Μια εμβληματική μορφή του ελληνικού μπάσκετ και των Εθνικών ομάδων, ο Νίκος Ζήσης, επιστρέφει στην Εθνική Ανδρών από τη θέση του General Manager.

Λίγους μήνες μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στα 38 του χρόνια, ο Νίκος Ζήσης επιστρέφει στην ομάδα με την οποία δέθηκε άρρηκτα επί σειρά ετών και αφού πρώτα είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του και στις Εθνικές ομάδες των μικρότερων ηλικιών.

Ο Ζήσης ο οποίος συνομίλησε και συμφώνησε απόλυτα με το πλάνο και την προοπτική που του ανέλυσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, θα έχει την απόλυτη ευθύνη του συντονισμού όλων των θεμάτων της Εθνικής Ανδρών και της άμεσης συνεργασίας με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και τον υπεύθυνο όλων των Εθνικών ομάδων, Δήμο Ντικούδη. Οι δύο παλιοί συμπαίκτες, τόσο στην ΑΕΚ όσο και στην Εθνική Ανδρών με την οποία είχαν πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το αργυρό στο Παγκόσμιο του 2006, έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία τους εν όψει της άμεσης υποχρέωσης που υπάρχει με το πρώτο «παράθυρο» των Προκριματικών του FIBA World cup 2023, τον Νοέμβριο.

Έφυγε αρχηγός και με τρία μετάλλια

Ο Ζήσης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το Εθνόσημο ως αθλητής της ΧΑΝΘ και με την ομάδα U16 το 1998. Εκτοτε συμμετείχε σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες των Εθνικών και φυσικά στην Εθνική Ανδρών, στην οποία ήταν αρχηγός το 2014 και το 2015, με το Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς να είναι η τελευταία του παρουσία με την ομάδα. Ηταν μέλος της στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 2005, της δεύτερη θέσης στο Παγκόσμιο 2006 και της τρίτης στο Ευρωμπάσκετ 2009. Συνολικά είχε 189 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών.

Τον Μάιο του 2016, ήρθε η συναισθηματικά φορτισμένη ανακοίνωσή του για την απόφασή του να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα, που ανέφερε τα εξής:
«Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και έρχονται στιγμές στη ζωή που πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Θέλω να ανακοινώσω το «αντίο» μου από την Εθνική Ομάδα. Ήταν τεράστια τιμή και περηφάνια να αγωνίζομαι με το εθνόσημο στο στήθος και να εκπροσωπώ την πατρίδα μου μέσα στο γήπεδο. Κάθε καλοκαίρι ξεκινούσε με ανυπομονησία και όνειρα για τις μεγάλες διοργανώσεις, συναίσθημα που δεν άλλαξε ποτέ όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Στην Εθνική Ομάδα ένιωσα τις μεγαλύτερες χαρές και λύπες της καριέρας μου, είναι η ομάδα που αγάπησα περισσότερο από κάθε άλλη.

Θέλω να ευχαριστήσω την ομοσπονδία, τους προπονητές μου, όλους όσους συνεργάστηκα μα πάνω από όλα τους συμπαίκτες μου όλα αυτά τα χρόνια. Ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές εντός και εκτός παρκέ, που θα μας συνδέουν για πάντα. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι πως τόσο στα καλά, όσο και στα άσχημα, λειτουργούσαμε ως οικογένεια και νιώθαμε κάτι μοναδικό για αυτή την ομάδα. Το συναίσθημα να παίζεις για την Ελλάδα, δυστυχώς δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια.
Το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και το διαφυλάξαμε μέσα στο γήπεδο και την καρδιά μας. Ελπίζω και θα με γεμίσει με ακόμα μεγαλύτερη περηφάνια να διαπιστώσω στο μέλλον πως η δική μου γενιά μεταλαμπάδευσε και στις επόμενες αυτό το αίσθημα ευθύνης, περηφάνιας και τιμής για την εθνική ομάδα. Θα είναι χαρά ανυπέρβλητη τα παιδιά που ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ βλέποντας εμάς στην τηλεόραση και στο γήπεδο να μας ξεπεράσουν και να κάνουν ακόμα πιο “πλούσια” την παράδοση και την ιστορία της επίσημης αγαπημένης”.

Οι «Εθνικές» στιγμές του

Οι διακρίσεις μπήκαν νωρίς στη ζωή του, καθώς το πρώτο του μετάλλιο το κατέκτησε με την Εθνική Παίδων ακόμη. Η Ελλάδα είχε ηττηθεί στον τελικό 59-48 από τη Γιουγκοσλαβία με τον Ζήση να μετρά 14 πόντους και 6 ριμπάουντ. Ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 23,9 μέσο όρο.
Με την Εθνική Εφήβων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 2000 με την Ελλάδα να επικρατεί της Ιταλίας 71-65 στον μικρό τελικό.
Με την Εθνική Νέων Ανδρών ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη Λιθουανία με το τελικό 77-73 επί της Ισπανίας. Ο Ζήσης είχε σημειώσει 11 πόντους και ήταν 3ος σκόρερ της διοργάνωσης (17,8μ.ο.) και 4ος στις ασίστ (3,9μ.ο.)
Στο Ευρωμπάσκετ του 2005 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας στο τουρνουά (74π., 10,6μ.ο.). Την ίδια χρονιά είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης από τη FIBA Europe. Στην Εθνική Ανδρών είχε κληθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ενώ σε Ολυμπιακούς αγώνες είχε συμμετάσχει και το 2008 στην Κίνα.

Το 2006 ήρθε η πιο… γλυκόπικρη στιγμή στην καριέρα του. Η Ελλάδα έφτασε στο ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο ίδιος είχε ένα εκπληκτικό μπάζερ μπίτερ με την Αυστραλία, αλλά στον αγώνα με τη Βραζιλία, ο Βαρεζάο με ένα χτύπημα στο πρόσωπο τον έστειλε στο νοσοκομείο και εκτός δράσης, με έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο ζυγωματικό που τον κράτησε έξω στην υπόλοιπη διοργάνωση.
Οι 23 πόντοι σε έναν αγώνα είναι το ρεκόρ του με την Εθνική Ανδρών και το έχει διαπράξει δύο φορές: στις 20/9/2005 απέναντι στο Ισραήλ στο Ευρωμπάσκετ 2005 και στις 16/9/2007 απέναντι στη Λιθουανία στο Ευρωμπάσκετ 2007.

Ο Ζήσης και οι αριθμοί στα μπλε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜ. ΠΟΝΤΟΙ ΜΟ/Αγώνα
ΑΝΔΡΩΝ 189 1455 7,7
Β’ ΑΝΔΡΩΝ 3 13 4,33
ΔΙΑΦΟΡΑ 10 90 9
ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ 24 377 15,71
ΕΦΗΒΩΝ 19 177 9,32
ΠΑΙΔΩΝ 28 577 20,61

Οι διακρίσεις με το εθνόσημο
Ευρωπαϊκό Παίδων 1999 – Ασημένιο Μετάλλιο
Ευρωπαϊκό Εφήβων 2000 – Χάλκινο Μετάλλιο
Μεσογειακοί Αγώνες 2001 – Ασημένιο Μετάλλιο
Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών 2002 – Χρυσό Μετάλλιο
Ευρωμπάσκετ 2005 χρ– Χρυσό Μετάλλιο
Παγκόσμιο 2006 – Ασημένιο Μετάλλιο
Ευρωμπάσκετ 2009 – Χάλκινο Μετάλλιο

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24