Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Πού θα δείξει το θερμόμετρο 43 βαθμούς – Πότε θα δροσίσει
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καύσωνας και 43 βαθμούς κελσίου μέχρι και την Παρασκευή. Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ.
Την ώρα που ο καύσωνας βρίσκεται στην κορύφωσή του η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού προβλέποντας θερμοκρασίες που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Παρασκευή, όταν θα έχουμε τις πρώτες ανάσες δροσιάς
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
POPULAR POST
Συγκλονίζουν οι κόρες του Δομάζου: «Καλέ μας μπαμπά, κράτα γερά την μπάλα της ζωής σου»Συγκεκριμένα:
1. Την Τετάρτη (12-6-2024) η θερμοκρασία θα φτάσει :
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς.
γ. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς.
δ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.
2. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
β.Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.
3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
γ.Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.
Μαρουσάκης: Μετά τον καύσωνα έρχεται κακοκαιρία
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι το κύμα καύσωνα ξεκίνησε από χθες (11/6) και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή (14/6).
Ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται αλλαγή του σκηνικού καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα φέρουν έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανέμους.
Εξηγώντας μάλιστα την απότομη μεταβολή του καιρού προχώρησε σε μια λεπτομερέστατη ανάλυση στα social media εξηγώντας το «διάγραμμα της αλήθειας» το οποίο επιτρέπει ασφαλές προβλέψεις για τις μεταβολές του καιρού.
«Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του.