Έγινε η Πρώτη Ανάσταση στην Πάτρα – Γιατί σπάνε λάμπες οι καταστηματάρχες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα έθιμα για την πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου τηρήθηκαν και φέτος στην Πάτρα
Όταν οι καμπάνες της Μητρόπολης το Πάσχα στην Πάτρα χτύπησαν χαρμόσυνα, σείστηκε το κέντρο της πόλης και οι καταστηματάρχες ξεκίνησαν να σπάνε λάμπες στο δρόμο και να ρίχνουν δεκάδες κροτίδες.
Το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν στην οδό Ερμού στο κέντρο της Πάτρας λειτουργούσαν καταστήματα με εργαλεία και βιομηχανικά είδη.
Τότε οι έμποροι πετούσαν στον δρόμο φτυάρια και αξίνες για να κάνουν θόρυβο και να ακούν οι πάντες ότι ο Χριστός πρόκειται να αναστηθεί.
Με το πέρασμα του χρόνου τα σιδερένια φτυάρια αντικαταστάθηκαν με μεγάλες μακρόστενες λάμπες, ποτήρια, πιάτα αλλά και δυναμιτάκια που κάνουν θόρυβο και ταρακουνάνε την πόλη.
Τι είναι η πρώτη ανάσταση
Η Πρώτη Ανάσταση είναι μία από τις πιο συμβολικές και σημαντικές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η τελετή, η οποία παραδοσιακά προαναγγέλλει τη λαμπρή Ανάσταση του Κυρίου, τιμά την κάθοδο του Χριστού στον Άδη και την απελευθέρωση των ψυχών των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης.
Επισημαίνεται ότι η ημέρα αυτή, σε άμεση σύνδεση με την Κυριακή του Πάσχα, έχει ξεχωριστή πνευματική βαρύτητα.
Τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου χαρακτηρίζονται από την πρόκληση δυνατών θορύβων με σκοπό τον εκφοβισμό και την εκδίωξη του δαίμονα, που θέλει να αντιδράσει στην επερχόμενη Ανάσταση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων.
Άλλη ερμηνεία για τους χαρακτηριστικούς θορύβους των εθίμων αυτών σχετίζεται με την θορυβώδη στιγμή της Ανάστασης του Χριστού.
Το έθιμο επικρατεί σήμερα στα Επτάνησα, και κυρίως στην Κέρκυρα, αλλά και στην πόλη της Πάτρας.