Ο Γιώργος Μαρίνος, επί σειρά ετών στέλεχος του ιατρικού δυναμικού της κολυμβητικής ομοσπονδίας, ένας επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία στα αθλητικά δεδομένα της χώρας και με παρουσία σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, εκφράζεται σήμερα για το μείζον θέμα που ταλανίζει τον πλανήτη και κατά συνέπεια την ελληνική κοινωνία, την πανδημία.

Ο Γιώργος Μαρίνος, επί σειρά ετών στέλεχος του ιατρικού δυναμικού της κολυμβητικής ομοσπονδίας, ένας επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία στα αθλητικά δεδομένα της χώρας και με παρουσία σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, εκφράζεται σήμερα για το μείζον θέμα που ταλανίζει τον πλανήτη και κατά συνέπεια την ελληνική κοινωνία, την πανδημία. Δηλώνει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίον η ομοσπονδία χειρίστηκε το θέμα και τοποθετείται στα ιδανικά και αρνητικά σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα.

Θυμίζουμε ότι η ΚΟΕ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που δημόσια τοποθετήθηκε, μέσω του προέδρου της κύριου Δημήτρη Διαθεσόπουλου, στην αναγκαιότητα μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021, ενώ δεν έδωσε το «πράσινο φως» στις αρχικές πιέσεις για συμμετοχή των πρωταθλητών και πρωταθλητριών της σε αγωνιστική προπαρασκευή εν καιρώ πανδημίας.

«Για τον πρόεδρο κύριο Διαθεσόπουλο, τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και όλους εμάς που απαρτίζουν το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΕ, προείχε η υγεία των αθλητών και των προπονητών. Με αυτό τον γνώμονα κινηθήκαμε.  Είχαμε καταλάβει πρώτοι ότι η πανδημία θα χτυπήσει και την Ελλάδα πολύ σύντομα. Δεν είχε καμία αξία να διατηρούσαμε ανοιχτές κάποιες εγκαταστάσεις για να τις χρησιμοποιήσουν οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες μας. Είδαμε γρήγορα ότι ο ιός θα δημιουργούσε πολλά κοινωνικά προβλήματα και ότι ο αθλητισμός θα έμπαινε σε δεύτερη μοίρα. Την στιγμή που πρωταθλήματα δισεκατομμυρίων σε ευρώ και δολάρια είχαν διακοπεί, ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα; Ήταν δεδομένη η αναβολή των πρωταθλημάτων και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Με μαθηματική ακρίβεια όλα αυτά. Ένας άνθρωπος με την εμπειρία του Δημήτρη Διαθεσόπουλου δεν μπορούσε να πάρει διαφορετική απόφαση. Βλέπαμε ότι ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Καταλαβαίνουμε την αγωνία των αθλητών, όλοι στην ίδια κοινωνία ζούμε άλλωστε, αλλά δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ίσως, εάν είχαμε δικά μας κολυμβητήρια και αποκλειστικά ξενοδοχεία, να μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα που μας ταλάνισε ήταν το γεγονός ότι ένας πρωταθλητής δεν έχει μόνο την καθημερινή του προπόνηση. Ποια θα ήταν η αντίδραση του εκτός πισίνας; Όλα λοιπόν έγιναν με προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλητών και όλων όσων βρίσκονται δίπλα τους. Δεν μιλάμε για δικαίωση, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Αισθανόμαστε όμως χαρούμενοι που πήραμε τη σωστή απόφαση στην κατάλληλη στιγμή».

Η Ομοσπονδία, με εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής, πήρε την απόφαση να αναβάλει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήταν η πρώτη ομοσπονδία στη χώρα που τοποθετήθηκε τόσο γρήγορα. Βρισκόμαστε δύο μήνες πριν. Μέσα Απριλίου. Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα;

«Υπάρχουν πολλά σενάρια, θετικά και αρνητικά. Δεν μπορώ όμως να προεξοφλήσω τίποτα. Όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται σε καίριες θέσεις. Αναμφίβολα, όπως έχω εξάλλου υποστηρίξει και στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο, ευχής έργον θα ήταν να πραγματοποιηθούν οι διοργανώσεις, κυρίως στα ηλικιακά πρωταθλήματα. Αν αυτό δεν γίνει ίσως καταστραφεί όλο το οικοδόμημα. Θα γίνουν όμως τα πρωταθλήματα; Για να γίνουν, ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα Σχολεία. Θα ανοίξουν; Κανείς δεν ξέρει. Ουδείς μπορεί να λησμονήσει το γεγονός ότι τα σωματεία αποτελούν το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού. Εάν δεν λειτουργήσουν οι σχολές και οι ακαδημίες τους, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Για τα Σχολεία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι να μην ανοίξουν. Όμως τι θα γίνει με τις αθλητικές δραστηριότητες; Τεράστιο ερωτηματικό. Μακάρι να προλάβουμε. Αν μηδενιστούν τα κρούσματα μέχρι μέσα Μαΐου, τότε ίσως κάτι καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού τις επόμενες εβδομάδες. Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Μέχρι τέλος Απριλίου δεν μπορώ να πω τίποτα».

Το ιδανικό σενάριο; Ποιο μπορεί να είναι αυτό;

«Το ιδανικό σενάριο θα είναι να πάνε όλα καλά μέχρι τέλος Απριλίου και στα μέσα Μαΐου να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις, να αρχίσουν οι προπονήσεις και οι προετοιμασίες των αθλητών και τέλη Ιουνίου, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να γίνουν κάποιες διοργανώσεις» εκτιμά ο Γιώργος Μαρίνος. 

Το αρνητικό σενάριο; Το απευκταίο;

«Μακάρι να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Να μην ανοίξουν τα Σχολεία και η Πολιτεία, κατά συνέπεια, να αναβάλει όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, διατηρώντας κλειστές τις εγκαταστάσεις». 

Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών. Η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης θα είναι φέτος διαφορετική. Ποια είναι η συμβουλή που θα ήθελε να δώσει ο Γιώργος Μαρίνος στους πρωταθλητές, τις πρωταθλήτριες και όλους όσους βρίσκονται δίπλα τους;

«Χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή. Προσοχή. Τις άγιες αυτές ημέρες πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι. Δυστυχώς. Οι αθλητές και οι προπονητές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής. Να προσέξουν το σωματικό τους βάρος και αν μπορούν να κάνουν ατομική άσκηση για να είναι, όσο το δυνατόν, σε καλύτερη κατάσταση όταν θα επιστρέψουμε, αργά ή γρήγορα, στην κανονικότητα. Το βασικότερο μέλημά μας είναι οι αθλητές να παραμείνουν υγιείς». 

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24