Διαβάστε περισσότερα, σχετικά με το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1959, και την παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού μας. Η συνάντηση με την αντίπαλό του έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια, με την Μίλαν. Πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Το 1959 το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο πρόγονος του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ μετρούσε ήδη τρία χρόνια ιστορίας. Και μπαίνοντας στον τέταρτο έκανε την εμφάνισή της και η πρώτη ελληνική ομάδα. Ήταν ο Ολυμπιακός. Αντίπαλός του; Η Μίλαν που και τότε ήταν μεγάλη.

Ο Ολυμπιακός της εποχής εκείνης. Από αριστερά όρθιοι οι: Ρωσσίδης, Θεοδωρίδης, Ιωάννου, Στεφανάκος, Σούλης, Πολυχρονίου. Καθιστοί: Ποσειδών, Κ.Παπάζογλου, Υφαντής, Μπέμπης, Ψύχος

Σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων δεν υπήρχε. Οι περισσότεροι όμως είδαν το ματς αυτό ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν μια ομάδα από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Τηλεόραση δεν υπήρχε και η δυνατότητα να δεις από κοντά κάποιους παίκτες μεγάλης αξίας δεν υπήρχε.

Ο αγώνας έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου στο Φάληρο και άρχισε στις 4.30 το μεσημέρι, αφού το γήπεδο δεν διέθετε προβολείς. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία. Είχε καταφέρει να αποφύγει την ήττα. Απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τους πρωταθλητές Ιταλίας γεγονός που ήταν αρκετό να κάνει περήφανους τους οπαδούς του.

Ν.Φάληρο, 13 Σεπτεμβρίου 1959

Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2 (2-1)

Α’Γύρος, Α’ αγώνας, Κ.Πρωταθλητριών

Θεατές:20.482
Διαιτητής: Φριτς Σάϊπελ (Χαμπερφέλντερ, Σάϊτεν) Αυστρία
Σκόρερς: 19′ Κ.Παπάζογλου,45′ Υφαντής – 33′,76′ Αλταφίνι

 

Ολυμπιακός Μίλαν
 Σάββας Θεοδωρίδης 1 Τζιανκάρλο Γκαλέζι
 Ηλίας Ρωσσίδης (αρχ) 2  Αλφιο Φοντάνα
 Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης) 3  Τσέζαρ Μαλντίνι
 Μίμης Στεφανάκος 4  Φρενσέσκο Ζαγκάτι
 Κώστας Πολυχρονίου 5  Νιλς Λίντχολμ
 Μπάμπης Κοτρίδης 6  Βιτσέντσο Οκέτα
 Κώστας Παπάζογλου 7  Τζιανκάρλο Ντανόβα
 Γιώργος Σιδέρης 8  Κάρλο Γκάλι
 Ηλίας Υφαντής 9  Ζοζέ Αλταφίνι
 Θανάσης Μπέμπης 10  Ερνέστο Γκρίλο
 Στέλιος Ψύχος 11  Γκαστόνε Μπεάν
Προπονητής Προπονητής
 Μπρούνο Βάλε  Λουίτζι Μπονιζόνι

 

Τα γκολ 19′: Ο Υφαντής εκτελεί κόρνερ, ο Κώστας Παπάζογλου απογειώνεται βρίσκει τη μπάλα και τη στέλνει στα δίχτια (1-0).
33′:Ο Λίντχολμ βρίσκει δεξιά τον Ντανόβα. Οι Σούλης και Στεφανάκος ολογωρούν η μπάλα φτάνει στον Αλταφίνι που με κεφαλιά ισοφαρίζει (1-1).
45′: Ο Μπέμπης βρίσκει τον Υφαντή ο οποίος είναι κλεισμένος μέσα στη περιοχή από τους Οκέτα και Μαλντίνι. Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού όμως καταφέρνει να ελευθερωθεί με εξαιρετικό ελιγμό σουτάρει και… γκολ (2-1).
76′: Ο Λίντχολμ από αριστερά κόβεται ε φάουλ από τον Πολυχρονίου. Ο εκτελεί ο ίδιος, βρίσκει τον Αλταφίνι που με κεφαλιά ισοφαρίζει. (2-2).
Είπαν: Μπρούνο Βάλε (προπονητής Ολυμπιακού): «Ο Ολυμπιακός κατάφερε να στρώσει το παιχνίδι του και να απειλήσει τη Μίλαν. Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα δύο γκολ που δεχτήκαμε.»
Γιώργος Σιδέρης: «Είναι άδικο το 2-2. Θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά.»
Σάββας Θεοδωρίδης:»ήταν τυχεροί οι Ιταλοί και στα δύο γκολ που πέτυχαν.»

 

Τα πριν και τα μετά
– Ο ύμνος του Ολυμπιακού παίχτηκε 32 φορές από τα μεγάφωνα του γηπέδου μέχρι να αρχίσει το ματς.

 

– Οι μαυραγορίτες εισιτηρίων ήταν φαινόμενο συνηθισμένο για την εποχή. Αρκετοί λοιπόν είχαν προμηθευτεί πολλά εισιτήρια που τα πουλούσαν σε αστρονομικές τιμές. Αυτό περίμεναν να γίνει και λίγο πριν το ματς. Όμως τότε το Φάληρο έμοιαζε περισσότερο εξοχή. Έπρεπε να πάρεις το τρένο και να πας. Οι περισσότεροι φίλαθλοι ξέροντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικά χαρτάκια» αποφάσισαν να μείνουν σπίτι και ν’ ακούσουν το ματς από το ραδιόφωνο. Οι μαυραγορίτες δεν βρήκαν αγοραστές κι αναγκάστηκαν να πουλήσουν εισιτήρια κάτω του κόστους!

 

Ήξερε τα κατατόπια…
Η Μίλαν ήξερε καλά τα… καταπόπια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στη πρώτη διοργάνωση (1955-56) που είχε πάρει μέρος αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη κάτοχο του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης. Στη δεύτερη συμμετοχή της, τη περίοδο 1957-58 είχε παίξει στον τελικό των Βρυξελών κι έχασε, πάλι από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με σκορ 3-2.

 

Οι ξένοι της Μίλαν

Η Μίλαν είχε τέσσερις ξένους ποδοσφαιριστές στις τάξεις της. Και ήταν όλοι εκλεχτοί:
* Ο Σουηδός Νιλς Λίντχολμ ήταν ο μόνος που είχε μείνει στο Μιλάνο από την μεγάλη τριάδα «Γκρε-Νο-Λι» δηλαδή των Γκρεν-Νόρνταλ –Λίντχολμ που άφησε εποχή στο «καμπιονάτο» κι έφερε τους Μιλανέζους ξανά στη θέση των πρωταγωνιστών.

* Ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο ο Ουρουγουανός που είχε συμμετάσχει ενεργά με γκολ στο 66’ στο θρίαμβο των συμπατριωτών του στο «Μαρακανά» του Ρίο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν η «ουράνια ομάδα» κέρδισε 2-1 τη Βραζιλία.

* Ο Βραζιλιάνος Ζοζέ Αλταφίνι, πρωταθλητής κόσμου το 1958 στη Σουηδία, και
* Ο Αργεντινός Ερνέστο Γκρίλο
Για την Ελληνική ομάδα βέβαια η λέξη «ξένος» έμοιαζε περισσότερο ως ανέκδοτο. 

 

Οι απουσίες
Με τον Ολυμπιακό δεν έπαιξε ο Ιωάννου και με τη Μίλαν ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο ο μεγάλος Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής

Οι προπονητές
Ο Ολυμπιακός είχε στον πάγκο του τον Ιταλό Μπρούνο Βάλε (Bruno Vale) ο οποίος είχε γεννηθεί στις 10 Ιουλίου 1911 και είχε παίξει τέσσερα χρόνια στο «καμπιονάτο».

Ο προπονητής της Μίλαν Λουίτζι Μπονιζόνι (Luigi Bonizzoni) ήταν γέννημα θρέμμα Μιλανέζος. Ως ποδοσφαιριστής δεν είχε κάνει σπουδαία πράγματα Έπαιξε μία φορά στη Siere A με τη Λέτσε (1942-43). Αντίθετα έκανα μια αξιοπρόσκεκτη προπονητική καριέρα. Στη Μίλαν έμεινε δύο χρόνια. Το 1959 είχε κερδίσει το «σκουέντο» και το επόμενο καλοκαίρι έφυγε από αυτήν. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μικρότερες ομάδες.

 

Η ανθοδέσμη των «πρασίνων»

Ο αγώνας είχε ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Ακόμα και τους αντίπαλους του Ολυμπιακού Έλληνες ποδοσφαιριστές. Έτσι αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού με τους ΝεμπίδηΛινοξυλάκη και Αγγελόπουλο επισκέφθηκαν τους «ερυθρόλευκους» στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει, τους προσέφεραν ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκαν και τους ευχήθηκαν «καλή επιτυχία».

Απίστευτο ρεκόρ

Τα 20.482 εισιτήρια απέφεραν το εκπληκτικό ρεκόρ των 1.268.000 δρχ, ποσό απίστευτο για την εποχή.
Αναλυτικά πουλήθηκαν:
5.482 αριθμημένα εισιτήρια (548.200 δρχ.)
14.000 απλά εισιτήρια (700.000 δρχ.)
1.000 στρατιωτικά εισιτήρια (20.000).

Από την αφαίρεση των φόρων και των κρατήσεων του γηπέδου οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν καθαρά στο ταμείο τους 640.691 δρχ. Από αυτές πλήρωσαν 100.000 δρχ για έξοδα διοργάνωσης και άλλα 250.000 για το ταξίδι στην Ιταλία. Τότε δεν υπήρχαν τηλεοπτικά δικαιώματα και τα σχετικά. Απλά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η γηπεδούχος ομάδα έπαιρνε όλα τα χρήματα από τα εισιτήρια του αγώνα στην έδρα της.

Η ρεβάνς έγινε δέκα μέρες αργότερα στο Μιλάνο κι ο Ολυμπιακός έχασε με 3-1. Στην β΄γύρο όμως έπεσε επάνω στην… αφιονισμένη Μπαρτσελόνα που με δύο νίκες (2-0 και 5-1) πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση στέλνοντας τους Ιταλούς στο… σπίτι τους.