 πόντοι) και ο δεύτερος έναν (200 πόντοι).

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα συνεχίζεται να βρίσκεται στη 19η θέση της γενικής κατάταξης. Αλλά αν συνεχίσει να συγκεντρώνει βαθμούς με τον ίδιο ρυθμό. Τότε είναι πολύ πιθανό να κατακτηθεί ο στόχος της 15ης θέση. Που προσφέρει μία επιπλέον ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη μεθεπόμενη σεζόν.

Στο τραπέζι υπάρχει και ένα ακραίο σενάριο: η Ελλάδα να κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στη φετινή βαθμολογία και να πάρει απευθείας ένα εισιτήριο για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ που θα διεξαχθεί με νέο format.

Ακούγεται ανέφικτο αν λάβουμε υπόψη τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι πιο παραγωγικές ομοσπονδίες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από το τι θα γίνει στους αγωνιστικούς χώρους. Για παράδειγμα, τη σεζόν 2016/17 η δεύτερη Αγγλία είχε συγκεντρώσει 14.928 βαθμούς.

Προς το παρόν προηγείται η Τουρκία με 8.250 βαθμούς, έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα των τεσσάρων εκπροσώπων που της προσφέρει μεγαλύτερο συντελεστή στην ομοσπονδία της για κάθε βαθμό ή βαθμούς που κερδίζουν οι ομάδες της. Από το δεύτερο Βέλγιο (6.000 βαθμούς) η Ελλάδα απέχει μόλις 800 βαθμούς ή δύο νίκες.

Πηγή: in.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24