Φυρίγου: «Ανάλογα με τις αποφάσεις FINA και LEN θα αναμορφώσουμε το καλεντάρι μας»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προσαρμοσμένη όπως όλοι μας στις νέες συνθήκες που επέβαλαν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι και η Γωγώ Φυρίγου, η Ελληνίδα πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της LEN και της COMEN και μέλος της ίδιας επιτροπής στη FINA, υπεύθυνη για το προγραμματισμό των διοργανώσεων για την επόμενη τετραετία.
Προσαρμοσμένη όπως όλοι μας στις νέες συνθήκες που επέβαλαν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι και η Γωγώ Φυρίγου, η Ελληνίδα πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της LEN και της COMEN και μέλος της ίδιας επιτροπής στη FINA, υπεύθυνη για το προγραμματισμό των διοργανώσεων για την επόμενη τετραετία.
Η ίδια έχει εθελοντικά και τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή του αθλήματος στην Ελλάδα, ως υποστηρικτής του εθνικού προπονητή Πέτρου Φυρίγου και περιμένει τις εξελίξεις από την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, όσον αφορά την αναπροσαρμογή στο καλεντάρι των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, ώστε να διαμορφώσει ανάλογα και το πρόγραμμα στην ελληνική επικράτεια, όταν θα δοθεί το πράσινο φως να ξεκινήσει και πάλι η αγωνιστική δραστηριότητα. Μέχρι τότε, όμως, συστήνει να μένουμε σπίτι και να τηρούμε τους κανόνες για να καταλαγιάσει το φαινόμενο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της Γωγώς Φυρίγου στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ:
“Σίγουρα, η κατάσταση αυτή είναι οδυνηρή για όλους μας, είναι μια διαφορετική πραγματικότητα που μας δημιουργεί και άγχος, αλλά θα τηρήσουμε τους κανόνες για να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα.
Ήταν σοκαριστικό και για το άθλημά μας. Παρότι ταλανίσθηκε, λόγω των δυσμενών συνθηκών προετοιμασίας, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης εγκαταστάσεων, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και είχαμε μπει σε έναν καλό δρόμο. Πάνω που ξεκινήσαμε να ακολουθούμε το πρόγραμμα της ολυμπιακής προετοιμασίας και οι αθλητές μας έδειχναν σε πολύ καλή κατάσταση, ανεστάλησαν τα πάντα λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Δεν μπορούσε, όμως, να γίνει διαφορετικά. Προέχει η προάσπιση και διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, δηλαδή της υγείας. Είναι ένα θέμα που δεν έχει να κάνει μόνο με τον αθλητισμό, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Όλοι οι αθλητές, άλλωστε, έχουν εκφράσει την άποψη πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, από τη στιγμή που χάνονται ανθρώπινες ψυχές. Αναγκαστικά, λοιπόν και πολύ σωστά, ήρθε την ακύρωσή τους.
Η αποστολή των καταδύσεων -εάν είχαμε κανονικές συνθήκες-, θα έφευγε αυτές τις μέρες για το Παγκόσμιο κύπελλο στο Τόκιο, που ήταν και το κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς. Τώρα, πλέον, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί όλη η διαδικασία της πρόκρισης, αλλά και όλων των μεγάλων αγώνων μέχρι τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον Ιούλιο του 2021.
Ακόμα, φυσικά, δεν έχει διαμορφωθεί το νέο καλεντάρι, αφού τα πράγματα είναι ρευστά. Γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις στη FINA για να οριστικοποιηθεί, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, που ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του ’21, θα μετατεθεί για το 2022.
Είναι λογικό, όμως, να έχουν παγώσει όλα προς το παρόν. Αναλόγως καθυστερεί και το νέο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN). Ξέρετε ότι αναβλήθηκε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη, αλλά και το Ευρωπαϊκό Νέων στο Εδιμβούργο. Συζητάμε να πάνε στο τέλος Νοέμβρη, αλλά δεν είναι σίγουρο. Παρότι αναμένεται να υπάρχει ύφεση του φαινομένου με τον ιό μέσα στο καλοκαίρι, υπάρχει περίπτωση να ξαναέχουμε έξαρση μετά το φθινόπωρο, γι αυτό δεν μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι.
Αναλόγως θα πράξουμε και με το ελληνικό καλεντάρι, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της Ομοσπονδίας μας και της Πολιτείας και τηρώντας τους κανόνες.
Το δικό μας άθλημα πάντα ταλαιπωρείται. Ο καθένας κάνει τον δικό του αγώνα. Είναι ένα σπορ για λίγους που απαιτεί σχετικά ακριβές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερες δεξιότητες, αντοχή, υπομονή. Μας κρατάει όμως, το πάθος μας γι αυτό ώστε να συνεχίσει να υφίσταται. Και η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες μας έχει επηρεάσει και ψυχολογικά. Υποφέρει ο κόσμος, αλλά τηρώντας τους κανόνες θα το ξεπεράσουμε.
Γίνονται τηλεπροπονήσεις, με τις οδηγίες του ομοσπονδιακού τεχνικού Πέτρου Φυρίγου, αλλά δεν είναι το ίδιο με την προπόνηση στο νερό. Τη λαχτάρα του προπονητή και του αθλητή γι αυτό, εμείς οι “δορυφόροι” δεν μπορούμε να το νιώσουμε.
Πάμε καλά ως Ελλάδα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Πάσχα θα το περάσουμε δύσκολα, αλλά θα κατορθώσουμε, πιο σύντομα από τις άλλες χώρες, να επανέλθουμε στην κανονικότητα”